arta si cultura, business

Romania, tara producatoare si exportatoare de cultura, partea II

In 2013, am scris un articol despre posibilitatea ca Romania sa devina tara producatoare si exportatoare de cultura. Lucru care se desfasoara inca din antichitatea dacica. Desigur nu sub forma comerciala dar sub forma de “furt” de pe aceste pamanturi s-a exportat enorm. Voi argumenta cu alta ocazie, celora care inca se mai intreaba “cum?”.

Acum e timpul sa vorbim despre comert si afaceri in adevaratul sens al cuvantului. De data aceasta ma voi adresa maramuresenilor in special si explicit baimarenilor.

In 2010 m-am uitat cu o privire de economist peste potentialul judetului Maramures si l-am vazut foarte bogat in arta. Are toate resursele materiale si umane pentru a produce si vinde arta si cultura.

A fost un gand impartasit doar catorva persoane, unii poate isi mai aduc aminte de idee. Cei care au lucrat la ziarele Glasul si Graiul ar trebui sa-si aminteasca despre o idee de acest gen.

Timpul  a trecut si in semptembrie 2013, fostul primar de Baia Mare a primit pe e-mail continutul acestui articol https://adelinamaries.wordpress.com/2013/09/17/invitatie-la-dezbatere-publica-romania-tara-producatoare-si-exportatoare-de-cultura-proiect-economic/

La aceea data desi am sugerat posibilitatea ca Baia Mare sa devina capitala cuturala nu am avut in vedere si posibilitatea de a candida la titlu de Capitala Europeana a Culturii 2021. Orasul il consider atat de bogat in resurse si potential incat poate deveni in sine o capitala indiferent de rezultatul candidaturii.

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie!

Ganditi-va cum ar fi daca Baia Mare, ar produce, vinde si exporta cultura?

Faceti-va cateva calcule si ganditi-va ce profit ati putea realiza.

Din ecuatie lipseste doar investitia in marketingul cultural, logistica si arta de a vinde. Dar atunci cand nu ai nimic de vanzare, vinzi inteligenta si creativitatea.

Ce ati putea crea, ce ati putea vinde, cui ati putea vinde si cum ati putea vinde.

De tinut minte!!! Lucrurile si ideile care impresioneaza se vand cel mai usor. E o concluzie din propria experienta.

Mergeti dar si stapaniti lumea, e randul vostru!

Timpul si viata sunt prea scurte pentru a cauta si demonstra argumentele care atesta faptul ca nu se poate. Cautati-le pe cele care va arata ca se poate si veti ajunge la succes mai repede decat ati visat si sperat. Asa se fac minunile in viata!

……

Cand veti ajunge in culmea gloriei sa va aduceti aminte ca aici, a existat un om, care si-a dorit toate aceste fapte si impliniri pentru voi.

P.S. Daca in text sunt greseli de typing, treceti-le cu vederea. Eu nu-mi recitesc textul, e ca si cum as face acelasi lucru de doua ori. Daca semnele de punctuatie nu sunt dupa logica gramaticienilor, acelea sunt asezate a.i. sa reprezinte ce am vrut sa accentuez.

Standard