business

Urbanistica, peisagistica si arta pot ajuta la dezvoltarea orasului Baia Mare

Motto:”Un oras prezentabil cu o arhitectura si peisagistica frumoasa, eleganta, vesela si colorata nu doar ca ridica moralul locuitorilor dar si atrage un numar insemnat de admiratori si colaboratori de afaceri” ©Adelina Maries

La o casa frumoasa iti e mai mare dragul sa te duci in vizita!… la fel si la un oras frumos

De cate ori nu ati trecut pe langa o cladire sau casa frumoasa, cu fatade frumoase, cu flori s.a.m.d. si ati admirat-o? Vedeti, acum ati inteles ce vreau sa spun.

Spuneam in articole anterioare ca, orasul Baia Mare are nevoie de o comisie de urbanism. Daca ar fi existat vreo una as fi vazut decizii intelepte pana acum.

De ce Baia Mare trebuie sa aiba o comisie de urbanism?

Simplu, logic si rational iata de ce:

– pentru a preintampina betonarea execsiva care e daunatoare mediului ambiant. La nivelul solului iarba si vegetatia prezinta un proces natural care se numeste evapotranspiratie. Acest proces ajuta planta sa nu se usuce la soare. Procesul de evapotranspiratie il au si frunzele copacilor de aceea vara e racoare la umbra copacilor. Acolo unde nu este pamant cu iarba si e numai beton aerul devine uscat, te simti rau si parca ametesti. Pe langa faptul ca betonul are gradul lui de “radioactivitate” mai si inmagazineaza  caldura pe care o radiaza inapoi astfel ca temperata in zona e mai ridicata vara, iar irna formeaza polei.

– pentru a evita aglomerarile de constructii care nu lasa sa circule aerul si vanturile joase conducand astfel la efectul de “aer statut”.

– pentru a evita renovarile cladirilor vechi intr-un mod barbar. Cladirile vechi sunt adevarate bijuterii, piese de muzeu in aer liber si ele trebuie renovate mentinandu-se aspectul original. Pana si tamplaria de la geamuri trebuie sa pastreze aerul de alta data.

– pentru a evita blocajele pietonale

– pentru a avea un oras frumos cu arta stradala langa care turistii isi pot face poze. De exemplu zidul tiganilor din Baia Mare putea fi pictat cu scene din viata tiganilor intr-o nota realista. Si dintr-un zid al izolarii si discriminarii prin arta ar fi devenit un zid al mandriei. Un obiectiv turistic.  (daca nu merge pictat il decoram cu mozaic)

– pentru a avea fatade ale cladirilor frumos decorate si elegant colorate. Stiu poluarea din zona afecteaza fatatele cladirilor dar unde se vrea se poate. Daca nu merge vopseaua punem mozaic. Si daca vrem si ne place caliatatea atunci stati linistiti exista si adeziv de calitate pentru mozaic. Si idei pot fi multe.

In 2011 inainte de alegeri si inainte ca orasul Baia Mare sa aiba un nou primar spuneam ca sportivii pot fi ambasadorii orasului, cei care ii fac numele cunoscut. Asta ar ajuta la negocierile in afaceri. E mult mai usor atunci cand provii dintr-un oras cunoscut. Dar nu e suficient. Mai spuneam ca e nevoie ca orasul sa aiba un aspect frumos. Despre asta cititi aici. Cat de mult s-a facut din ceea ce e trecut pe lista puteti analiza.

De ce? Ce le aratam celor care vin in vizita? Ce avem sa le aratam in afara de peisaje dezolante ale trecutului plumburiu cu arhitectura comunista? Teatru Municipal, Casa Tineretului, Casa de Cultura, Cinematograful Dacia, Cladirea Remin, Primaria toate apartin arhitecturii comuniste.

Vara e frumos in cartierele cu multa verdeata in rest te bate soarele in cap si aerul e uscat.

Cu optimis si incredere toate se pot realiza. Unde este optimism este si credinta si unde este credinta ideile devin realitate. Dar astea numai datorita oamenilor optimisti. Despre optimism si importanta lui puteti citi aici si va recomand si articolulLider pentru Romania

Nota: Aceasta postare este o replica la articolul scris de Vlad Herman in ziarMM 

1-7a

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s