psihologie

Teoria reciprocitatii in psihologie

Oricine poate foarte usor identifica faptul ca daca tu esti foarte bine dispus si persoanele cu care intri in contact iti vor raspunde la fel. Exceptie doar cazurile de conflict in care interlocutorii sunt orgoliosi si tin cu tot dinadinsul sa te intimideze pentru ca i-ai suparat cu ceva.

Daca ai o stare de spirit nervoasa, uracioasa si oamenii iti vor raspunde cu raceala.

Practic oamenii cu  o atitudine neutra fara sa-si dea seama vor fi influentati de starile altora.

In concluzie starile de spirit sunt molipsitoare si se supun si ele teoriei reciprocitatii.

Doar ca reciprocitatea are un spectru mai larg de definire.

De exemplu vorbesc foarte frumos despre tine si te admir in concluzie ma vei trata asemanator. Daca in schimb te barfesc, te necajesc fata de altii ma vei respinge. In concluzie simti ca te atrag printr-un limbaj pozitiv te vei simti si tu atras de personalitatea mea in schimb daca simti ca prin ceea ce fac te resping vei face asemenea.

Aceasta teorie a reciprocitatii poate fi foarte usor combatuta. Simplu daca o persoana te respinge dezarmeaz-o, daca o persoana simti ca te linguseste pentru a obtine beneficii dezarmeaz-o. La fel se poate proceda si cu starile de spirit moipsitoare. Starea de spirit a persoanei dominatoare va fi insusita de anturaj ori de cei cu care intra in contact.

Fa-i pe oameni sa se simta bine si sa fii o persoana fericita caci fericitarea si starea de bine pe care tu o vei crea se va intoarce inapoi la tine. Da-le in colo de probleme si neintelegeri, nu ne folosesc la nimic. Ai realizat ceva daca pe cei care nu te simpatizeaza i-ai dezarmat si le-ai indus o stare de bine.

Esti in stare de o asemenea provocare? Pentru unii ar fi o aventura… dar nu uita si de propriile tale fapte, poate intr-adevar nu ai facut ceva in regula si asta le-a afectat direct sau indirect partea materiala, profesionala sau imaginea celora cu care ai divergente. Dupa ce identifici cauza vei vedea ca multe lucruri revin la normal, dar nu cere nimanui sa accepte faptul ca tu vrei sa-l domini, sa-l minti sau sa-l manipulezi…

1-7a

 

Standard