administratie, arta si cultura, economie, hospitality

Baia Mare, Oras candidat: Capitala Europeana a Culturii 2021

Din punctul meu de vedere oricare dintre orasele candidate la titlu de Capitala Europeana a Culturii ar merita acest titlu. Fiecare oras care candidadeaza are particularitatile lui unice.

Daca ar fi la alegerea mea, as acorda acest titlu unui oras care doreste sa se dezvolte pe o economie bazata pe cultura si care isi ofera concursul ca pe termen lung sa desavareasca un amplu proces in acest sens. As mai  acorda acest titlu unui oras care se afla locat intr-un punct geografic menit sa lege conexiunile cu restul tarii si ale Europei. Nici cel mai izolat punct al unei culturi nu ar merita lasat pe dinafara.

Desi sunt nascuta si educata in Bucuresti, am locuit partial la Baia Mare, ani consecutivi la Cluj-Napoca totusi orasul Baia Mare m-a atras ca un magnet. Pentru mine a fost ceva personal la mijloc. Sunt puternic legata de Maramures prin copilaria (perioada prescolara) petrecuta aici, alaturi de bunici.

De asemeni pentru vecinii mei bucuresteni cand spuneam ca meg la bunici in Maramures se uitau la mine de parca a fi mers intr-un loc exotic la care ei au un acces facil. Da’ asa ii  privesc bucurestenii pe maramureseni. Baia Mare, e un oras pe care nu-l poti separa de Maramures. Nici eu nu pot si nici baimarenii nu au puterea sa o faca.

Da, aici se traieste cultural. Desi evenimentele culturale sunt cu un public restrans, ele sunt frecvente chiar daca sunt de mai mica amploare si mai putin mediatizate. Dar sa fim onesti “marketingul cultural” e in proces de formare si nicaieri nu are o maturitate deplina. Totusi publicul e de bun gust, bine educat si cu mult bunsimt. Poate mult prea mult bunsimt si buna educatie. Lucru pe care eu il consider un capital urias. Trebuie sa recunoastem, cultura e un produs al inteligentei, creativitatii, educatiei si rafinamentului. Cultura e un stil de viata. Daca vreti sa experimentati un stil de viata arhaic cu radacini pure romaneti haideti in vizita prin Maramures si pe la Baia Mare.

Da, aici la Baia Mare se traieste moroseneste. Lucru unic in lume. Cineva afirma despre maramureseni “au o pofta de viata incat ar fi capabili sa invie si mortii“. Aici la Baia Mare, acasa la maramureseni, un cantec e considerat reusit doar daca te ridica de la masa si te determina sa joci.

Aici la Baia Mare aproape in oricare casa ai fi invitat ai sa ai ocazia sa vezi tablouri pictate  (produse ale scolilor locale de pictura sau a ceea ce se numeste Colonia Pictorilor). De asemenea fiecare casa are cel putin o cerga de lana, tesuta in casa in stilul maramuresean.

Baia Mare, al doilea oras din tara care a facut lobby in epoca comunista pentru a avea un planetariu dotat cu telescop. Baia Mare, are un muzeu de mineralogie unde sunt expuse flori din minele de pe langa Baia Mare.

Bucataria maramureseana este unica in Romania. Merita sa o incercati daca ajungeti in zona. Aici toate au gust si credeti-ma ca le-am incercat pe toate din Moldova pana in Banat si din Maramures pana in Muntenina, din Crisana pana in Dobrogea. Aici mancarurile sunt consistente, alcaline si aromate.

Pana si tiganii, ungurii sau evreii de aici au prins ceva din parfumul acestei culturi.

Decizia va apartine, eu mi-am manifestat bucuria si afectiunea pentru o comunitate de oameni  speciali.

Cu entuziasm!

Adelina Maries

1-7a

Standard