cugetari personale, psihologie

Puterea de a transforma

Desigur in aceasta viata de noi se lipesc mentalitatile de autosabotare ale celor de langa noi. Acest proces si efect il denumim molipsire.

Forta si puterea unui individ consta in capacitatea lui de a domina acesti “microbi” de gandire. Suntem cu adevarat lideri si oameni puternici in momentul in care gandurile noastre optimiste si constructive reusesc sa invinga negativismul, pesimismul si starea depresiva a celor de langa noi.

Atentie si depresia este un “microb” care se ia fara ca macar sa-ti dai seama. De aceea ar trebui sa fim foarte atenti si sa nu ne plangem celor de langa noi cat de rau ne simtim, cat de suparati suntem pe ceea ce ne-au facut altii noua, pentru ca fara sa ne dam seama ii contaminam si pe cei de langa noi cu o stare de angoasa mai mult sau mai putin evidenta.

Negativismul, pesimismul, angoasele si depresiile au un singur antidot. Optimismul si preocuparea de sine.

Suntem in aceasta viata pentru a ne ocupa de noi, pentru a ne descoperi pe noi nu pentru a-i ajuta pe altii printr-un ajutor nesolicitat. Tocmai ca ajutandu-i pe altii incalcam una dintre legile cu care am venit pe lume. Aceasta este si explicatia ca in momentul in care incercam sa facem un presupus bine nesolicitat cam totul se intoarce impotriva noastra. Fa lucrurile pentru ca tu te simti bine, si pentru ca tie iti plac. Incercand sa-i ajuti pe atii atunci cand acestia nu-ti cer ajutorul ii impiedici sa-si invete unele lectii din viata si le impiedici dreptul de a descopri prin forte proprii anumite lucruri. Le incalci chiar dreptul de a experimenta. Nici nu stiti ce important e exerimentul sau chiar greseala in procesul cunoasterii si al perfectionarii. Oamenii trebuiesc impiedicati doar in momentul in care se auto-saboteaza sau cand ii lezeaza pe cei di jur, pentru ca in acest caz este incalcata aceeasi lege pe care o incalci cand vrei sa oferi un ajutor sau un sfat nesolicitat.

In viata nu exista reguli general valabile de aceea trebuie sa analizati foarte clar in ce situatii se aplica cele scrise de mine mai sus.

Ajuta doar atunci cand ti se solicita acest lucru.

Textul din acest articol reprezinta rodul imaginatiei, al intelegerii si a experientei  proprii de aceea poate fi prezentat si altora doar mentionand autorul. © Adelina Mărieş

Standard