arta si cultura

De la privire la traire

De la confortul filmului  de youtube la luxul teatrului trait in sala.

Mimetismul conceptual si papagalismul.

A fost si inca este perioada in care se repeta la nesfarsit multiplele avantaje ale conexiunii online. Avantaje de economise bani si timp.

Bun acum haide sa calculam timpul dedicat conectarii online si timpul petrecut pentru experiente de viata reale.

Dupa calculele mele si ale altora se ajunge la un rezultat in care timpul petrecut pe internet e net superior timpului petrecut pentru viata reala. In consecinta unde este avantajul economiei de timp?

Daca pentru documentare as angaja un profesor as invata sau afla in 10 ore ceea ce as afla de pe internet in 40 de ore de cautari si rasfoiri si documentari.

Internetul ramane un spatiu de stocare a unei baze de date.

Sa revennim la arta…

In arta online sau virtuala omul se priveaza singur de emotie, traire, poveste, amintire.

Cat de puternice sunt emotiile sau impresiile generate de privitul unui film pe youtube comparativ cu amintirea vizuala a trairii unei seri la teatru sau la un spectacol?

Teatrul pe viu – trairea artei pe viu si cea virtuala trebuie sa existe in paralel.

Daca cea virtuala este una aproape documentar – informativa cea pe viu e pur emotiva si expresiva.

Nu condamn nici unul dintre mediile de traire ale artei (virtual sau pe viu), le apreciez pe ambele sau pe fiecare in felul ei dar interactiunea social-culturala (in cadrul unui eveniment sau spectacol artistic) e mai mult decat un act emancipativ.

E bucuria si incarcarea energetica pozitiva obtinuta din interactiunile sociale. Dupa o seara la teatru te simti altfel, parca faci parte dintr-o alta lume si una buna. 

Standard