politic

Cand nu ai cu cine te sfatui esti pierdut/a

Stau si ma gandesc la actiunile politice petrecute pe scena Romaniei, din ultimul timp. Stau si ma gandesc la modul cum au actionat liderii politici in ultimii ani. Am reusit sa remarc un singur lucu. Nimeni dintre cei care au avut puterea nu au avut cu cine se sfatui.

E norocos sau dupa caz norocoasa persoana care are acest noroc. Un sfetnic intelept, un om sincer, o persoana care sa aiba puterea si capacitatea de a vedea problema din mai multe unghiuri pentru a determina solutia cea mai buna. De multe ori solutia corecta nu exista, pentru ca nimeni nu poate sti ce e in mintea celuilalt si cum va actiona pe viitor dar conform datelor problemei poate adopta solutia cea mai buna. Daca a fost corecta o va dovedi timpul.

Degeaba strigam “Jos Guvernu” cine poate spune ca cei care striga asta vor fi mai intelepti decat cei dinainte.

Si cei care vor veni la putere si vor veni sigur pentru ca situatia o cere vor avea nevoie de aceeasi oameni adica de oameni intelepti care sa-i sfatuiasca. Si atunci ne lovim de o problema care se repeta la nesfarsit.

Nici nu stiti ce important e sa ai cu cine te sfatui atunci cand  “problema” te “incolteste” din toate partile.

Au avut ministri de externe  cu cine se sfatui, au avut negociatorii pentru Romania cu cine se sfatui? NU

 

A avut Presedintele Romaniei cu cine se sfatui? NU

Are Prim Ministru cu cine se sfatui? NU

Daca ar fi avut atunci fiti siguri nu am fi avut aceasta stare de tensiune.

Asta e clar dupa rezultate.

Eu zic, alegerile viitoare in Romania vor fi castigate de cel sau cea care va veni cu o propunere inteleapta care sa multumeasca multimea. Si numai un om intelept o poate face.

Nimic din ce am vazut nu m-a multumit nici pe mine. Ori un capitalism salbatic dus la extrem de catre “asasini economici”, ori o miscare puternic taranista cu strategie facuta la lopata, ori o miscare puternic filozofica facuta de “soareci de biblioteca” si copiata din carti. Dar unde e punctul de echhilibru pentru mileniul III?

Nici una dintre strategii nu e pentru toti romanii si pentru timpurile noastre. Parca am fi la marketing si am adopta celebra “strategie de nisa”. Strategia de nisa are un public tinta clar definit.

DECI? Viata trebuie protejata indiferent daca e vorba de animale, plante sau oameni. Suntem dependenti unii de altii.

Economia trebuie protejata, nici un om nu trebuie sa sufere din cauza lipsurilor, nevoiele primare de hrana, apa, caldura iarna, siguranta si iubire trebuie satisfacute.

E simplu nu avem nevoie de planuri marete avem nevoie sa intelegem ce este baza, iar daca aceasta baza e bine ancorata fiecare cetatean isi va putea cladi prorpia viata si interes in acord cu aceasta “baza”.

Nu ne trebuie doctrine, de la doctrine oamenii isi dau in cap, de la religie la fel istoria a dovedit-o.

 

 

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s