business

Mandria de a fi roman nu inseamna xenofobie

A aparut un inteviu in Gandul cu scriitorul Norman Manea.

Mi-a sarit in ochi o problema. Intr-un articol mai vechi inainte de startul campaniilor europarlamentare scriam ca nici un partid sau candidat nu a venit cu acel suflu de a fi mandru ca esti roman. O afirmatie din care fiecare intelege ce vrea.

La cateva saptamani apare PSD cu sloganul “mandri ca suntem romani”. Nu intru in politica externa dar am sa raspund in baza acestui concept “mandri ca suntem romani” la un articol unde este intervievt eveul de origine romana Norman Manea si care spune ca mandria legata de nationalitate e improprie.

Iata si raspunsul meu pentru ca ziarul nu ma lasa sa scriu comentarii dand eroare.

Eu il invit pe “evreul” Norman Manea sa mai citeasca si din Adelina Maries https://adelinamaries.wordpress.com/2014/04/21/cei-care-nu-s-au-intalnit-cu-optimismul-nu-s-au-intalnit-nici-cu-dumnezeu/

Si ii mai spun asa. Frumusetea unui popor sta in identitatea culturala. Ii lipsesc cateva informatii pentru ca daca le-ar cunoaste nu ar mai vorbi asa. In primul rand a fi mandru ca esti roman nu inseamna xenofobie.
A fi mandru ca esti roman la fel cum a fi mandru ca esti american sau tigan ori evreu inseamna in primul rand un act de multumire catre natura si divinitate pentru ca nu ti-ai ales nationalitatea. Atat timp cat e o mndrie constructiva si e o mandrie din bucurie invit sa o practicam. Aceasta forma de mandrie nu se incadreaza in cele 7 pacate capitale de moarte.
Haide sa fim cu totii la fel si sa ne plictisim unii pe altii. Daca suntem toti la fel, ne imbracam la fel mancam la fel si cumparam aceleasi branduri de la polu nord la sud si de la vest la est e plictisitor. Nici nu mai are rost sa mai faci turism ca vezi si mananci cam aceeasi branza – aproximativ- ca si acasa. Dar tarile care nu o sa-si piarda identitatea culturala caci prin asta se intelege mandru ca sunt roman, o sa aiba turisti. Vor castiga popoarele care isi vor pastra personalitatea. Simplu in termeni de marketing asata inseamna experienta. Cand vizitezi o tara straina vrei experienta. Cand vorbesti cu un om de alta nationalitate si personalitate vrei experienta, vrei sa vezi ceva nou ce nu ai mai vazut. Bogatia culturala a unei tari e cultura si traditiile. Muzica, dans, port popular. Asta e experienta culturala si de turist in afara de cei care se duc sa viziteze peisajele geografice. SI tocmai de aceea se duc oamenii sa vada jungla, desertul, sa se catere pe munti ca sa vada ceva ce nu au acasa in tara lor. Vedeti natura e difersificata. Nu intalnesti 2 munti la fel, sau 2 mari la fel. Desertul saharian nu e la fel ca Gobi din Asia. A stiut Dumnezeu cand dintr-o singura specie de planta sau vietate a creeat mai multe varietati.
In rest pot sa-i inteleg ce au simtit dea lungul timpului evreii dar sa nu uitam imnul national al statului Israel e pe notele unei melodii populare pe care au luat-o cu ei din nordul Romaniei “Cucuruz cu frunza-n sus” si in plus romanii ii iubesc pe toti  in mod egal. Noi am dat bogatii, pamant, paine si apa tuturor care au trecut pe aici fie cu gand rau sau bun. 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s