business

Ce face diferenta dintre un vorbitor bun si unul mediocru” ?

Intrebarea din titlu este o provocare  din partea lui Andy Szekely.

Pentru mine vorbitorii mediocri sunt de 2 categorii. Cei de profesie “vorbitori in public” unii dintre ei fiind si ramand doar la stadiul de “papagali” si cei care au o mare teama de a nu se face de rusine sau de a nu fi criticati. Care pot avea mesaje foarte bune si inteligente de transmis dar au un blocaj psihologic. Oameni, cu care sunt foarte intelegatoare si extrem de tolerabila pentru ca e placut sa oferi curaj sau incurajare cuiva care chiar are nevoie. E o fapta la fel de nobila ca, a ajuta pe cineva.

Din punctul meu de vedere papagalii sunt persoanele care nu doresc si nici nu cauta drumul cel bun pentru a evolua, ei cred ca, daca recita mecanic niste vorbe invatate  pe derost vor creea valuri de aplauze. Mda, papagalii se pot aplauda intre ei, de ce nu. La asa public asa “public speakeri”.

Bun, dar un vorbitor bun, ce calitati are? Dupa Andy Szekely, sunt acestea dupa mine, cele ce urmeaza, prezentate in varianta mea🙂

1. originalitatea – ca sa-mi trezesti atentia trebuie sa fii original, sa-mi spui ceva ce nu am mai auzit sau sa-mi spui lucrurile de care am mai auzit dar prezentate extraordinar. Ca sa ma impresioneze si nu sa ma plictiseasca.

2. capabil sa transmita o stare de spirit placuta sau provocatoare publicului. A implica sau provoca publicul nu inseamna doar sa-i implici in actiuni si sa le adresezi intrebari. Ci a-i face sa traiasca o data cu tine emotia, starea sau orice altceva.

3. atitudinea si pozitia lui fata de anumite situatii as putea spune chiar si asertivitatea si bunatatea.

4. diplomatia, educatia, inteligenta si energia. Energia, acei oameni care iti rostesc cuvinte dar iti vorbesc din-nauntrul lor. Oameni pe care ii simti nu doar ii vezi si auzi.

5. Sa nu-i afecteze daca se fac de rusine, sau daca lumea nu e de acord cu ei. Daca tu ca vorbitor intri intr-o sala si esti dezamagit de public, transmiti aceasta stare prin ochi si normal ca si publicul va fi dezmgit de tine.

6. Acesta este cireasa de pe tort pentru ca Andy are numai 5 puncte🙂 eu as spune ca un vorbitor de succes pentru ca buni pot fi toti, trebuie  sa aiba ceva de spus, de transmis iar asta se vede in experienta sau capacitatea lui de a intelege. Iar un om cu intuitie buna va sti ce are de spus. Intuitia e vitala. Pe baza intuitiei se declanseaza “adaptarea la situatie”.

P.S. Eu consider ca a fi lider se invata, nu te nasti lider precum nimeni nu se naste invatat ci descoperim pe parcurs.

Andy, multumesc de provocare!

1-7a

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s