Design vestimentar de pretenții, linii contemporane, broderie haute couture și impresii autohtone.
Stilistica este una de amploare, cu note de o fină originalitate. Designul vestimentar folosește mijloace de expresie aflate la îndemâna creatorului, și cu cât experimentul este unul mai amplu cu atât rezultat va fi unul mai original (comparativ cu restul ) și mai deosebit.

Schițe de modă
Cerneală și acuarele pe hârtie, idei și proporții.
Design vestimentar creativ
Design vestimentar creativ, manifestat stilistic in lucrări de artă deosebite. Nu ai nevoie de nici un dicționar de stilistică pentru a intercepta corect ideea de expresie a creatorului, totul se bazează vizual și se simte tactil. Finețea materialul textil, modul de țesere și coasere fac ca obiectul vestimentar final să fie unul de o valoare deosebită, atât creativă cât și comercială. Oamenii își confecționează veșminte sau haine în funcție de ceea ce vor să arate, demonstreze sau să comunice vizual celora care îi privesc. De aceea designul vestimentar de ceremonie diferă în cod de cel din viața uzuală. Designerul vestimentar are onoarea de a crea pentru toate categoriile de funcții sociale sau clase sociale în funcție de scop și de context. Cum apare o nouă idee socială, aceasta modifică designul vestimentar și textil. Oamenii tind să adopte coduri vestimentare în funcție de propria personalitate sau grupul căruia îi aparțin dar cu toate acestea se nasc trenduri, propuse de o industrie vestimentară.

Elementele stilistice din designul creativ pot fi specifice fiecărui designer.
Creativitatea devine de multe ori sinonimă cu originalitatea și în unele cazuri chiar cu unicitatea de idei.
Pentru a fi designer vestimentar nu e nevoie să urmezi o facultate în acest sens (decât dacă dorești să fii angajat la o firmă în care nu ești acționar) dar e bine să ai noțiuni practice de tehnica croiului și proprietățile materialelor textile. Organizarea și cerințele designul vestimentar unde se produc haine în mod industrial cu mii de bucăți pe zi va fi foarte diferit de cel de tip croitorie sau mic butic de modă.
Există un cod vestimentar pentru petreceri și altul pentru întrevederi protocolare. În funcție de scop și destinație se organizează și afacerea fiecărei firme care produce îmbrăcăminte și diferite mărfuri textile.
Calitatea croiului va determina rezistența și prețul

Original
Stil propriu

Combinații elegante de linii și culoare
Stil propriu

Propunere design vestimentar albastru electric și portocaliu coniac
Idei originale

Propunere modernă, combinații chic de forme și texturi
Idei originale
Design vestimentar contemporan
Contemporaneitatea îmbracă o varietate de ciudățenii dar și eleganțe de zile mari. Ceea ce astăzi este contemporan, mâine va însemna trecut și mă întreb, retoric, oare cum vor interpreta cei de mâine acest curent artistic. Totul pare a fi deosebit!



Contemporan-ismul poate fi sinonim cu excentricitatea pentru mulți dintre creatori, dar există și o variantă clasică; păstrând la bază principiile clasicismului care devine adaptat noilor idei contemporane. Îmbrăcămintea pentru femei are o varietate largă de manifest stilistic dar și artistic. Broderiile țin doar de creativitatea celuia care proiectează sau creează desenul după care opera finală va fi realizată prin diferite mijloace de broderie și combinații cromatice sau de texturi.
Design vestimentar modern
Vestimentația modernă se bazează în special pe producția industrială, în fond industrializarea este apanajul modernității.
Colecții noi se lansează în fiecare sezon, iar vrafurile de solduri, haine demodate devine tot mai mare. De aceea un creator de valoare va crea haine nedemodabile, respectiv acele haine pe care le-ai alege mereu atunci când apare neplăcutul sentiment „nu am cu ce să mă îmbrac deși dulapul este plin În fond acest lucru înseamnă nu-mi place și nu mă simt bine în hainele pe care le-am cumpărat”. O haină pe care o admiri te invită să o porți mereu.

