cugetari personale, intelepciune

Ce inseamana sa fii un bun primar, economist, sef de stat sau premier

Motto: Un croitor bun masoara de doua ori si taie o singura data.

Responsabilitatea unui bun economist este sa creeze bunastare. Asta face un economist adevarat. Asta e rolul fundamenta al economiei. Indiferent daca vorbim de o economie socialista sau de o economie capitalista. Nu exista economie libera pentru ca economia este rezultatul intelegerilor dintre oameni. O realitate stabilita arbitrar. Analistii si statiscienii sunt singurii care masoara indicatori si stabilesc rapoarte.

Nu, nu este o afirmatie dupa ureche. Asta  e realitatea dar si economia sufera de “erezii” exact asa cum si religia si orice alta doctrina.

Responsabilitatea unui bun administrator public este sa adopte acele strategii si decizii care sa-i multumeasca si sa-i impce pe majoritatea cetatenilor dintr-o anumita localitate. Administratori publici sunt primarii sau alti responsbili decizionali din cadrul institutiilor statului.

Un bun sef, indiferent daca e economist, administrator sau primar cantareste fiecare decizie. Dupa ce ii gaseste argumente o prezinta oamenilor si celor pe cre ii vizeaza in mod direct aceasta decizie. Trebuie ca o decizie sa o faci acceptata de popor.

Nu am vazut nici un lider politic sau primar care sa isi prezinte deciziile si sa le faca acceptate de catre popor.

Am vazut presedintele Traian Basescu impreuna cu Emil Boc sau Victor Ponta si-au asumat raspunderea.

O gresala colosala. Nu de asta are nevoie de tara. Ca cineva sa-si asume raspunderea. Avem nevoie de lucru in echipa si implicare.

Nu si-au prezentat nici unii deciziile, si nici nu si le-au facut acceptate. Si le-au impus. Daca erau oameni inteligenti si intelepti si le prezentau, si le explicau si mai apoi implicau populatia. Nu am sa scriu strategii cum sa ii implici pe oameni sau cum sa-i faci sa iti primeasca propunerile si deciziile. E un secret pe care il pastrez pentru mine pentru ca numai deciziile corecte si intelepte trebuie sa treaca dincolo de hartie si sa devina realitate.

Asa sta treaba si la Baia Mare. Avem un primar care se gandeste si razgandeste de la o saptamana la alta.

Ia decizii pe care nu ni le prezinta, nu ne face sa fim de acord cu aceste decizii si nici nu ne implica. Daca ne-ar implica atunci deciziile ar putea fi imbunatatite si sa scoatem ce e mai bun din acea decizie.

Nu ajuta faptul ca primarul orasului Baia Mare, spune toata ziua in presa locala ca ne asteapta in audiente. Oamenii nu se duc. Si atentie oamenii nu se duc in audiente nu din indiferenta fata de oras. NU, indiferenta nu exista. Tuturor ne pasa de localitatea in care traim sau tara in care locuim.

Dar daca esti un primar bun, un bun administrator trebuie sa aduci si sa atragi langa tine pe cei mai inteligenti chiar daca acesti oameni nu doresc si nu intentioneaza sa fie prietenii tai. Ei pot fi camarazii tai in anumite proiecte, Oamenii pot lucra impreuna si chiar foarte bine si fara sa fie prieteni.

Intelepciunea si inteligenta trebuie sa lucreze impreuna. Orgoliile personale nu au ce cauta la un om care lucreaza sau conduce alti oameni sau administreaza un patrimoniu.

Un lider bun si puternic nu devine arogant pentru a se impune. Aroganta e primul semn al faptului ca recunosti ca esti un om slab care nu poate stapani o situatie. 

Un om puternic sau un barbat puternic nu se rzbuna. Razbunarea e arma omului slab. Razbunarea e arma omului care se considera victima. Ori pentru a fi puternic niciodata in viata nu trebuie sa te consideri victima cuiva si niciodata in viata nu trebuie sa spui “nu pot”. Daca spui “nu pot” asa te comporti incat chiar nu poti. Iar daca spui, eu pot atunci acele decizii iti trec prin minte care o sa te ajute sa poti. Aveti grija ce ganditi. E important.

Tot ce m scris mai sus intra sub incidenta drepturilor de autor si nu poate fi reprodus in spatiul virtual sau in mediul public, conferinte, speech-uri si intruniri fara a mentiona sursa. © Adelina Mărieş

1-7a

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s