economie

Cum putem avea crestere economica in Romania

In 2010 aveam in minte un proiect de planificare economica. Sa nu va alarmati, piata libera NU EXISTA. Exista decat piata supervizata sau controlata de grupuri de interese. Asta este piata capitalismului salbatic al oricarui tip de economie din lume. Toate pietele sunt controlate dupa caz de catre stat sau grupuri de interese denumite cartel.

Mai jos sunt cateva idei pe care le-am schitat la acea data, dar si astazi mi se par mai valabile ca niciodata. Eu cred si sustin ca doar economia planificata va scoata tara din blocaj economic. Mediul privat nu are suficiente resurse sa faca fata conurentei si competitiei si in plus mai bun, mai inovativ s-a dovedit a fi de mai proasta calitate, cu o durata de viata foarte scurta, produse planificate din fabrica sa nu dureze. Daca consumerismul a fost candva motorul unei economii considerata capitalism la fel si economia planificata va ajuta Romania.

Proiect- planificare economica

Daca se poate organiza un astfel de departament de planificare al economiei de capital, atunci iata cateva idei.

In viziunea mea in doua vorbe problema o vad in felul urmator:

1.Oferirea de rapoarte gata prelucrate aupra pietei prin care antreprenorul sa stie ca daca investeste peste capacitatea de absorbitie a pietei pe o piata supraglomerata o face pe riscul lui si care sunt segmentele libere unde cererea este acoperita din import. Asta se poate determina statistic folosind resursele Institutului de Satistica.

2. pornirea de afaceri sub forma de SA-uri de catre statul roman, si in paralel sa vanda parti/ actiuni din societate catre investitori romani. Actiunile pot fi instrainate complet sau partial catre mediul privat.

3. obligatoriu supravegherea pietelor si economiei internationale, la adapostul legii. Stiu ca miscarile de capital in Romania le supravegheaza SRI, dar piata internationala trebuie supervizata, analizata statistic si informational altfel ne trezim victimele unui razboi economic, sau terorism economic. 

Tineti cont era in 2010, astazi as mai adauga  infiintarea unei burse de investitii destinata IMM-urilor si afacerilor de tip start-up. Acest lucru il consider un instrument mai mult decat util.

Desigur toate actiunile descrise mai sus sa fie puse in seama unui departament special al statului care sa fie Departamentul pentru crestere si dezvoltare economica. E nevoie de astfel de supervizari si ca rezultatele sa fie puse la dispozitia cetatenilor pentru a evita blocajele economice cauzate de supraproductie, pentru a nu sufoca planeta cu tot felul de produse care sunt gunoaie din fabricatie, pentru a evita somajul, crizele financiare si scaderea nivelului de trai. 

Tot ce e scris mai sus imi apartine ca si idee si proiect de aceea ideile se pot face cunoscute numai citand sursa. 

1-7a

Standard

One thought on “Cum putem avea crestere economica in Romania

  1. Pingback: Cladirea sediului Remin, ideala pentru incubarea diferitelor activitati sociale si economice | Adelina Maries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s