arta si cultura, economie

Maramures – capital cultural

In acest moment Maramuresul detine un capital cultural inestimabil, care poate fi pus in valoare prin proiecte artistice. In aceste proiecte pot fi implcati activ locuitorii judetului, in calitate de creatori de arta.

Maramuresul detine un capital cultural atat de valoros incat nu stii de unde sa incepi. Sa pornesti dinspre muzica spre peisaj sau invers ori poate mai bine sa te opresti la istorie ori la personalitatea oamenilor de aici. Ori poate mai bine te opresti si doar ii admiri pe creatorii de arta si folclor.

Nu turismul e cel care trebuie sa aduca “bani” in judet si nici cei plecati in strainatate. Are Maramuresul resurse mai mari decat isi poate imagina cineva si culmea acele resurse au supravietuit comunismului si altor stapaniri straine. Ba din contra Maramuresul infloreste oricand vrea el.

Ce-i frumos la maramureseni? Nu stau de vorba cu toti prostii si asta e de sute de ani. Asa sunt oamenii pe aici, daca te vad ca nu stii ce vrei si nu pari om de omenie, nu-ti da nimeni atentie.

Doua, trei scandaluri politice?… doar regie ca sa nu creada restul tarii ca maramuresenii dorm in rest liniste, pace, voie buna si multa aristocratie.

Vrei sa aflii cum este un aristocrat pur-sange? Vorbeste cu un dac, liber din Maramures si ai sa vezi splendoarea unui caracter fermecator.

Aici in MM exista o singura cultura, cea a poftei de viata si a optimismului. Aceasta e trasatura definitorie a celor de aici. Desigur si aici sunt tigani, venetici ai altor neamuri care s-au aciuat in zona dar cine-i dac din mosi-stramosi il recunosti dupa caracterul nobil. Te uiti la el!… spui ca e domn si atat.

N-au pierit dacii dar pentru unii e o “crima” sa fii dac si astazi la fel ca acum sute de ani. Nu stiu sa existe un popor prin Europa sau prin lume care sa fi fost atat de invidiati precum dacii.  

Textul şi concluziile de viaţă îmi aparţin. Dacă gândim la fel atunci probabil că am privit pe aceeaşi fereastră şi am văzut acelaşi peisaj. © Adelina Mărieş

Standard