Ce înseamnă a avea stil în modă şi artă o întrebare care aici îşi află cel mai perdant răspuns. Simplu limpede şi clar.
Oamenii cu stil sunt personalităţile sau marile personalităţi. Toate au avut această caracteristică. Pentru că ea este manifestatată prin trăire personală. Oamenii îşi trăiesc propriul eu, al lor, propriile lor idei, doar ale lor. Unii dintre ei au avut norocul succesului publicului larg, pe alţii i-au cunoscut doar familia şi apropiaţii. După cum au vrut astrele şi după menirea fiecăruia în viaţă. Au ales să facă lucururile în viaţă după cum au simţit şi după cum au ştiut ei să facă. A face cum simţi şi cum ştii tu, nu după cum spun alţii asta presupune a te bucura de propria ta personalitate. Atunci te trăieşti pe tine, doar aşa te vezi şi te cunoşti. Sfaturile oferite de alţii chiar dacă sunt bune, sunt înţelepte se potrivesc destinului lor şi nu destinului tău. Oricât de mult bine ti-ar dori şi oricât de inteligent şi de practic ar fi sfatul lor s-ar putea să-ţi ruineze tot succesul. Ţie fiindu-ţi trasat alt destin ceea ce ar putea părea o alegere rea la început ţie o să-ţi aducă noroc şi prosperitate dacă aceea a fost voinţa sufletului tău. Oricât bine ţi-ar dori părinţii proba vieţii tale trebuie să o trăieşti căci doar aşa ajungi să îţi dezvolţi propriul tău eu, propria ta personalitate. Ceea ce pentru altu ar putea fi păcat pentru tine ar putea fi o facere de bine. Viaţa are reguli ascunse.
„În viaţa nu există reguli general valabile, totul se potriveşte situaţiei.” © Adelina Mărieş
Ce legătură au cele scrise de mine cu subiectul acestui articol, pe parcurs o să înţelegeţi.

A fi la modă înseamnă că într-o bună zi ai să te demodezi. A fi clasic înseamnă să fii veşnic, de aceea pe oamenii nu foarte populari dar foarte deosebiţi istoria nu i-a uitat. La modă înseamnă un lucru pe care îl iubesc sau pe care îl practică majoritatea contemporanilor. Când locul acestei majorităţi este preluat de o altă majoritate, prima majoritate se demodează.
Naturaleţea este una dintre atributele stilului. Totul trebuie să fie natural, să vină de la sine. Pentru credibilitate este bine să se evite minciuna, mimetismul şi împrumutul de idei care nu ne caracterizează personalitatea. Dacă, totuşi, acceptaţi acest joc al împrumutului atunci trebuie să adoptaţi totul propriei valori şi impresii. Stilul artificial, mimetismul şi copiatul nu rămân în memoria oamenilor chiar dacă au produs vâlvă.
Personalitatea este determinată de experienţa de viaţă. Aceeaşi experienţă de viaţă pe unii îi poate face puşcăriaşi iar pe alţii inventatori.

Degeaba există confortul dacă nu există şi arta. Estetica -forma- defineşte stilul.
Ce înseamnă stil personal?
Acel ceva ce vine în mod natural la tine fară împrumuturi, faără eforturi de a fi altcineva,decât eşti.
Caracter personal -PUETERE – expresia cu care începe şi se sfârşeşte orice idee despre stil.
Cine sunt cei care au cel mai evident stil personal, artiştii, creatorii, inventatorii şi o parte dintre interpreţi dar nu toţi. În concluzie ca să poţi compune propriul tău „stil personal” trebuie să fii un pic artist. În lume există o multitudine de oameni cu înclinaţii artistice, chiar dacă nu toţi sunt de profesie artişti. Foarte mulţi oameni se nasc cu înclinaţii artistice dar nu toşi sunt creatori.


Cum poţi fi original dacă nu eşti un pic ciudat?

Nu te încadrezi în mimă, eşti marginalizat. La fel şi cu doctrina. Nu te încadrezi în doctrină eşti anatemizat, devii un proscris.
Arta este frumoasă pentru idei.
Arta se bazează pe idei, de aceea modul tău de a fi se bazează pe idei şi aparţine artei pentru armonie.
Există un tip de eleganţă sportivă, se numeşte VITALITATE.
Arta presupune originalitate, modul tău personal de a fi acelaşi lucru.
După ce modalitatea de a face artă într-un anumit fel este preluat şi de alţii se numeşte meşteşug, înainte se numea creativitate.
Există anumite situaţii pentru anumite lucruri care nu au termen de comparaţie, motiv pentru care ele se consideră a fi frumoase.
Aristocraţia în sine înseamnă şi presupune eleganţă.
Arta creşte valoarea unui lucru.
Oamenii stilaţi sunt la fel ca noi ceilalţi doar că îşi construiesc întreaga viaţă în jurul a ceea ce le face plăcere, mai precis ceea ce îi încântă şi şi implicit îi caracterizează. De aici ei obţin foarte multă libertate de a fi ei înşişi.
Energia personală se traduce în putere personală care se reflectă la unele persoane în entuziasm, dar nu este un obligatoriu.
- Presupune să fii execntrică.
- Să fii prima care poartă un obiect vestimentar sau accesoriu
- Să fii unica persoană care îl deţine sau îl poartă… ori poate printre puţinele persoane cărora le stă bine cu acel obiect.

