Sunt o persoana care apreciaza originalul, unicatul, ceea ce nu s-a mai vazut si asa m-am gandit ca sa scriu despre impactul artei asupra designului vestimentar.

Cum nu sunt mare iubitoare de virgule, si stiu ca nici unei persoane care citeste printre randuri sau fotografic nu-i face placere ca se impidice vizual in ele, le exclud, din placerea de a pastra impulsul verbal si da curs liber entuziasmului. Uneori simt virgulele ca o piedica in comunicarea scrisa, ca o piedica impotriva exprimarii emotiilor sau afectiunii. Cum in arta nu suntem la contabilitate si nici nu realizam calcule pentru proiecte de inginerie nu le vad rostul. Inginerii si fizicienii in general le folosesc doar la calcule, unde importanta lor devine maxima.
Trecand mai departe arta adevarata nu comporta virgule, altele decat cele de intonatie, pe care le regasiti in poezii si piese de teatru. Dand virgulele la o parte arta devine un univers infinit, plin de idei, idei capabile sa se transforme in alte idei, idei care la randul lor devin alte idei. Da, asa gandesc oamenii de arta. Tocmai de aceea arta lor comporta un intreg unitar. Ei nu-si masoara imaginatia in virgule, iar semnele de punctuatie apar ele singure in lumini si umbre, in linii si idei. Pentru orice creator este important ritmul si armonia. Frazarea trebuie sa aiba un tempo. Tempou care uneori este impiedicat de virgule. Exprimarea trebuie sa aiba impuls si armonie intre silabe, cu accent pe silabe si atunci ritmul se formeaza de la sine. Toate exprimarile inteligibile nu au nevoie de virgule.
Trecand mai departe si de aceasta idee, strecurata cu o reala intentie aici, din dorinta de a crea un sentiment de libertate, acela de a cunoaste faptul ca stilul artisc nu are delimitari de virgule dar poate include paranteze. Arta se doreste a fi libera de orice restrictii, in fond asta este si definitia libertatii pe care o cauta toti. Eliminarea restrictiilor de cod vestimentar sau stilistic. Cand aceste restrictii nu sunt luate in considerare se naste originalul. Si stim ca originalul este cel care vinde pe o piata obosita si plictisita. Tocmai din acest motiv exista moda, care comporta in ea insasi schimbarea, de a ne scoate din rutina si de a ne prezenta idei noi… care vin impreuna cu bucuria si entuziasmul.
Intelegand aceste lucruri se poate deduce cu usurinta cum se creeaza originalul, noul si cum designul isi are radacinile in arta. Cum orice pictura, tablou, desen sau schita poate fi reinterpretat intr-o noua idee care se transforma intr-un proiect de design. Cei care sunt designeri nu-si pot gasi surse de inspiratie daca se impiedica in reguli si in virgule. Sper ca de aceasta data se subintelege exprimarea metaforica.
Cand dai regulile la o parte te intalnesti cu libertatea. Pentru unii mai neevoluati aceasta libertate le apare ca un „haos”, unde toate elementele apar alandala. Ei bine pentru un om creativ este ca si cum ar fi descoperit o comoara. Iar din acest haos poate sa-si aleaga ceea ce-i place si ce il atrage. Elemente si idei cu care va compune o noua poveste, cu ordinea si logica ei.

Si uite asa schitele devin desene, iar desenele devin modele pentru broderii sau model pentru motivele imprimate pe marterialele textile. Aceste materiale sunt taiate in functie de intentie sau scop. Si ele in final devin haine. Dar la origine au avut o tema artistica, inspirata poate dintr-un tablou sau din abstractizarea elementelor pe care omul le intalneste in natura care il inconjoara.
Foarte multi designeri vestimentari se inspira din lucrarile altor artisti. Exemple sunt foarte multe. Daca privesti cu atentie colectiile de moda ale unora vei reusi sa dedudici sursa de inspiratie. Dar peste acestia sunt artisti, care isi folosesc propriile lucrari de arta pentru a crea design vestimentar. Designul nu presupune doar forme si marimi, volumetrii cum le spun cei din domeniu, el presupune si culoare, finisaje si elemente decorative aditionale. Astfel incat haina in final devine o adevarata opera de arta. Si uite asa materia prima capata valoare in mana unui artist.
Eleganta este rezultatul impactului artei asupra designului vestimentar

Arta capata in acest caz rolul de a conduce spre unicitate, bune proportii care creaza armonie si spre o cromatica care creaza placere pentru ochi si care pana la urma defineste ideea. Artistii si designerii au observat ca atunci cand schimbi culoarea, totul se schimba in privinta unui design textil, opere de arta, bijuterii sau haine etc.
Idei despre artă de Adelina Mărieș
Arta se construiește din idei si se manifesta prin pricepere si mesteșug. Arta se naște din idei și se materializează prin pricepere și meșteșug. Arta nu are definiție dar are trăire, dacă acolo nu este trăire atunci nu este nici artă! E cel mai simplu argument care poate fi prezentat. Dacă un lucru, o idee,…
Picturi peisaje abstracte
Peisaje abstracte, picturi moderne realizate cu mult entuziasm.
Picturi simple
Să realizezi pecturi simple dar şi frumoase ţine de stăpânirea artei efectului. Cu cât putem să le apreciem ca fiind mai de efect cu atât le catalogăm ca fiind mai frumoase.
Un răspuns la “Impactul artei asupra designului vestimentar”
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️