business

Costuri economice ale poluarii din Baia Mare

Nu stiu daca autoritatile locale au o statistica aproximativa a cheltuielilor implicate si a costurilor induse de poluarea locala dar am sa incerc sa evidentiez cateva cheltuieli la care este supus localnicul.

Chiar daca uzinele poluante s-au inchis poluarea a ramas in aer, apa, praful de pe strada sau din case si tot circula. Si nu va dispare curand.

costuri medicale: cancere ale aparatului respirator, dereglerari ale aparatului circulator (toti localnicii sufera fie de hipertensiune, fie de hipotensiune fie din cand in cand au tahicardie), costurile de intretinere si reparare ale dintilor. Se stie de exploziile de carii ale baimarenilor datorate plumbului. Costuri de detoxifiere- eliminare ale metalelor grele din organism, costuri cu alimentele si cu apa potabila. Costuri cosmetice, pielea expusa la poluare poate deveni foarte accneica, e forma de autoaparare a organismului pentru a nu lasa poluantii din aer sa se absoarba prin piele si atunci organismul isi creeaza un filtru uleios la nivelul pielii pentru a impiedica contaminarea cutanata. Vara daca te expui la soare intr-un mediu puternic poluant esti predispus la cancer de piele. As fi curioasa de statistica cancerelor de piele din oras si a satelor invecinate. 

Dureri de cap catalogate drept idiopatice, exfolierea unghiilor, degradarea parului, stari de depresie atunci cand ploua toamna-iarna-primavara. Boli ale organelor interne, inclusiv ficatul este afectat de poluare. Mai ales de metalele grele si alte substante produse de poluare.

cheltuieli legate de inlocuirea incalcatamintei uzate mult, mult, mult prea devreme. Poluantii din aer, apa, din praful de pe strada, degradeaza cauciul sintetic din talpa incaltamintei facandu-l sa crape sau sa se faramiteze. Cred ca fiecare baimarean a avut astfel de probleme cu incaltamintea. Nu doar marfa ieftina e de vina ci si mediul extrem de poluat de aici. La suprafata incaltamintei pielea naturala isi pierde forma, se intareste, isi pierde elastiticitaea, se matuieste si apar crapaturi. Pielea sintetica se scorojeste, se crapa. V-ati intrebat de ce pantofii din debara pe care nu i-ati purtat s-au scorojit? Ei bine, aerul poluat, praful amestecat cu aerosoli au “facut toata aceasta treaba minunata”.  Vopselele isi pierd culoarea. Si toate materialele sintetice sunt atacate de poluantii din aer.

– apar pierderi de elctricitate pe cablurile de inalta tensiune datorita degradarii acestora.

fatadele cladirilor se degradeaza si apar cheltuieli de reparatie

metalele se corodeaza

– cheltuieli mult mai mari cu intretinerea spatiilor verzi

– cheltuieli in fiecare vara cu stropitul strazilor pentru a nu se ridica praful in aer si a reduce circulatia poluantilor.

– cheltuieli datorate vremii mohorate: de trasnport in comun, consum casnic de electricitate etc. Sa nu uitam in iarna 2013 -2014 la Baia Mare nu a fost niciodata soare mai mult de 2-3 zile consecutiv si asta datorata numai poluarii.

-cheltuieli cu pierderile din agricultura si economia casnica din satele din apropierea orasului Baia Mare sau pierderile financiare efective ale celor care au afaceri in domeniul agricol

Mai sunt si alte cheltuieli, cam astea sunt ce mi-a venit acum in minte, pe care le-am observat si pentru care am gasit ca explicatia este poluarea. Desigur daca intrebati un specialist o sa mai aflati si altele.

Sa va fie de folos!

1-7a

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s