economie

Capitalismul, o economie planificata in baza consumerismului

Capitalismul la fel ca si economia socialista din comunism este o economie planificata.

Astazi si consumerismul, motorul care a lasat impresia ca a pus  economia in miscare s-a blocat.

Planificarea porneste de la productie. Cat si cum producem. Diferenta este ca in capitalism producatorii stabilesc pretul si durata de functionare a produsului.

Am fost posesoarea a unor produse de sub umbrela SONY. Telefoane, laptop si gadged. Ultimele 2 cu defecte standard din fabricatie. Toate cu durata de viata prestabilita  adica limitata. Si-au facut singure harakiri dupa un an. Ce spune asta? Toti parametri de inalta calitate mai putin cateva aspecte. Initial am crezut ca sunt produse destinate Europei Centrale si de Este (CEE Countries) dar nu a fost sa fie asa. Si in tari precum Italia, UK etc au avut parte de acelasi noroc.

Nici nu apuci sa-ti platesti ratele la automobil, masina de spalat, frigider, TV ori PC ca trebuie sa-ti cumperi altele, pentru ca teoretic nu se mai pot repara. De ce?

Cum ar mai vinde aceste companii, noi aparate daca toata lumea are si ba mai mult functionale.

Consumerismul a scos SUA din marea recesiune economica din 1929. Vedeti cum economia llibera, capitalismul, este si el planficat.

Sunt multe depozite care aduc masini de spalat si frigidere MIELE, din Germania. Fabricate in comuism si inca functionale. De ce? Pentru ca asa au fost fabricate, ca sa functioneze cel putin 25 de ani, daca nu mai bine. Si acele “fiare vechi” spala mai bine decat masinile de ultima generatie.

Dupa ce uzura fizica a fost planificata si testata in laboratoare de catre cei care invetasera produse care sa dureze au avut alta idee. Uzura morala, moda, trendurile, demodarea. Alt produs mai nou si putin mai performant dar nu si mai durabil.

Acum s-a blocat si economia bazata pe consumerism. Piata din Romania invadata de produse made in China care sunt gunoaie din fabricatie. Vezi marfa din angro gen Europa. De acolo nu cumperi produse, ci doar ideea ca cumperi produse. China astazi este in criza industriala, au exces de productie, si multe gunoaie. Petrol si gaz ars degeaba si in plus 90% din produse sunt toxice pentru mediu. Nu le poti nici macar arunca.

Ideea de incheiere, nu exista piata libera si nici mana invizibila a lui Adam Smith. Exista doar economie planificata peste tot. Indiferent daca era vorba de comunism ori capitalismul salbatic din SUA. Acel capitalism salbatic cum il numesc unii era si este o economie planificata in baza consumerismului. 

Articole similare

Capitalismul ca un joc de poker

Inspiratia zilei, capitalismul ca un joc de poker

Supraproductia din China

Criza financiara economica si alimentara

1-7a

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s