business

Unde se greseste in crestinism

Stiu si sunt familiarizata inca din copilarie ca sa nu fiu iteleasa sau acceptata prin modul in care eu vad lucrurile. Daca asa am fost croita din nastere nu ma pot schimba.

Astazi o sa explic din punctul MEU de vedere cum sta treaba cu iertatul in crestinism si de unde si cum apar conflictele intre fratii crestini. Nu sunt religioasa, consider religia o doctrina si din multe puncte de vedere ea a devenit o dogma. Religiile si dogmele sunt periculoase. De ce? Pentru ca in viata, in ceea ce priveste raportul dintre oameni, nu exista reguli general valabile si totul se adapteaza la situatie.

Certurile si conflictele apar atunci cand nici una dintre parti nu recunoaste DREPTATEA celeilalte parti. Chiar daca dreptatea uneia dintre parti inseamna 1% ea trebuie recunoscuta de catre cel cu 99% si pe urma culmea si ciudat si cel cu 1% il va copia pe cel cu 99% si va face la fel.

Cel cu 1% se simte inferior si daca recunoaste dreptatea lui 99% va considera ca riscul e prea mare. 99% are toate sansele pe urma sa-l calce in picioare. Asa se sting conflictele. Crestinismul greseste in abordare de aceea apar si foarte multe suparari. Suparari aparute din modul in care, in crestinism, oamenii se raporteaza la situatie. Omul spune l-am iertat dar in sufletul lui nu e niciodata impacat. De ce? Simpte ca si-a piedut pozitia de egalitate in raport cu celalt. 2 oameni care se trateaza de pe pozitii de egalitate se mai pot certa?
Psihologia e singura care incearca sa inteleaga aceste lucruri pe cand popa la biserica si ISUS spune “iarta”. Omul trebuie sa se impace si sa-si clarifice situatia nu sa ierte si sa taca. Aici apare greseala, in abordare. Iertarea apare pe urma de la sine o data cu impacarea si restabilirea raporturilor de egalitate intre oameni.
Suntem inegali si diferiti ,dar, din alte puncte de vedere, nu din acelea in care unul il trateaza cu superioritate pe celalt.

 

Standard