economie, politic

Scurgerile masive de capital

Am mai vorbit despre aceste lucruri dar le reiau si mai simplificat… 

Circuitul banilor in economia romaneasca. De ce avem probleme financiare?

De ce avem probleme economice?

Din cauza distribuirii si redistribuirii inegale a banilor in economia romaneasca. Fix din acest motiv.

Banii incasati de pe taxe si impozite se duc la stat. Statul adica administratiile publice nu au voie sa blocheze acesti bani si sunt obligate sa-i cheltuie. Problema este ca se colecteaza de la toti. Si se redistribuie doar la unii, adica la clientela care face afaceri cu Statul Roman prin afaceri trucate pe sume colosale si la salariatii care lucreaza la stat.

Logica e buna pentru ca daca statul blocheaza banii colectati de la populatie atunci in circulatie avem mai putini bani in termeni economici i se spune masa monetara. Ceea e conduce la alte cauze negative.

In schimb nu este etic sa se colecteze de la toti si sa se redistribuie la foarte foarte putini. Si acesti “putini” insemnand beneficiarii a contracte si licitatii trucate milioane de euro.

Mai exista o categorie de companii private sau regii autonome cu datorii uriase la bugetul de stat. Banii acestora din urma neputand fi justificati iau calea conturilor  offshore  in strainatate in diverse paradisuri fiscale in conturi nenominale. Aceste conturi fiind nenominale oricine poate fi detinatorul contului fi face operatiuni atat timp cat stie numarul de cont.

Deci iata cum circula banii in economie. La populatie returnandu-se bani extrem de putini.

Din moment ce multi suntem platitori de impozite si taxe care sunt serviciile pe care ni le ofera statul in schimbul acestor bani?

In Romania nu prea avem. Sanatate la pamant ba mai trebuie sa o si platim, transport platim, curent electric platim, gaze platim, alte utilitati platim. Ma refer pentru bunurile care sunt luate direct din natura cum ar fi apa, gazul, energia hidro etc. Desigur o sa spuneti aici in costul acestora trebuie platiti angajatii, echipamentele, know-how, brevetele de inventie etc. Dar oare nu le platim cam scump? Si o sa mai ziceti bine sunt scumpe ca sa le folosim cu masura pentru ca sunt limitate.

Energia electrica hidro nu este o resursa limitata. Cat timp este apa in rau sau fluviu este si energie.

Gaze: va mai amintiti de focul viu din Biblie prin care i-a vorbit Dumnezeu lui Moise? In Romania erau regiuni in sud-estul tarii unde ieseau din pamant aceste focuri care ardeau in continuu. Erau de fapt gaze naturale care ardeau in continuu pentru ca “pamantul rasufla”. Deci, uneori gazele trebuie consumate dar asta e fapt istoric. Tot un fel de fapt istoric este si exploatarea pradalnica a petrolului in Romania de catre aceleasi companii care astazi au monopol mondial pe extractia de titei si gaze inca de pe vremea monarhiei romanesti dar pentru cine nu cunoaste istorie deja sunt prea multe detalii. Chevron nu doar a venit in Romania s-a reintors desigur nu sub aceeasi forma ca pe vremea monarhiei.

Pentru documentatie aprofundata recomand Biblioteca Publica, anuarele statistice ale Romaniei de pe vremea monarhiei si cartile de economie politica si geografica de pe vremea comunistilor o sa fiti uluiti de sinceritatea din aceste carti chiar daca erau scrise pe vremea comunistilor.

Logica si concluzia va apartin.

1-7a

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s