politic

Cerere deschisa adresata administratiei Primariei Baia Mare si Consiliului Local

In calitate de cetatean al orasului Baia Mare, solicit nenominal ( in numele tuturor cetatenilor nu doar in nume propriu) publicarea situatiei finaciare a administratiei Primariei Orasului Baia Mare pe anii 2011, 2012, 2013.

Din raportul finaciar oferit de Primarie doresc sa reiasa urmatoarele:

1: Banii colectati la bugetul local proveniti din taxe si impozite

2. Banii colectati la bugetul local proveniti din donatii sau sponsorizari acolo unde este cazul asa cum reiese din situatiile financiare

3. Banii imprumutati de Primaria orasului Baia Mare pe surse de finantare si linii de credit specificand sursa si tipul de creditare sau finantare: rambursabila sau nerambursabila, purtatoare sau nu de dobanda

4. Datoriile Primariei Baia Mare catre diversi creditori la momentul prezent adica 2014. Raportul trebuie sa specifice foarte clar durata de rambursare la care s-a angajat primaria si sumele ramase de rambursat defalcate pe ani.

4. Contractele rezultate in urma licitatatiilor incheiate de Primaria Baia Mare cu diverse persoane juridice. Rog un raport detailat pe anii 2011, 2012, 2013. In raport sa se specifice modul de realizare a licitatiei, proiectul licitat, compania care a castigat licitatia, suma pe care s-a castigat licitatia si modificarile ulterioare licitatiei aduse contractului initial defalcat pe sume si motivele modificarii contractului initial corespunzator ofertei cu care compania a castigat licitatia.

6. Solicit Primariei Municipiului Baia Mare ca incepand cu anul 2014 sa faca publice toate cheltuielile pe site-ul oficial al Primariei. Astfel incat sa avem o situatie transparenta pentru a evita neintelegerile ulterioare si a inlatura orice speculatie in ceea ce priveste administrarea banului public.

7. Doresc ca toate licitatiile organizate de Primaria Baia Mare sau contractele de atribuire directa sa fie discutate cu ofetele pe masa. Doresc a se renunta la metoda “plicului inchis” sau la licitatia electronica. Chiar daca aceasta actiune ar intra in conflict cu legea atribuirii contractelor de licitatie aflata in vigoare la aceasta data. Sper ca o Hotarare a Consiului Local sa poata ajuta in caz contrar doresc sa se faca demersuri catre Parlament pentru a fi modificata aceasta lege prin amendamente ulterioare

8. Doresc ca toate proiectele si actiunile conducerii administratiei locale sa fie luate numai dupa ce exista o dezbatere publica prealabila cu cetatenii direct interesati sau vizati. Anunturile dezbaterilor publice sa fie publicate pe site-ul oficial al Primariei precum si in presa scrisa cu cel mai mare tiraj din oras.

9. Cer Consiliului Local si Primarului Baia Mare renuntarea la manipulare, minciuna si sprijinirea intereselor partidelor sau diverselor companii interesate de afaceri dubioase cu Primaria Baia Mare.

10. Cer ca, in caietul de sarcini aferent licitatiilor sa se specifice “pretul pietei” nu doresc licitatii trucate si modificate de contracte aditionale pretului castigator care ridica valoarea contractelor la pret dublu sau triplu fata de valoarea reala de piata sau a costurilor implicate de compania castigatoare.

Nu putem dezvolta un oras prin lipsa de transparenta, manipulare in presa si minciuna. 

In cazul in care Consiliul Local al Municiupiului Baia Mare si administratia Primariei nu da curs solicitarilor de mai sus, noi cetatenii care ne dorim corectitudine si dezvoltarea orasului prin transparenta si dialog prealabil luarii deciziilor strategice ne rezervam dreptul de a ne schimba Consilierii Locali si Primarul. Ne motivam aceasta atitune si actiune, considerand lispsa de interes si corectitudine a celor mai sus vizati.

De asemenea va rog modificarea taxelor si impozitelor sa o faceti numai dupa transparentizarea contabilitatii astfel incat sa stim si noi cetatenii cum ne sunt administrati banii si unde sunt probleme in administratie ca sa putem interveni si ajuta orasul atunci cand este cazul.

Solicit raspuns in scris, raspuns care sa fie facut public pe site-ul oficial al Primariei Municiului Baia Mare, dar nu mai tarziu de sfarsitul primului trimestru al anului in curs (2014).

