cugetari personale

Arta contemporana e ca nuca in perete. Minimalism lipsit de efort

Cunoasteti expresia “esti la fel de frumos ca o opera de arta contemporana”? Clubul artistilor neintelesi numara multi membrii.

A face arta de calitate implica efort si gandire. Ideea bruta, neprelucrata nu este arta. Vrei sa apreciezi o opera de arta si-ti dai seama ca “e ca nuca in perete”. Nu toti artistii merita diplomatia “asa a vrut artistul” si sub acest dicton sa ni se prezinte toate bazaconiile.

Cand opera de arta e de calitate nu ai nevoie de o poveste ca sa  o intelegi, pur si simplu te pierzi in ea. Daca opera de arta, e de proasta calitate atunci ai nevoie ca artistul sa-ti spuna o poveste ori pur si simplu sa-ti descrie ce a vrut sa zica ca sa intelegi ceva. Si foarte probabil ceea ce ai sa intelegi nu va fi tot una cu ceea ce vezi.

La marile capodopere s-au muncit ani. S-au stricat si reconstrit sute de schite. Artistul si-a sfarmat capul si si-a stors creierii ca sa obtina ARMONIA. 

Si acum intreb cum sa scrii o poezie frumoasa daca nu ai armonie, muzicalitatea versului si asta nu depinde doar de rima. Unde e masura versului? Si tie asa cand ai scris poezia nu ti se pare ca pe alocuri suna ca nuca in perete? Chiar nu vezi ca ideea nu e exprimata clar? Multe strofe nu au rima de sfarsit de vers, dar au masura versului, parca cuvintele alea, insirate unele dupa altele suna bine si ideea e exprimata frumos.

Si mai intreb cum sa ai o sculptura frumoasa cand tu ai batut 3 scanduri una peste alta si spui ca asta e arta. ” E arta contemporana domnule!” Pai tie nu ti se pare cam tampita? Cam lipsita de imaginatie si de originalitate? Orine poate face ce ai facut tu, dar putin probabil sa o faca si nu din lipsa de viziune sau indrazneala artistica ci din prea multa inteligenta. Nu-l condamnati pe Brancusi, el a fost filozof si abia apoi artist. El a vorbit in piatra, lemn sau metal si a exprimat filozofia ancenstrala a romanului, vechea filozofie de origine daca.

Si mai intreb cum sa ai o pictura de calitate? Pai tu nu vezi ca nu ai proportii? Cam diforme formele tale pe panza. Ma uit si mi se pare ca ai lipsit la unele ateliere ori tu nu stai bine cu vederea in spatiu ca altfel nu-mi explic. Abstract pe naiba! Abstractul are armonie, are inteligenta, poti deduce ceva din acea creatie chiar daca e abstracta.

Vedeti cum lipsa armoniei conduce la catastrofa in arta!

Cum sa creezi arta de calitate daca tu nu “asculti” materialul cu care lucrezi. Daca l-ai asculta ai stii care ii este punctul de echilibru si cu ce este compatibil.

Ce am scris mai sus se supune dreptului de copyright. Citatele sau intreg materialul poate fi preluat doar citand sursa. ©Adelina Mărieş

1-7a

 

 

Standard

One thought on “Arta contemporana e ca nuca in perete. Minimalism lipsit de efort

  1. Hai pe bune says:

    Asta trbuie sa citeasca si firma aia care ia contracte cu primaria Baia Mare. Ne sufoca astia cu comunismu lor. Toti pilosii au impresia ca se pricep la arhitectura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s