business

Afacerea Romplumb, Baia Mare

Afacerea Romplumb, Baia Mare, o afacere in pierdere subventionata de statul roman pentru a polua si a-i imbolnavi pe baimareni

Motto: Astazi un Stat cu adevarat dezvoltat si civilizat este un Stat nepoluant  care protejeaza natura si oamenii.” © Adelina Mărieş

Pe langa arsen, oxizi de sulf, cupru, alte metale grele  si cianuri Baia Mare este un oras extrem de puternic poluat cu plumb.

La poluarea cu plumb in aer cotele au fost depasite cu mai bine de 60 de ori CMA (Cota Maxim Admisa) pentru ca dupa revolutie in Baia Mare se dezmembrau baterii cu plumb.

Afacere rentabila ori nerentabila? Nu pot spune. Baterii cu plumb care trebuie dezmembrate slava domnului sunt. compania Romplumb era subventionata si de statul roman. Iar despre restul discutam altadata dupa ce ne parvim documente si dovezi palpabile nu doar zvonuri desi au existat deturnari de fonduri pentru ca statul roman subventiona asa zisa ecologizare fiindca  era o  companie cu capital majoritar de stat. Ordonanta de Urgenta nr. 173/05.11.1999

Iata cum statul roman, a subventionat poluarea cu plumb la Baia Mare pe banii cetatenilor.  Bani deturnati apoi spre conturile “baietilor destepti”. Despre poluarea cu plumb si cum afecteaza aceasta sanatatea am scris un articol si il puteti citi aici.

Printre altele, ne intoarcem la gura lumii si ce graieste ea. Unii spun ca d.p.d.v. geostrategic am iesit prost pentru ca am inchis Romplumb. Daca se redeschide combinatul trebuie adusa materie prima din alte tari, pentru ca am inchis cam tot ce tinea de industria miniera nemetalifera.

Asa era si inainte importam ce era de prelucrat, prelucram, baietii destepti luau banii pe ecologizare de la statul roman si baimarenii ramaneau cu poluarea si sa suporte din buzunarul personal cheltuielile medicale ale afectiunilor cauzate de poluarea cu plumb.

Sa ne lamurin eu am o vorba personala “Astazi un Stat cu adevarat dezvoltat si civilizat este un Stat nepoluant  care protejeaza natura si oamenii.” © Adelina Mărieş

Nu am iesit nesifonati, Baia Mare e pe cale de a se redresa doar ca trebuie facut public pe site-ul primariei si al prefecturii judetene planul de depoluare al orasului si al zonei Depresiunea Baia Mare.

In consecinta e un lucru bun pentru alte economii faptul ca s-a inchis Romplumb. Cu timpul o sa economisim de explu si la la sanatate si o sa castigam mai mut decat am pierdut la Romplumb.

Minte si indrazneala de a face lucrurile sa se intample e nevoie ca restul vin de la sine.

Cam asa si cu economia locala. Solutii de reorganizare economica a orasului sunt, doar ca nu am sa le pun gratuit pe blogul personal.

Orice terchea berchea de investitor strain sau interpus al unui bisnitar politic zis “baiat destept” care ar veni la Baia Mare sa cumpere Romplumb il putem trimite la culcare pentru ca tehnologie care sa dezmembreze bateriile si sa prelucreze plumbul fara a depasi CMA, nu exista. Astea sunt povesti.

Alte dovezi si argumente aici pe site-ul izpenal.ro http://www.izpenal.ro/index.php/component/content/article/10-deschidere-pagina/335-lirele-puine-cant-pentru-romplumb

1-7a

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s