… povestea continuă!
Ce este stilul personal?
Nimeni nu poate să te înveţe sau să îţi predea stilul personal. Acest lucru nu se învaţă , doar se descoperă atunci când îţi rezervi libertatea de a-ţi urma propriile alegeri. Stilul personal nu trebuie influenţat de sfatul nimănui, el este un lucru care trebuie să provină din alegerile tale, personale.
Oricine, orice ar zice… îmi place varianta asta, mi se pare că îţi stă sau ţi se potriveşte cel mai bine… trebuie să fie plăcerea ta acolo. Chiar dacă nu e cea mai perfectă versiune, dacă îţi place pentru că este alegerea sufletului tău ai timp să o studiezi şi să o perfecţionezi cu timpul după ce îţi studiezi reacţiile personale faţă de lucrurile cu care interacţionezi.
Refuză orice sfat, oricâtă bună inteţie ar fi în spatele lui, pentru stilul personal toate deciziile trebuie să fie ale tale şi să te simţi o persoană împlinită şi mulţumită. Vrutul de bine nu te va conduce la succesul de a fi o persoană stăpână pe propriile gusturi, idei şi puterea de a alege. Cine îţi poate dori mai mult bine decât propriul suflet. Cum poate un suflet care locuieşte într-un alt corp să ne ofere mai mult bine decât putem noi înşine? Cum putem să ne temem că o persoană nu ar fi în stare să facă alegeri bune pentru ea şi trebuie din exterior să o sfătuim noi?!? Ăsta nu este ajutor ci impunerea propriei voinţe asupra altei persoane.
Poate veţi spune, Adelina, cum poţi să propui astfel de lucruri? Orice persoană înainte de a se avânta trebuie să se documenteze, să observe, să testeze… făcând aceste lucruri câte neplăceri îşi mai poate crea??? Puţine pentru că deja a adunat răspunsuri, observaţii etc. Ne temen atât de mult pentru alţii dar nu ne temem pentru noi?!?! De ce oamenii tind să se manifeste astfel?
Lămurite fiinde aceste lucruri care stau la baza vieţii sociale a oricărui individ, ce-l putem sfătui sau învăţa pe un om care îşi caută stilul personal? Să-şi urmeze propria voce, ascultând ce-i place. Propria voce este tot timpul reprezentată de propriile gusturi, de ceea ce ne place, nu de ceea ce le place altora căci nu suntem vânzători, ci oameni care vor să-şi definească personalitatea şi stilul propriu.
Toţi artiştii au rămas în istoria umanităţii pentru stilul personal iar inventatorii pentru entuziasmul de a demonstra „se poate” „există”. Acolo unde este o dorinţă inventatorii oferă o soluţie. De ce i-am inclus şi pe inventatori? Simplu, pentru că şi ei ca şi ceilalţi işi urmează calea spre original. Nu totţi suntem meniţi să fim artişti cum nu toţi putem implementa şi susţine un sistem organizatoric pentru că nu toţi suntem ofertaţi cu talente sau puteri administrative. Fiecare avem ceva special, unii unicitate alţii putere sau forţă … depinde cât de mult suntem implicaţi sau dorim să ne implicăm.
Pentru a fi corectă până la capăt sunt sfaturi pentru adolescenţi, sunt sfaturi pentru tineri şi sunt sfaturi pentru oameni maturi… presupunem că bunicii sau străbunicii nu mai au nevoie de foarte multe oferte de soluţii. În concluzie şi cei care oferă sfaturi, fie şi ele genraliste ar trebui să menţioneze cărei categorii de vârstă le înaintează, pentru că dacă vărsta nu este propice ar putea nu soar să nu fie ănţelese sau să creeze confuzie dar unele ajung să doară pentru că lipsă experienţei de viaţă îl poate face pe om să-l doară chiar şi o idee.
Tot timpul am considerat dacă ar exista limpezime în lucruri, în viaţă nivelul de durere ar fi mai mic.
Am intercalat toate aceste lucruri într-un blog dedicat artei pentru că există o rădăcină comună din care se ramnifică viaţa, personalitatea şi alegerile noastre. Şi această rădăcină o reprezintă interacţiunea noastră cu familia, apropiaţii şi cunoscuţii înainte de a ajunge la social şi alte persoane ocazionale.
„Stilul personal” este vizibil în propriile voastre idei.

4 răspunsuri la “Stilul în modă şi artă”
What an excellent post! It’s good connecting with you. Thank you for following Eugi’s Causerie.
Eugenia, your enthusiasm for blogging about what you enjoy is obvious. Your time and dedication gives you good results. It may be contagious for some people that are visiting your website.
Translated to english for me to read. Beautiful!
This sound so encouraging to me! Thank you for your tine. 🙂