intelepciune

De ce nu e de joaca in cazul Romaltyn Baia Mare

Motto: Poluarea nu are frontiere

Romania, are o responsabilitate uriasa pentru mediu avand in vedere locatia uzinei Romanltyn fosta Aurul SA.

In accidentul AURUL 2000 statul Roman a fost convocat de catre autoritalie statelor vecine sa plateasca despagubiri.

Iata prima pierdere financira din partea Statului Roman. Iar statul roman, suntem noi cei cu cetatenie romana si care platin taxe si impozite. Deci despagubirile in caz de un alt accident le vom plati tot noi cei care ramanem de altfel si cu polurea si cu efectele negative ale poluarii cu compusi si derivati cianhidrici sau ai metalelor grele. Deci pierdem de 3 ori: boli, natura, poluare.

Oricate investitii s-ar face intr-un proiect gandit prost din start, tot fara folos vor fi. Apa incarcata cu suspensii are cea mai mare forta. Rupe tot in cale. Nimic nu sta in calea apei, dar absolut nimic.

In acest caz nici nu mai avem ce discuta. Aici nu e nimic de negociat. E adevarat haldele de steril sunt o problema pentru oras si pentru sanatatea mediului si a oamenilor dar si pentru asta daca ne gandim un pic gasim solutii alternative.

Depresiune Baia Mare e singura zona in tara cu cele mai dese precipitatii. Va dati seama cand o sa se reia acctivitatea in flux continuu cum vor fi peretii iazului de la Bozanta? Daca in 2000 apa din precipitatii a trecut peste peretii de indiguire ai iazului, credeti ca exista solutie? NU, pentru ca iazul nu are adancime, si nici  o izolatie sau indiguire cu arocament nu vor face fata apei incarcate cu suspensii si alte elemnte grele.

ATUNCI? In conditiile date afacerea Romaltyn este o afacere pierduta din start daca foloseste metoda cianurarii, orice metode de imbunatarie a procesului de extractie, al cirucitului apei nu vor face fata.

Nu consider ca mai au rost procese de dare in judecata. Totul ar trebui incheiat pasnic si sa avem in vedere ca statul cel mai dezvloltat  din lume la ora actuala e statul care are cel mai ecologic sistem de productie si de viata.

Nu doresc sa afectez afacerile nimanui dar stiu ca oamenii intelpti si inteligenti gasesc tot timpul metode de a proteja natura, oamenii si viata si de a face in acelasi timp si profit.

Nu sunt ecologista, sunt doar un om care respecta si iubeste natura si viata.

1-7a

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s