Indiferent de ocazie, se poartă stilul fie modest, simplu sau elevat fie cel chic-prietenos, îndrăzneț-contemporan sau cel personal… toate ca toate dar modă să fie!
Ce poți să-ți dorești mai mult când personalitatea ta a îmbrăcat toată încăperea? Poate nici mai nici mai puțin atenția unora și prietenia altora. Prietenia este o stare de spirit, iar prin hainele pe care le porți poți influența starea de spirit a celor din jur (uneori, alții se lasă mai greu seduși sau impresionați ).
Nici prea mult dar nici prea puțin, cere cu ardoare vechea înțelepciune, până la urmă este vorba de legile proporției și ale echilibrului.
Orice proiect industrial se bazează pe necesitate, necesitatea oamenilor de a folosi un obiect vestimentar. Această necesitate în termeni formali este denumită „nevoie” iar ce depășește pragul nevoii devine mijloc de expresie, lipsindu-i valoarea utilitară.
Capacitatea de a fi recognoscibil devine un factor important în a crea un brand de haine cu semnătură de „designer”. La urma urmei nu plătești doar brandul, plătești și designul, stilul – respectiv apartenența la un stil.

Un nou stil în designul vestimentar
Stilul artistic
în modă
Eleganța este specifică marilor oameni de artă!

toate sezoanele
PROIECT
De la ARTĂ la MODĂ
Un proiect original, de la artă la modă, în spirit modern.
CREATIV
Chic, clasic și contemporan, toate ideile îmbinate cu stil într-o singură ținută. Pentru evenimente creative cu expresie liberă la public. Rochii, bluze și accesorii originale.

Îmbrăcămintea chic sau flamboaiantă ține de creativ, de excentricitate în atitudine sau în mijloace de exprimare materiale precum haine și accesorii de modă. Mai jos câteva creații personale, care se întrepătrund în aceste stiluri vestimentare.

Linii chic
De la albastru azur la ultramarin și viridian

Flamboaiant
Culori electrice

Modestie
Textil alb și mătase pictată manual

Pieptar de mătase si mâneci din voal transparent
Alb de lapte și culori vii
























Cea mai frumoasă parte din orice proiect este imaginația, sursa de idei și dorința de a materializa în proiecte și prezentări de modă. Predominanta principală și linia directoare rămâne eleganța. Fără o asociere potrivită între texturile materialelor textile, fără proporții armonioase nu poți obține drept rezultat eleganța. Punctul culminat este conferit de culoare. Eleganța constituie o dură și de netrecut pretenție la culoare. Nu orice culoare intră în portofoliul eleganței. Datoria fiecărui designer este să-și realizeze tipare de croitorie care urmează principiile proporțiilor corecte
Sunt diferiți designeri vestimentari care propun lucrări mai mult sau mai puțin purtabile sau vandabile. Ei bine este destul de ușor de identificat dacă un designer este sau nu la maturitate creatoare și artistică. Sunt lucruri care în personalitatea fiecărui individ se dezvoltă cu anii de aceea în portofoliile multora apar lucrări superbe la maturitate, când și gusturile și interesele se modifică o dată cu vârsta.









Pregătirile pentru săptămâna modei românești pot fi obositoare, chinuitoare și stresante financiar. Nu totdeauna îți poți permite să pui în valoare cele mai grozave idei, trebuie să realizezi vestimentații deosebite din resurse puține dar cu idei geniale, iar asta cere un consum energetic formidabil.
Design vestimentar bluze
Mergi la un eveniment, dar o rochie nu pare cea mai comodă alegere, iată câteva modele de bluze potrivite pentru diverse evenimente din timpul zilei sau al serii. Idei originale semnate ©Adelina Mărieș.









Bluze elegante, pretabile atât pentru un eveniment de zi cât și unul formal, de seară. Sunt bluzele ideale pentru o cină la un restaurant select, o invitație la cină alături de un partener deosebit.



