cugetari personale, evenimente, intelepciune

Cum trebuie tinuta o dezbatere publica

In Baia Mare, s-a luat initiva ca subiectele de interes public sa intre in dezbatere publica lucru care imi place iar  ca cetatean onorabil ce sunt m-am gandit sa-mi aduc contributia in cauza.

Intelept este ca dezbaterile sa aiba loc inainte de actiuni si nu dupa. Cheia este ca o idee trebuie acceptata ca ea sa devina fapta.

Din experienta proprie am ajuns la urmatoare concluzie nu ideea face diferenta ci puterea de a o implementa dar degeaba ideea e buna daca implementarea lasa de dorit.

Cum trebuie tinuta o dezbatere? Fara un moderator care sa tina cu intelepciune in frau spiritul dezbaterii nu avem dezbatere decat un cor de voci suprapuse.

O dezbatere trebuie directionata spre avantajele si dezavantajele fiecarei idei aduse in discutie cu argumente pro sau contra. Daca se gasesc argumente contra atunci trebuie aflat care dintre acestea pot fi transformate in puncte forte cum si cu ce cheltuiala, asta daca este posibil.

La argumentele pro trebuie vazut cu ce costuri si consum pot deveni realitate si unde ar putea fi vulnerabile sau influentate de factori externi, fapt care le-ar putea duce in sfera dezavantajelor.

Desigur pentru o viziune cat mai clara ar fi de folos o tabla pe care sa fie notate cele spuse. Impartita in 2 coloane, una pentru avantaje si alta pentru dezavantaje si inca o tabla pentru alte idei/propuneri colaterale.

Dar cum spuneam cel care modereaza o astfel de dezbatere de interes public trebuie sa cunoasca bine subiectul altfel nu va sti ce intrebari sa adreseze audientei, nu va sti cum sa directioneze obiectiv discutia si cum sa provoace oamenii rezervati la dialog iar pe cei aprinsi si cu spirit de cearta sa-i tempereze. Cum se face asta? Te adaptezi la situatie.

Trebuie scos ce-i mai bun din subiect si oameni iar pentru asta nu-ti trebuie un profesionist ci un om cu o logica buna si spirit de conversatie.

Cred ca am scris suficient astfel incat sa nu pierd esenta

Cu entuziasm

Adelina Maries

 

 

 

Standard

2 thoughts on “Cum trebuie tinuta o dezbatere publica

  1. stimata Adelina ,in Baia Mare au loc dezbateri publice cu un singur scop.Pentru a legitima ce vor muschii lui Chereches sau pentru a-si face el campanie electorala.Personal am fost facut tembel de catre primar cand am pus o intrebare legata de investitii .Mai mult am fost amenintat de catre individ.

  2. Multumesc frumos pentru comentariu. Oricine administreaza banul public e responsabil indiferent de ce investitie e vorba iar daca cetatenii intreaba e responsabilitatea lor sa ne ofere o explicatie argumentata si dovedita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s