afaceri/consultanta

Baia Mare “Cel mai mare parc industrial din Romania”

Autoritatile locale si judetene din Maramures si Baia Mare au convenit ca  in zona limitrofa orasului Baia Mare respectiv partea de E-S-V sa infiinteze cel mai mare parc industrial din tara.

Lasand la o parte datele tehnice in ceea ce priveste PUZ-ul parcului am sa evidentiez punctele slabe ale “mostenirii culturii industriale” din zona, puncte care devin puncte forte schimband doar unghiul si centrul de greutate al problemei, respectiv POLUAREA. Mai precis cum sa faci bani din poluare?

In acest parc industrial eu as face un centru de cercetare stiintifica si proiectare. Acest centru ar putea produce si vinde know-how in domeniul depoluarii zonelor distruse de poluarea industriala, miniera sau accidentelor ecologice. Baia Mare, ar deveni astfel drept exemplu de oras pilot, care si-a regenerat natura. Restul industriilor din parc ar fi cele care sunt prietenoase cu mediul.

Maramuresul, mai poate produce plante tehnice (prielnice mediului natural din zona) cu destinatie industriala, plante care ar putea fi prelucrate in acest parc, dezvoltandu-se astfel economia zonala. Produsele prelucrate din materie prima din Maramures devin mult mai competitive la export datorita economiei asupra costurilor de productie si a valorii adaugate asupra pretului final, care in termeni financiari inseamna profit. Se stie ca produsele prelucrate au o valoare adaugata mult mai mare, ceea ce permite realizarea de profit. Romania, trebuie sa devina rentabila d.p.d.v. financiar in ceea ce priveste exportul de produse finite.

Alt domeniu care poate fi integrat in acest parc industrial ar fi: proiectarea si producerea de sisteme de prelucrare industriala cat mai putin poluante, aplicabile in industrii puternic poluatoare.

Astazi cu adevarat stat dezvoltat poate fi denumit statul care are o industrie prietenoasa cu mediul.

De asemenea astazi principala cauza a muntilor de gunoaie sunt ambalajele de unica folosinta. A proiecta ambalaje recuperabile simplu si rapid respectiv un circuit al acestor ambalaje care sa propuna si un sistem simplu si economicos de recuperare al lor reprezinta o industrie de viitor. De la companiile care sa proiecteze un astfel de sistem cu tot cu circuit pana la industriile care sa produca si sa recupereze aceste deseuri reprezinta o industrie optima pentru investitii.

O alta tema de cercetare ar fi circuitul apelor poluate in natura prin metode de depoluare cu circuit inchis inainte de reintroducerea lor in circuitul deschis al apei. Suntem datori sa avem respect fata de noi insine respectand natura si vietatile acvatice.

Pana la urma devine un parc inteligent, probabil primul parc inteligent din lume, cu aplicabilitate practica.

De asemenea i-as construi si un amplu complex expozitional pentru orgaizarea de targuri  din domeniul inventicii pana la expozitii, conferinte, dialoguri si intruniri pe diverse teme de cercetare stiintifica.

Toate fondurile de investitii care dispun de lichiditati sunt deschise in a investi in brevete si inventii.

De aici pana la a dezvolta alte afaceri secundare din alte industrii nu mai e decat un pas extrem de simplu.

Startul l-as da cu organizarea unui targ de afaceri si investitii la Baia Mare, targ care sa pregateasca terenul si care sa ofere suportul necesar negocierilor.

Urmatorul pas ar fi planul de realizare al proiectului. Simplu, eficient si rapid.

Drept epilog as spune: Semnul civilizatiei nu inseamna sa ai toaleta in casa ci inseamna ca toaleta din casa sa nu afecteze viata din mediul acvatic si sa nu polueze natura chimic si bacteriologic.

In concluzie ar deveni un parc axat pe industria inteligentei si al stiintelor aplicate iar cu o gestionare inteleapta Baia Mare s-ar putea transforma intr-o piata a “produselor inteligente” cu o bursa proprie de investitii in acest domeniu precum si o industrie a educatiei scolare si academice de la sistemele de invatamant autodidact pana la cele institutionalizate post-universitare, pentru ca material si materie umana va exita slava domnului.

Cu entuziasm!

Adelina Maries

Nota: ideile vin din experienta practica iar aceasta experienta inseamna si o investitie ca efort, bani si timp. A prelua o idee care nu-ti apartine fara a mentiona sursa inseamna “badaranie politica” sau  “lacomie”. In cazul in care ideile coincid dar ele vin prin efort propriu se datoreaza tot unor investitii de timp, bani, efort dar mai ales coincidente de experienta. Un minim de respect pentru a mentiona ca si altii gandesc la fel ca tine se cere de la sine.

E un proiect care imi surade si de care si eu vreau sa ma leg pe viitor.

know -how, proiectare, inginerie, tehnica si tehnologie, industrii inteligente, industrii prietenoase cu mediul.

Standard