politic

Ce sunt societatile civile?

Inainte in democratia de tip atenian, Agora, adica piata publica era locul unde oamenii se intalneau si-si exprimau nemultumirile fata de aministratie. Astazi ONG-urile au luat locul acestor dezbateri publice.

Problema in societatea noastra sofisticata si cu un numar de membrii foarte mare de ordinul milioanelor  e greu daca nu imposibil sa multumesti cat mai muti dintre ei. Este o vorba “cate capete atatea pareri” si de aici va dati seama daca societatea civila poate functiona sau e doar un instrument de expresie si filozofie.

Cu cat membrii unei natiuni sau comunitati sunt mai evoluati si mai educati cu atat societatea traieste in liniste si pace.

Dar imaginati-va o societate civila de oameni fara caracter, avari, egoisiti, needucati care vor sa-si faca dreptate. Oare cu cata intelepciune vor reusi ei acest lucru?

Sunt multe voci care trateaza Societatea Civila ca un fel de imagine idealizata, opusa institutiilor de Stat. Societatea este luata drept un simbol al virtutiilor sociale in opozitie cu viciul politic. Dar, Societatea Civila este expresia pluralismului, unde se aud numai vocile nemultumitilor.

Adevarul si dreptatea fiind relative este greu daca nu imposibil ca societatea civila sa functioneze ca un sanctuar al dreptatii.

Drepturile fundamentale ale omului cum ar fi:  EGALITATEA, LIBERTATEA, SIGURANTA, PROPRIETATEA nu trec dincolo de omul egoist, retras in sine si in interesele sale personale si optiunile proprii.

Ghandi spunea “este destul pamant ca sa ne sature pe toti dar nu si lacomia noastra” si mai spunea “oricine mananca mai mult decat ii trebuie ia de la gura saracului”. Probabil ca aceste idei ar putea sta la baza societatii civile nevoita sa lupte cu propriile slabiciuni dorinta de dominare si lacomia la care as mai adauga individualismul.

Ca sa conduci cu intelepciune o natiune trebuie sa cunosti omul si sa-l educi in permanenta caci impulsurile sale primare cum ar fi: furia, nervozitatea, dorinta de dominare, ingamfarea, aroganta, egoismul, individualismul si chiar complexele de inferioritate.

Adeptii societatii civile doresc ca functiile guvernului sa devina simple functii administrative. Aceste dorinte se potrivesc unor natiuni sau societati superioare spiritual si educational care si-au satisfacut nevoile primare de hrana si siguranta si au invatat sa-si controleze instictele primare in armonie cu ceilalti membrii fara a se rani reciproc.

O sa aduceti in discutie cazul Rosia Montana si Societatea Civila care a incercat sa se nasca.

Am sa fac o mare paranteza si am sa spun, oamenii accepta raul atunci cand castigul este impartit cu ei.

Mineritul pradalnic si activitatile poluatoare din regimul comunist erau considerate forme de evolutie economica si sociala, nimeni nu contesta prezenta lacurilor de cianurare, toti erau mandrii ca lucreaza in mina etc etc. Astazi nu poluarea e marea problema ci ca resursele nu se mai impart la cetateni.

“Singura problema a omenirii este ca nu stie sa-si imparta resursele. Aceasta problema va exista cat va exista omul si al sau drept la proprietate. ©Adelina Maries”

Cat timp va exista dreptul de proprietate va exista si lupta “ba nu-i al tau ca e al meu”

Societatea civila care promoveaza numai conflicte neintelegeri si mai putin pacea si armonia nu poate conduce la rezultate ci doar la un conflict permanent, anarhie si chiar un razboi civil.

Tot ce am scris mai sus se supune drepturilor de autor.  Distribuirea si folosirea ideilor si a textului se poate face numai citand autorul.

Cu entuziasm

Adelina Maries

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s