afaceri/consultanta, politic

De ce ar veni investitorii in Baia Mare? Cum repornim o economie blocata?

Intr-o economie, in care pare ca banii s-au evaporat de la oamenii de rand, si au migrat undeva, spre cineva   ramane o intrebare simpla cum repornim o economie blocata?

Baia Mare, are in acest moment o economie blocata. De ce spun asta? Intr-un oras in care la fiecare 500 de metri dai peste un second hand, un magazin ABC sau un coafor in care nu intra mai nimeni si 2-3 magazine care vand haine si incalmatinte de un singur sezon made in China nu mai avem nimic. Da 2-3 companii de productie locale, care se chinuie cu lipsa banilor din buzunarile potentialilor clienti, cateva firme de piese si echipamente si alta tehnologie de import, si 2 -3 investitori, care se folosesc strict numai de forta de lucru necalificata.

Orasul nu are un plan, o strategie economica. Deci nu se indreapta nicaieri, stagneaza la fel cum stagneaza lucrurile in orice domeniu in care nu ai stabilit ce vrei sa faci.

Bun s-a stabilit la cererea cetatenilor, a clubului de handbal baimarean si a primarului investim masiv in sport ca sa nu pierdem traditia. Hanbalul e un sport de echipa nerentabil, motiv pentru care mai poate exista numai daca il sustine statul. Singura decizie grea a fost intre a sacrifica cetatenii saraci ai orasului si economia sociala de care are nevoie URGENTA sau a sacrifica handbalul romanesc? Cineva trebuia sacrificat. Cei multi care contribuie la taxe, sau cei putini care alearga dupa un balon umflat cu aer si mai scot tara si orasul din anonimat?

Bun sa revenim la oile noastre de ce ar investi cineva in Baia Mare pentru a deschide o fabrica de productie?  Sunt intrebari la care trebuie vazut ce fel de raspunsuri gasim.

1.Are  orasul in proprietate terenuri pe care sa poti construi o hala de productie?

2. Aceste terneuri au utilitatile trase? Apa? Gaz? Curent? Sistem de canalizare?

3. Arhitectura sistemului actual de canalizare al orasului poate suporta un nou “client”? Unde se deverseaza apele uzate provenite de la o noua companie?

4. Care este nivelul calificarii fortei de munca in zona? …

5. Ce fel de oras se doreste a fi in viitor Baia Mare? Oras muncitoresc sau un oras artistic, sporiv, intelectual orientat sa produca valoare intelectula.

6. Ce investitor ar veni sa investeasca intr-un oras poluat. Baia Mare  a fost si inca datele statstice ale polurii pot confirma ca inca este o “capitala a poluarii

7. Autoritalile locale si Agentia de Protectie a Mediului au luat masuri de educare  a populatiei expuse la poluare cum sa isi ingrijeasca sanatatea? Aici raspund eu inaite si raspunsul e NU. Pentru ca eu nu am auzit niciodata o autoritate publica sa vina sa vorbeasca sincer in fata cetatenilor uite asta e realitatea asta trebuie sa faceti pentru a reduce efectele negative ale poluarii asupra organismului. Cine cunoaste realitatea acestor date, nu vine nici macar in vizita la Baia Mare. Aici tot e poluat de la aer, apa, sol, produsele  agricole si alte alimente ale gospodariilor din satele limitrofe orasului.

8. Intrebari mai sunt multe, ne oprim aici. Cireasa de pe tort insa este aceasta “Cum se aplica planul de depoluare a orasului asumat de Primarul Catalin Chereches?” Am inteles ca exista unul pe hartie inca din 1990 desi nu stiu ce contine pentru ca nu fost facut public sa-l pot vedea si eu.

1-7a

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s