business

O poveste adevarata… Maramures si prizonierii de razboi ai URSS

O poveste adevarata … pacat ca nu a ramas consemnata la vremea la care veteranii de razboi ai Romaniei mai erau inca in viata.

Eu stiu franturi, atat cat un bunic ii poate spune unui copil de gradinita “Povesti de pe front”.

Bunicul, cand vroia sa faca haz de un anumit lucru canta un cantec de pe front “Pe dinsus de Satu Mare/ Trece-un capitan calare/ Imbracat in pielea goala/ Si cu mainile in jeb”… cam asa arata armata romana pe frontul din nordul Romaniei in Maramures.

Fara hrana, fara haine, fara arme si fara munitie. Nici sa lupte nu puteau pentru ca in armata autro-ungara si cea dinspre Modova si Rusia erau inrolati si romani care traiau in cealalta parte a granitelor de nord. Sa traga, riscau sa impuste chiar romani din tabara adversa. Asa au cazut prizonieri la unguri, can doi ani, dupa care au cazut prizoneri la rusi.

La rusi au fost deportati pe undeva prin gheturile Rusiei, unde erau “depozitati” la gramada si tinuti fara hrana. Primava si vara cand erau scosi prin curte la aer isi culegeau frunze pe prin copaci, dupa care li se facea rau de la stomac si unii se imbolnaveau. Era si mai rau, erau tinuti si fara apa si unii dintre ei si-au baut si propria urina… continuarea era “Adelina, nici nu-i de povestit, asa a fost prizoneratul de aspru si de rau”.

Mai avea o poveste, pe care mi-o spunea cu caracter moralizator. Tot in prizonieratul rusesc, ii adunau pe toti intr-o camera si ii intrebau care are atatea si atatea hectare (suprafata mare) de pamant sa ridice mana sus. Bunicul povestea: unii ridicau bucurosi crezand ca daca vor declara chiar si mai mult decat au vor fi eliberati. Toti cei care ridicasera mana erau scosi din incapere si bunicul nu i-a mai vazut altu in viata lui. Alta data au venit si i-au pus sa ridice mana sus cei care nu au deloc pamant acasa, aceeasi poveste. Bunicul nu a spus nici ca are nici ca nu are. A tacut si asa cumva a scapat si s-a aflat pritre cei care au ramas in viata, cu un glonte cicatrizat in tibia piciorului, cu reumatism in oase si doar pielea si osul dar a ramas in viata.

Acasa a ajuns tarziu, mult mai tarziu, dupa incheierea razboiului. A trait si a fost unul dintre cei mai intelepti oameni pe care am avut norocul sa-l am foarte aproape. A fost singurul om care o data pe nimeni din familie nu a dojenit cu vreo vorba. Poate pentru ca doar oamenii care au cunoscut cu adevarat suferinta si duritatea vietii au puterea de a nu jigni sau condmana pe cei din jur. Si astazi, om adult ma intreb oare cum a avut taria de a nu supara pe nimeni nici macar cu o vorba.

Acestea fiind spuse vreau sa subliniez un lucru.

In Romania avem povestea holocaustului. Bunicul pe front si in prizonierat a suferit poate chiar mai mult decat evreii sau tiganii. Rusii ii triau pe prizonierii de razboi chiar mai dur decat au fost evreii in lagare. 

Si apoi daca bunicul, in al doilea razboi mondial, a fost prizonier ba la unguri, ba la rusi cine sunt cei care i-au tinut pe evrei la Sighet, lucru pentru care se face atata caz in presa iar  marele supravietuitor, Elie Wiesel, fiind foarte omagiat pe cand romanii “condamnati” pentru o crima de care nu se fac vinovati.

Pe aceasta cale doresc ca reprezentantii acestei institutii care se autoproclama Institutul pentru Studierea Holocaustului in Romania sa-si ceara scuze in mod public fata de romanii bastinasi, care nu au nimic in comun cu armatele austro-ungare care au ocupat Maramuresul si Bucovina de Nord in timpul celui de al doilea razboi mondial. Din prizonierat, si fara gloante armata romana nu a avut cum sa masacreze nu stiu cate sute de mii de evrei.

Daca era adevarat atunci credeti-ma ca evreii nu si-ar fi constuit imnul national dupa o preluare a unui cantec poporal chiar din aceasta zona geografica.

Cine manipuleaza atat de agresiv si grosolan? Poate evreii care stiu adevarul ar trebui sa vorbeasca.

Iar tiganii sa taca din gura si sa nu-i mai auzim cum urla “rasism” daca le spui pe nume caci Romania e singura tara din lume in care s-au inmultit ca iepurii ba, le-au fost oferiti si bani ca sa faca mai multi copii.

http://www.comisarul.ro/articol/resturi-umane-a-zeci-de-mii-de-prizonieri-inclusiv_839578.html

https://deveghepatriei.wordpress.com/2016/09/16/ramasitele-bietilor-romani-gasite-intr-o-groapa-comuna-din-rusia-comunisti-mizerabili-si-criminali/#comments

cc:

Serviciul Roman de Informatii SRI

Serviciul de Informatii Externe SIE

Mossad

P.S. As aprecia daca agentiile de instigare la “prostie” si-ar retrage papagalii de pe site-urile de socializae si forumurile de comentarii din presa online. I-am vazut si intalnit deseori pe acesti “anarhisti” fara identitate care ii jignesc pe romani. 

Standard