psihologie

despre oameni sensibili si care plang repede

Inainte de a te simti “ciudat” pentru ca esti o persoana care plange repede din orice ar fi mai bine sa-ti raspunzi la cateva intrebari.

De ce plangi? Ce simti atunci cand iti vine sa plangi? Descrie-ti exact ceea ce simti. Cum te raportezi tu la situatie si la ceilalti. Cum te simti tu in situatia respectiva.

Plangi pentru ca te simti rusinat fata de interlocutor?

Plangi pentru ca doresti sa fii tratat cu dragoste si afectiune?

Plangi pentru ca simti ca te linistesti si te calmezi?

Te simti vinovat sau nevinovat atunci cand  iti vine sa plangi? Sau nici una dintre aceste doua?

Oricare ar fi acea stare nu trebuie sa te simti prost pentru ea. E ceva natural.

Unii suntem impulsivi si in loc de plans reactionam prin impulsivitate si nerv, altii sunt la cealalta extrema si reactioneaza prin plans.

Toti ne simtim ofensati, rusinati sau iritati atunci cand nu primim consideratie, atentie, afectiune. Doar ca reactionam diferit. Unii plang, altii mimeaza indiferenta si se consuma interior iar altii explodeaza impulsiv (arunca obiecte, sparg, tipa etc.). Dintre aceste trei categorii cel mai mult sufera cei care tac si mimeaza indiferenta pentru ca ei se simt in continuu incarcati cu o stare de spirit de care nu s-au descarcat. Nu au plans si nici nu au “izbunict”. Acestia din urma te vor urmari si te vor ataca mereu “pe la spate” sau din umbra pentru a scapa de starea de disconfort si apasare interioara.

E natural sa ai emotii. E natural sa reactionezi. E natural sa fii OM. Excesul de educatie poate dauna grav relatiilor dintre oameni. E natural daca te doare sa spui “au”.  Dar argumenteaza, astfel incat sa stie si cel care te-a ofensat ca te doare. Daca a inteles cu siguranta a doua oara nu te va trata in acel mod.

Deschide-te si explica. A tacea pentru el sau ea inseamna ca tu accepti modul il care te trateaza sau ti se adreseaza.

Multe neintelegeri sau stari de victimizare se datoreaza unor preconcepte sau a modului in care ai crescut in familie sau a modului in care i-ai observet pe cei de langa tine ca se manifesta.  Uneori traim cu ideea ca unele stari de spirit sau comportamente ne apartin dar ele au fost determinte sau insusite de la cei din jur. Daca te transpui intr-un alt mediu cu alti oameni care au valori diferite s-ar putea ca in exact aceleasi ipostaze sa reactionezi calm si detasat fara sa simti stari de sensibilitate: plans, nervozitate etc.

E foarte important sa te accepti tu pe tine si mai ales situatia in care te afli. Indiferent daca acea situatie a fost determinata sau creata de tine sau de altcineva. Important e sa gasesti o solutie si sa le explici celor din jur ca nu cazul sa te atace. Despre ego-ul personal se spune ca se simte foarte bine atunci cand da sfaturi altora, cand ii rusineaza pe altii sau cand ii cearta pe altii. Ar trebui sa intelegem pentru ca oricare voit sau nevoit puntem sa ne aflam si in situatia de “calau” avand cele mai bune si mai nobile intentii dar netinand cont nici o secunda de ce simte celalalt sau de motivele care l-au determinat sa ajunga in acel punct.

Ne aflam in situatii de conflict pentru ca nu ne deschidem sa comunicam clar ce simtim. Iar daca esti o persoana inteligenta atunci fa tu primul pas si explica ca te doare modul in care esti tratat(a).

1-7a

Standard