Baia Mare

29 ianuarie 2014

Raspunsul  primariei

 

Standard

10 thoughts on “Cerere deschisa adresata administratiei Primariei Baia Mare si Consiliului Local

 1. vlasceanu consinzeana says:

  Pai credeti ca sunt nebuni,ce sa zica ,ce prime isi iau sau cat costa finantarile bisericilor cu bani din taxele oamenilor sau ce salarii au popii ?,ce e tara capitalista unde aceste cheltuieli revin comunitatilor si nu din bani publici iar popii au servici ca tot omul, sau ar mai putea trece cati bani se duc in paranghelii si kg de zahar ,faina si litri de ulei in campanii

 2. Pingback: O baimareanca cere Primariei situatia financiara pe ultimii trei ani

 3. ANDREI says:

  Adeline, demersul tau este populist si usor ridicol. Am sa argumentez:de ce:
  – nu-ti poti aroga dreptul de a vorbi in numele cetatenilor municipiului. Nu ai aceasta calitate. Daca ai fi dintr-o asociatie civica sau ai avea alta calitate care implica reprezentativitate, altele ar fi datele problemei, Asadar este un demers in nume personal si atat.In numele baimarenilor vorbeste deocamdata Primarul si Consiliul Local.
  – adresarea este incorecta, fapt ce denota lipsa sau documentare superficiala. Nu exista entitatea denumita “administratia Primariei Baia Mare” . Sub denumirea generica de administratia municipiului sunt grupate : Consiliul Local ca si organ deliberativ si Primarul ca si organ executiv. Primaria este de asemenea o notiune generica, utilizata si in legislatiea actuala, pentru a defini structura care cuprinde totalitatea serviciilor si compartimentelor care compun aparatul de specialitate al Primarului

  Solicitarile tale, dar facute in nume personal, sunt legale si marea majoritate a datelor sunt dispuse pe site-ul baiamare.ro , unde trebuie doar sa le accesezi(executia bugetara, planul de investitii, licitatiile)Demersul tau facut public dovedeste dorinta de a epata si impresiona printr-un presupus curaj civic, in conditiile in care toate aceste date care sunt publice, le puteai solicita in baza Legii 544.
  Nu comentez prestatia consiliului local, nici a primarului sau a functionarilor publici, am acordat votul meu acestor persoane, nemultumirile mele, caci si eu am nemultumiri fata de administratia orasului, le voi exprima legal iar la viitoarele alegeri voi sanctiona prin vot incompetenta si coruptia existenta.

 4. Andrei, iti multumesc pentru atentia acordata dar cererea mea depaseste baza legii 544. Ba mai mult invit la integritate si la transparenta totala in ceea ce priveste administrarea banului public si daca nu exista o baza legala inca ce ne opreste in a creea una? Iar daca ai cunoaste foarte bine dreptul ai sti ca acolo unde legea nu prevede in mod expres ceva atunci suntem liberi sa facem cum dorim. In plus primarul, city managerul, viceprimarul si o parte dintre consilierii si angajatii primariei au primit pe e-mail textul de mai sus la data publicarii lui adica 29.01.2014 iar e-mailul a fost trimis cu confirmare de livrare si citire. Daca alte institutii din tara au putut raspunde la solicitari trimise pe e-mail nu vad de ce Primaria Baia Mare ar fi cu 10 ani in urma vremii?

 5. Am postat mesajul si aici pe bog pentru ca nu este un mesaj secret. In schimb nu raspund pentru interpretarile care i s-au dat. Nici unul dintre cei care ne dorim aceasta transparenta in administrarea banului public nu reprosam deciziile anterioare ci doar cerem un raport si pe viitor cerem ca fiecare ban cheltuit sau incasat sa fie facut public la data inregistrarii operatiunii in contabilitate. La fel ar trebui sa se intample in toate administratiile institutiilor publice. Acesta a fost primul pas dintre cele care vor urma.
  Alte explicatii nu mai ofer cererea a fost formulata foarte clar si se observa negru pe alb ca nu este un atac la adresa primarului orasului Baia Mare sau al consilierilor dar lipsa de interes in a da un raspuns acestui demers o putem catalag drept lipsa de integritate. Conform DEX “INTEGRITÁTE s. f. 1. Însușirea de a fi integru; cinste, probitate; incoruptibilitate. 2. Însușirea de a fi sau de a rămâne intact, întreg.”

 6. Pingback: O baimareanca cere Primariei situatia financiara pe ultimii trei ani - Stiri locale | Ziare locale online din România

 7. Pingback: Raspunsul Primariei, documente contabile | Adelina Maries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s