afaceri/consultanta, agriculture, business, economie

Agricultura romaneasca – oportunitati de afaceri – solutii si probleme

Despre agricultua, am vorbit si am dezbatut mult in diferite medii si evenimente. Ce am tot spus din 2009 in coace reiau mai jos.

Se puteau face multe si nu s-au facut, se pot face multe si cu siguranta se vor face.

Privita din perspectiva business-ului agriculturii romanesti ii lipsesc putine lucruri dar vitale si unu dintre acelea este organizarea.

Da agricultura are nevoie de organizare. Agricultorii au nevoie sa fie afiliati unui ONG pentru informare si pentru a-si face auzita vocea. Asta inseamna o societate civila vie. Caci societatea civila astazi nu e reprezentata printr-o adunare a poporului adhoc ci prin ONG-uri care sa-i duca vocea mai departe.

Industriile de milioane cum e cea a modei e organizata si astfel are puterea de a se impune pe piata. Comparatia se refera numai la ideea de unitate, cele 2 domenii au si multe diferente.

In 2-lea rand agriculturii romanesti ii lipseste sistemul de colectare-depozitare-distributie.

Marfa trebuie colectata de la agricultorii care isi strang recolta de pe parcele mici si depozitata/transportata  ca mai apoi sa fie distribuita/transporata catre aprozare.

Vedeti de ce putine lucruri are nevoie agricultura.

Da mai are nevoie de un singur lucru pentru a fi perfecta. Agricultorul trebuie sa asculte de legile naturii caci acolo unde greseste agricultorul natura se razbuna. Un intelept agricultor spunea “Omul greseste cand face monocultura caci numai atunci se inmultesc daunatorii si pamantul saraceste in substantele cu care se hraneste acea planta. ”

Intre producatorul agricol si vanzatorul final trebuie sa existe un puternic si organizat lant. Daca nu exista acset lant cu toate verigile lui recolta putrezeste pe camp sau in hambar .

De aici iti poti da seama foarte simplu ce fel de oportunitati de afaceri s-ar putea creea.

Fiecare sat are nevoie de un centru de colectare/ depozitare de unde marfa sa fie livrata mai departe.

Ete nevoie de aprozare care sa vanda strict produse agricole romanesti. Avem foarte multe soiuri autentice romanesti de legume- fructe de cea mai inalta calitate. O leguma sau un fruct natural are miros puternic. Daca nu are miros puternic inseamna ca nu a fost crescut natural.

Si mai este nevoie de un lucru. In fiecare judet sa existe un centru de prelucrare/conservare legume fructe unde sa se imbutelieze  dulceturi, compoturi, siropuri, muraturi etc. pentru ca roblema igienei sa fie eliminata iar subsolul unei astfel de cladiri poate fi folosit pentru depozitare. Taranii agricultori si alti producatori ar putea inchiria linia de conservare+ etichetare pe durata procesarii.

De asemenea  e important sa cautati si sa intrebati la magazine, aprozare si piete despre produse agricole romanesti. E important ca comerciantul sa stie ca voi vreti produse romanesti.

Mai toate bolile apar de la ce mananci si bei. Retineti asta. Un medic cu adevarat bun previne, caci e mai intelept sa previi decat sa vindeci.

De asemenea daca aveti oportunitati de afaceri in acest domeniu sau doriti sa va asociati in astfel de afaceri puteti sa-mi  scrieti. Este nevoie de spatii de depozitare, transport/manipulare, lant de frig, spatii comerciale etc. Preiau cereri si oferte spre prelucrare/intermediere pentru a fi livrate celor interesati.

e-mail: a.maries@hotmail.com

Cu entuziasm

Adelina

http://keypeople.dailybusiness.ro/forum/companii/piete-de-desfacere-pentru-produsele-agricole-si-alimentare-romanesti-694

Standard

One thought on “Agricultura romaneasca – oportunitati de afaceri – solutii si probleme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s