business, mediu, politic

Eu nu gasesc nici o explicatie logica in problema cadastrala ce vizeaza Romaltyn Baia Mare

Poluarea are un mare merit, nu se dezlipeste de cel care o provoaca si daca iti scapa din maini afecteaza tot globul. E ca si cum te-ai juca cu substante radioactive, nu scapi neafectat, chiar daca  explodeaza la Hirosima se simte si la Washington.

Toti, isi dau cu parerea, dar nimeni nu vorbeste logic si arguementat.

Anul trecut in 2013, printr-o “”chichita” legislativa, Consiliul Local in frunte cu Primarul au decis ca terenurile pe care ar trebui sa-si desfasoare Romaltyn activitatea sa treaca in patrimoniul orasului Baia Mare si astfel sa nu le ofere aprobarile de functionare.

Se zvoneste ca in caz contrar Romaltyn se poate reloca 3-4 km mai departe de oras.

Intrebari:

1. Primarul a venit cu un proiect de extindere a zonei metropolitane a Baii Mari si in satele invecinate, ori acesti 3-4 km sunt si ei inclusi tot in zona de extindere metropolitana. Deci nici relocarea mai in colo nu ajuta. E zona metropolitana, ori nu e, ori ce e cu zona asta metropolitana?

2. Cum circula curentii de aer si apa subterna in depresiunea Baia Mare? Pai o data cu circuitul apei in natura, al aerului cu impuritati miscat de vant se vor roti in cerc. Eu asa stiu ca circula aerul in depresiuni, altfel nu am avea deasupra orasului ciuperca aceasta de poluare care nu se va dispersa niciodata  in conditiile actuale pentru ca fizic nu are cum. Si atunci care e “ghiseftu”?

3. Iazul de la Bozanta, nici macar nu e iaz, e un teren in jurul caruia au ridicat pereti de pamant si gata arata ca un lac, dar nu e lac, ca nu are groapa de adancime. La urmatorul sezon cu precipitatii asa cum a fost iarna 200o va ceda. Este iazul bun pentru a se relua activitatea? Cat costa consolidarea? Care e forta apei in caz de precipitatii abundente si cat mai este pana a atinge nivelul maxim de umplere?

4. Cum circula cianura in natura? Apa cu cianura din iaz s-a infiltrat demult in sol, in panza freatica si circula o data cu apa. Baimarenii au consumat de mult timp cianura, nu doar cea eliberata o data cu accidentul din iarna anului 2000. In plus evoporarile de la suprafata apei din iaz pe timpul verii, si in ultimii ani au fost veri secetoase a trecut de mult timp in aerul respirabil.

5. Ce fcem cu haldele de steril care valoreaza o avere, dar in ciuda acestui fapt polueaza orasul si mediul mai rau decat iazul de la Bozanta?

6. Cine este actualul proprietar al haldelor de steril ce urmeaza a fi prelucrate prin cianurare de catre Romaltyn? Detine o firma din grupul de afaceri din care face pate si Romaltyn in proprietate halde de steril?

Daca municipalitatea ar fi deschisa si sincera si cetatenii ar putea ajuta, dar pe oricine intrebi de afaceri iti raspunde ca Ciprian Rogojan “poate stiu dar nu vreau sa-ti spun”. Ma rog Ciprian Rogojan, a vrut sa impresioneze si decat sa nu se faca de rusine ca nu stie o informatie de interes national a dat-o la intoarsa.

Poluarea are un mare merit, nu se dezlipeste de cel care o provoaca si daca iti scapa din maini afecteaza tot globul. E ca si cum te-ai juca cu substante radioactive, nu scapi neafectat, chiar daca  explodeaza la Hirosima se simte si la Washington.

 

 

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s