business

Afectiuni medicale cauzate de poluarea cu plumb de la Baia Mare

Chiar daca ROMPLUMB s-a inchis recent, plumbul va mai ramane in aer multi ani de acum in colo. Doar aici in oras plumbul s-a prelucrat mai bine de o mie de ani, poate si mai mult. Va dati seama cate secole de poluare cu plumb are acest oras si ce cantitati astronomice de plumb sunt acum in aer, care nu se disperseaza. Stau ca o umbrela deasupra orasului. Stiti poezia lui Bacovia

“Plumb

Dormeau adânc sicriele de plumb, 
Si flori de plumb si funerar vestmint —
Stam singur în cavou… si era vint… 
Si scirtiiau coroanele de plumb. 

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, si-am inceput să-l strig —
Stam singur lângă mort… si era frig… 
Si-i atirnau aripïle de plumb.”

De mult timp tot ii intreb pe baimareni despre afectiunile medicale cauzate de poluare.  Nu prea am avut sansa sa primesc multe raspunsuri clare si nici macar unul explicit si argumentat. Medicii o dau din colt in colt, politicienii fac pe filozofii adica cand iti raspund nu mai stii ce i-ai intrebat si cam atat.

In acest caz nu-i nici o problema citam surse. Ce am sa scriu mai jos sunt spicuiri din cartea “Flagelul Poluare la Baia Mare- Evenimentul Aurul” autori Ioan Nadisan, Dorel Chereches, Ieremia Gabriela, Vasile Goldis University Press 2001.

Plumbul patrunde in organism prin cale respiratorie, digestiva si chiar cutanata. Plumbul patruns in organism prin respiratie ajunge  in plamani de unde trece direct in sange fara sa treaca prin ficat care are rolul de a filtra substantele toxice (pe cele care le poate sau a le transforma in alte substante) si a nu le lasa sa patrunda in sange.

daca ingerarea plumbului se face prin apa sau alimente pot sa apara tulburari caracteristice: paloarea, inapetenta, greturi, avort spontan, sterilitate

-plumbul, poate fi retinut de toate organele corpului, aproape 90% se fixeaza in schelet sub forma de fosfat tertiar de plumb, eliminarea plumbului din oase ramanand o problema a medicinii viitorului

– in corpul copiilor se poate retine de 10 ori mai mult plumb decat in al adultilor. Acumularea plumbului la copii poate determina intarzieri in dezvoltarea fizica si intelectuala, reduce atentia si afecteaza randamentul scolar

– acumularea plumbului produce tulburari nervoase, metabolice

starea generala de apatie, indispozitie, somnolenta, oboseala nejustificata a baimarenilor, in general rezida in diminuarea aportului de oxigen la nivelul tesuturilor si creierului. Explicatia fiind data de substituirea ionilor de fier cu cei de plumb la nivelul sangelui. Ionii de plumb neavand afinitate pentru oxigen.

-cauzeaza complicatii renale (nefrite), gastrice (ulcere).

Expunerea prelungita la plumb si arsen influenteaza negativ dezvoltara somatica, scade acuitatea vizuala si pragul auditiv.

-muncitorii care lucreaza in mediul cu plumb pot face intoxicatii cronice de saturnism, complicatii digestive, crampe, encefalopatie, stomatite, gingivite.

– saturnismul poate fi cauza unor avorturi, determina mortalitatea infantila, degenerescenta, predispozitie la tuberculoza. Simptomele saturnismului provocat de plumb: colici si dureri de stomac, vomitari, constipatie, inapetenta, pierderi in greutate, anemii, hipertensiune etc. 

– plumbul este responsabil si pentru arteroscleroza, coronopatii, boli renale

– cauzeaza boli ale gingiilor si dintilor iar alaturi de arsen este responsabilul numarul unu pentru cariile dentare ale baimarenilor.

Nu cred sa mai fie un oras in tara in care numarul de explozii de carii dentare sa fie asa de mare ca in Baia Mare.

Remedii:

Spun ce am incercat personal si am constat o diferenta.

Mararul consumat crud in salate intareste dintii si oasele. Asta din experienta personala. Si vindeca gastritele si colicile de putrefactie si multe alte afectiuni interne.

Pentru eliminarea metalelor grele din organism musli preparat in casa. Cereale cumparate nu sunt atat de sanatoase pe cat sunt in reclama.

Reteta e simpla. Tarate de ovaz si germeni de grau inmuiate in lapte, un mar taiat ca pentru salata, o lingura de miere la care daca doriti puteti adauga si migdale sau alte fructe ori ulei de migdale presat la rece.

Am observat o stare generala de bine dupa ce luni la rand am consumat Musli in fiecare zi, e drept nu am pus lapte. Reteta fara lapte a avut mai mare efect asupra mea decat cea cu lapte.  Am vazut ca-mi face bine si am continuat. Mai tarziu am aflat explicatia. Fibrele din cereale, se spune ca au puterea de a lega moleculele de metale grele si o data cu eliminarea fibrelor din organism se elimina si metalele grele.

Desi se spune ca si laptele ajuta in cazurile de intoxicatii cu metale grele, probabil ca si vacile din zona sunt intoxicate, ca doar poluantii circula si in satele din jurul orasului.

Probabil au dreptate din moment ce eu nu am mai avut stari de somnolenta, dureri ciudate de cap datorate lipsei de oxigenare a creierului s.a.m.d.

Sa va fie de folos!

 

 

Standard

One thought on “Afectiuni medicale cauzate de poluarea cu plumb de la Baia Mare

  1. Pingback: Afacerea Romplumb, Baia Mare | Adelina Maries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s