Semnătura Adelina Mărieș marchează multe lucrari de fashion design. Sunt idei prezentate artisic, pictural, cu scopul de a contura stilul si personalitatea. Stilul personal nu poate fi incadrat precis intr-un curent sau intr-o perioada in care moda a avut particularitati clar definite. Stilul personal tinde mai mult spre atemporal. Atemporalitate conferita de imbratisarea artei. Arta are o caracteristica esentiala, aceea de a nu se demoda niciodata.

Fashion design, stilul artistic
Schita de moda realizata in stilou caligrafic si acuarele pe hartie. In aceasta frumoasa ilustratie este prezentata o bluza feminina, artistica, pentru ocazii in care stilul personal are o conotatie aparte. Frumoase nuante rugii, care pot figura matasea in combinatie cu o tesatura moale de casmir in culori crem si maneci din voal alb-gri cu insertii de dantela neagra. La guler, dupa cum bine se poate observa, s-a apelat la aceeasi textura de material ca si in cazul manecilor. Combinatia dintre proportii, textura materialelor textile si modul de combinare au condus spre o lucrare artistica. Datoria artei este aceea de a prezenta idei frumoase. Arta se traieste, tocmai de aceea mesajul principal este acela de a trai elegant. Arta este cea care creeaza nota de eleganta si rafinament. Rolul artei nu este acela de a fi agresiv ci de a prezenta comfortul in nuante si texturi placute vietii umane.
Activitatea artistica, este una complexa si evolueaza sau infloreste o data cu experienta. Cu cat aduni mai multe lucrari cu atat portofoliul devine mai bogat. Cu timpul iti dai seama ce trebuie sa elimini, ce trebuie sa pastrezi, care idei se potrivesc foarte bine impreuna. Cu timpul iti dai seama si de ideile care iti plac si pe care doresti sa le duci mai departe. Pentru a fi designer de moda e nevoie sa ai un portofoliu, un portofoliu de idei bine si clar definite. Atunci stii cu siguranta cine esti si ce doresti sa oferi publicului. Cu timpul fiecare designer de moda dezvolta trasaturi definitorii proprii si atunci el se aproprie cel mai mult de creatie. Creatia detine definitia originalului.
Dacă nu ești original nu poți spune că ai creat ceva. Adelina Mărieș
Moda definesti o perioada istorica si dupa cum am observat intr-un secol se schimba radical. Tocmai de aceea a si primit drept definitie acest cuvant. Pe cand creativitatea este atemporala. Fiecare artist este in acelasi timp si creator, prin aceasta el capata sau dezvolta o semnatura proprie, recognoscibila. Aceasta semnatura ii determina pe oameni sa-i colectioneze creatiile sau lucrarile de arta.

Adelina Mărieș
Nu folosesc surse de inspirație, mi-ar fi de prisos cand am la dispoziție o paleta întreagă de culori și posibilități geometrice in combinații unice. In arta inspiratia nu se cauta, apare brusc de nicaieri si se manifesta in forme si idei pe care nu ti le-ai imaginat inainte. Asa se intampla si in designul vestimentar. Niciodata nu mi-am imaginat cum ar putea arata o bluza. O compun pe parcurs, in mod cert trebuie sa fie eleganta si sa prezinte dinamism. Colorile le asortez treptat, treptat. Orice culoare cere la randul ei o alta culoare iar imbinarile se realizeaza prin tonuri derivate din aceste doua culori. Arta nu inseamna a avea ceva de spus, arta inseamna a avea ceva unic de prezentat sau ceva emotional de trait. Toti spunem multe lucruri, dar nu tot ceea ce avem de spus poate fi incadrat in domeniul artei. Definitiile artei, au fost date in functie de aportul si dezvoltarea fiecaruia. Un mesaj este un mesaj iar o creatie este o creatie. Doua lucruri distincte.
Bluzele, in opinia personala, reprezinta obiectul vestimentar unde creativitatea poate fi valorificata foarte bine datorita suprafetei avute la dispozitie. Poate fi evidentiata dantela, broderia, taieturile, elementele de croi, forma si dinamica manecilor. Orice femeie isi construieste tinuta in jurul unei bluze sau a partii superioare a unei rochii. In functie de aceasta isi alege bijuteriile, coafura, machiajul si uneori accesoriile: curea, esarfa, poseta etc. Fusta sau pantalonii devenind un element suport. Daca bluza este potrivita atunci intreaga tinuta pare a fi reusita. Mai putin in tinutele care au in componenta pantalonii de tip cargo, unde centrul de greutate se muta nu spre estetica ci spre dinamica, forta si miscare. In acest caz un top simplu, minimalist poate scoate in evidenta trunchiul frumos si forta picioarelor. Petrecand foarte multe timp pe fotliu, scaun atunci ceea care este in permanenta expusa este bluza. Orice colectie de moda este reusita atunci cand bluzele sunt extraordinare. De altfel sunt si cele care din punct de vedere comercial se vand si cel mai des.

