afaceri/consultanta, business, economie, politic

Vreti un trai mai bun in Romania? Atunci leul trebuie intarit in raport cu valutele externe

Motto: “Chiar daca nu te intereseaza politica s-ar putea sa o interesezi tu pe ea”  © Adelina Mărieş

Politica partidului muncitoresc cu Udrea in frunte incaltata pe tocuri

Ce incredere as putea sa am intr-un partid care se autoproclama “partidul generatiei in blugi”? In primul rand cine sunt purtatori de blugi? Muncitorii. Muncitorii poarta blugi deci PMP este un partid care se autoproclama muncitoresc.

Oare pe oamenii un pic mai educati si  mai elevati de ce nu-i intereseaza pe nici un partid politic? Simplu pentru ca au alte preocupari decat a se lasa vrajiti de o stea pe cale de a apune.

Ce incredere sa am in Udrea care inca nu a trecut de nivelul “umblatului cu tocuri in sant” ?

Efectul economic al unor actiuni politice se resimte in timp.
Desi politicienii spun ca Statul nu se implica in economia tarii si in mediul privat ne pacalesc. Statul se implica si cum statul nu e o fiinta vie se implica prin cei care reprezinta puterea in stat.
Eu activand in mediul privat am simtit o crestere economica in timpu lui Tariceanu cand euro a scazut la 3,1 RON. A fost bine, am castigat la cumparare de euro ca sa platesc furnizorul strain tinand banii in lei. Avand o economie bazata pe import ne este de folos si ajutor daca BNR duce o strategie de intarire a leului fata de euro.
Statul se implica in economie atunci cand stabileste nivelul taxelor si impozitelor pe care le incaseaza de la un antreprenor. TVA, impozite pe salarii, impozite pe profit, nivelul accizelor. Ca economist si antreprenor pot sa spun si altceva altceva despre economia Romaniei din perioada Tariceanu.
Ca antreprenor pot sa-ti spun cat de greu imi e sa tin angajati daca nu exista putere de cumparare. Eu nu pot produce pentru romani. Cu parere de rau dar nu pot. Si nici angajati nu pot sa tin, si daca pot sa economisesc bani sunt nevoita sa o fac.

Pentru ca statul a decis ca o politica de depreciere a leului fata de euro e mai buna pentru ca castiga baietii destepti din mafia agricola romaneasca si cei din energia electrica. Baietii destepti oare ce culoare politica au? Or sa piarda ei bani pentru partidul muncitoressc cu Udrea in frunte incaltata pe tocuri care ne promite habar nu am ce? Sincer  inca nu am inteles ce ne promite?
Pai numai cat s-a scumpit bezina la pompa in timpul PDL de a ajuns de la 3 lei si ceva in 3 ani la 6 lei in timpul lui Emil Boc. Asta ce spune? Poate urla prietena ex-presedintelui Traian Basesc ca nu doreste majorarea accizei cat vrea din moment ce, atunci cand au fost la guvernare s-au marit preturile colosal.

Doar pe timpul guvernarii Boc, soferii erau nervosi ca nu mai vroiau sa mai plateasca nici rovinieta avand in vedere costurile de intretinere ale unei masi plimbate pe drumurile patriei.

Pai accizele incasate de stat pe combustibil cum se cheltuie? Caci masuri pentru reducerea poluarii nu am vazut. Ba creste de la o zi la alta mai ales de la combustibilul cu plumb.
Tot ce a facut PDL se resimte in economia USL. Nu culegi in anotimpul in care semeni si degeaba vin sustinatorii PDL-PMP  sa vorbeasca de cresterea ratei somajului in timpul USL.

Tocmai am argumentat economic factorii care influenteaza piata muncii interne. Vrei sa sustii productia nationala atunci intaresti leul fata de euro. Mai ales daca pentru a produce esti nevoit sa importi tehnologie si materii prime. Le cumeperi mai ieftin daca euro e mai ieftin castigi la schimb valutar cand cumperi euro pentru ca, cu mai putini lei cumperi mai multi euro. Dar cum sa-ti permiti sa faci productie si sa angajezi oameni daca nu-ti permiti sa cumperi utilaje ca sa poti face productie?

Daca depreciezi leul fata de euro. Asta inseamna ca cu mai multi lei cumperi mai putini euro pentru ca cotatia euro s-a apreciat fata de leu adica a crescut, s-a scumpit. Castigi daca faci export in conditiile in care ai utilaje si materie prima romaneasca. Ti se renteaza sa-ti vinzi produsele pe piete externe dar daca nu ai utilaje romanesti si materie prima romaneasca nu poti sa faci productie rentabila pentru ca nu esti competitiv. Nu poti plati bine angajatii, nu ai bani pentru materie prima de calitate si utilaje de calitate, lucrezi cu second hand si productia pe zi sau ora nu mai e aceeasi. Fabrici mai putine produse, vinzi la fel de scump ca si strainul. Ca sa iti vinzi produsele tale pe pietele externe unde mai exista clienti trebuie sa reduci costurile salariale. Le platesti mai putin bani la angajati si atunci romanii nu-si mai permit sa mearga la piata pentru a cumpara bunurile produse de alti romani si uite asa se distruge economia tarii.

Cursul leu-euro nu e stabilit numai de schimburile comerciale intre tari sau de rezervele valutare sau cele de aur din depozitele bancilor nationale mai exista si intelegeri politice intre state si guverne in functie de interesele de afaceri ale marilor jucatori.

Singurul avantaj pentru scumpirea Euro pentru cei din tara dar nu si pentru economia Romaniei e atunci cand romanii care lucreaza in strainatate trimit bani acasa. Ei trimit euro, sarmanii de aici ii schimba in lei si cumpara produse de import. Electronice, haine, materiale de constructie pentru a-si renova apartamentul. Deci pentru economia reala a tarii nici un avantaj daca cu acei bani se cumpara din magazine produse din import.

Pentru baietii destepti din agricultura si energie e rentabil pentru ca Romania exporta produse agricole in general grau castiga antreprenorii adica agricultorii. Baietii din energia electrica castiga pentru ca fura. Romania exporta energie electrica, de fapt face schimb cu statele vecine pentru a nu exista pierderi de productie. Nu poti produce energie electrica fara sa fie consumata pentru ca ea nu poate fi inamagazinata si atunci pentru ca Romania produce mai mult decat vecii o exporta. Ce nu se consuma in Romania merge la vecini. Si cand noi facem pauza mai importam ceva de la ei. Exporturile sunt mai mari ca si importurile, actionar e statul, baietii destepti castiga din afaceri cu statul ca sa nu spun furt pe fata caci a devenit un fel de jaf la adapostul legii.

Vreti un trai ieftin in Romania? Atunci leul trebuie intarit.

Imi rezerv dreptul de proprietate pentru cele scrise mai sus si nici un politician sau partid politic nu poate adopta aceasta strategie fara sa ma consulte in prealabil pentru ca aici sunt doar idei si nu explicatii despre cum e intelept sa fie implementate si in plus nu mai doresc ca vreun partid de nivelul aruncatului pietrei in sant sa se inspire din ideile/argumentele mele pe simplu motiv ca sunt eu cea care le spune. 

In plus nu doresc ca alti economisti sa preia ideea sa o popularizeze la conferinte in speech-urile lor. 

1-7a

 

 

Standard

One thought on “Vreti un trai mai bun in Romania? Atunci leul trebuie intarit in raport cu valutele externe

  1. Pingback: Cei mai mari exportatori ai Romaniei fac profit din diferentele de curs valutar | Adelina Maries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s