Schitele, sursa de inspiratie pentru designul vestimentar
Schitele, confera un avantaj al libertatii de exprimare. Aici nimic nu este gresit si datorita acestui aspect poti redesena sau regandi orice fara sa ai mustrari de constiinta ca ar putea fi prea mult sau prea putin ori nepotrivit. Orice se poate modifica si orice poate fi regandit pana la decizia finala, cand siguranta isi face aparitia.
Proiectarea si decizia de croi are la baza textura materialului. In functie de proprietatile tehnice si estetice ale materialului textil se va decide croiul final. Tipul de cusatura ales depinde si el de textura si grosimea materialului. Finetea sau densitatea vor determina volumele si drapajul, daca acesta este posibil.

Talent artistic sau design
Nu toti designerii au talent plastic dar din mainile multora au iesit schite deosebite, pentru care astazi se liciteaza sume frumoase in cadrul licitatiilor de arta si colectii. Talentul pentru artele plastice constituie un bonus, dar nu este absolut necesar sau obligatoriu. Designul nu este o meserie ci un domeniu al inovatiei. Lumea are nevoie de idei noi, de inovatie si implicit de schimbare. Schimbarea ne confera sentimentul de nou, ne scoate din monotonie. Fiecare generatie cu proria ei moda.
Fiecare fashion designer are propriul lui stil, iar stilul personal are un cod unic de manifest. Este specific fiecarui individ in parte, intr-o masura mai mica sau mai mare, el devenind pregnant in cazul artistilor. Stilul personal tine de creativitatea proprie, de propriile idei si propriul gust care se transforma in placere. De aceea fiecare designer de moda imprima ceva timpului in care el a fost activ din pucnt de vedere creativ si profesional.
Schiţe modă în cerneală şi acuarele
Cerneală neagră şi acuarele, aspectul atât de artistic şi de dorit în orice schiţare de idei. Sunt materialele preferate ale oricărui artist care doreşte impresie.
Petele de cerneală, diluţiile de culoare, liniile trasate rapid, toate menite să contureze o idee pe care imaginaţia o va completa ulterior.

Aceasta este arta iar moda nu se desminte.

Schiţă modă – stilou şi marker
Realizare în stilou caligrafic, linii rapide şi sigure.

acuarele, stilou caligrafic
Lucrare realizată rapid, iar efectul fugitiv crează impresia de corespondemţe reale.

tehnică mixtă,
Stilou, marker şi acuarele, o impresie de neuitat.

Bluză schiţare creativă cu ajutorul creioanelor colorate şi contur în stilou. Impresia artistică este deosebită. Cu ajutorul creioanelor colorate se pot desena imprimeuri textile foarte artistice. Orice desen poate deseni astfel o sursă de inspirație pentru viitoare proiecte decorative.
În exprimarea diverselor idei, creioanele colorate pot crea texturi, stiluri decorative şi alte fantezii artistice.
Schiţe modă tehnică mixtă
Tehnica mixtă înglobează combinarea diverselor materiale şi instrumente utilizate în pictura şi desenul pe hârtie. Pot fi utilzate vopselele acrilice, tempere, pixuri, carioci, creioane colorate. Diverse tehnici cum ar fi tehnica peniţei pentru desen, picturii în tempera sau guaşă combinaţii cu diverse tuşuri şi cerneluri etc.

















