business, politic

Proiect Rosia Montana, contacteaza-ti Senatorul, intalnire cu senatorul de Maramures Liviu T. Pasca

Intalnirea cu Senatorul Liviu T. Pasca a avut loc astazi 8 nov. la biroul dansului din Palatul Administrativ Baia Mare. La dezbatere au fost prezente 4 persoane in calitate de cetateni interesati de problema Rosia Montana si de mediu in general, iar din partea domnului Senator la intalnire a luat parte si Asistentul dansului.

Ceea ce am sa va prezint mai jos priveste numai punctul meu de vedere si ceea ce am retinut eu din aceasta intrevedere. Inca o data mentionez ca nu am nici o afinitate politica.

S-a pornit discutia de la problema Rosia Montana, despre mineritul in zona si despre rezervele de aur si alte metale si minerale in zona. S-a adus in discutie afacerea Rosia Montana, si schema dupa care ea a functionat pana in momentul de fata. Domnul Senator Liviu T. Pasca ne-a mentionat ca interesele de la bursa a celora care au implicare in Rosia Montana au fost mai mari decat mineritul propriu-zis. Acesta ridicand mult mai mari probleme legate de disponibilul de bani pentru a fi investiti acolo numai pentru a demara proiectul.

Articolele care vizeaza exproprierile vor fi greu de pus in aplicare iar  daca va trece legea exproprierile vor fi greu de realizat pentru ca proprietarii de terenuri nu vor ceda usor.

S-au mai adus in discutie problemele de mediu si poluare provocate de exploatarea cu cianuri la Baia Mare discutand despre libertatea legala pe care ar putea sa o aiba investitorii datorita UE care a reglementat ca fiind printre ccele mai bune practici prelucrarea prin cianurare. Fals, dupa cum bine stiti si voi, nu exista metoa de distrugere a cianurii.  (nota personala asa dupa cum rezulta de pe site-ul Agentiei Nationale de Protecia  Mediului http://www.anpm.ro/lista_celor_mai_bune_tehnici_disponibile_bref-11580   si din raspunsul in scris pe care l-a primit Senatorul Ciprian Rogojan la intrebarea  adresata Ministrului Mediului Rovana Plumb legata de tehnologia de minerit pe baza de cianuri http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=4983c8ba-24f4-4749-9ffc-95643372245d  )

( Cei care cititi acest articol si nu sunteti din Baia Mare vreau sa va spun ca noi aici avem un lac cu cianuri la 2 pasi de oras si aceasta zona recent a fost incadrata in noul PUG al orasului Baia Mare pentru a se bloca accesul altor companii de a face cianurare in aceasta zona cum ar fi Romaltyn. Zona care ridica extrem de numeroase si grele probleme de ecologizare. In plus aici avem halde de steril si halde de pirita aurifera care se vrea a fi prelucrate prin cianurare. La nivel european cianurarea este recunoscuta printre cele mai bune practici. Chiar daca problema RMGC va trece, noi aici la Baia Mare ne confruntam si ne vom confrunta in continuare cu grava problema de mediu care afecteaza populatia din zona. Baia Mare fiind foarte tare poluata cu Arseniu un metal greu care provoaca in faza incipienta cefalee, greata, stari de somnolenta. Ca sa va faceti o idee avem cam toate metalele grele, nu doar cianurile de la bine cunoscutul accident din 2000 )

S-a mai discutat de problemele agrare si despre directia in care se indreapta politica europeana. Din spusele domnului Senator Liviu T. Pasca reiese ca se promoveaza o implicare cat mai mica a statului in economie, libertatea pietelor economice si libertatea circulatiei fortei de munca de la anul existand posibilitatea sa te angajezi in orice stat membru UE daca cunosti limba statului respectiv fara nici un fel de restrictii. Se pare ca activitatea Romaniei est dictata direct de la Bruxelles in toate domeniile.

S-au mai trecut in revista si alte subiecte intr-un mod destul de aprins dar civilizat. Eu ma rezum pe blogul meu  la subiectul de fata RMGC.

Concluzia deputatii si senatorii PNL in mare parte vor vota impotriva proiectului.

Daca este un Senator corupt? Poti sa afirmi numai daca ai incercat sa corupi pe cineva ori stii caz concret. Dar e un om atent cu nevoile cetatenilor, un om care nevoile unora chiar le-a reprezentat in Parlament. Un om si parlamentar nemultumit si el ca si noi cetatenii de directia Romaniei.

Intrebare personala pe post de incheiere… “Suntem sau nu sub papucul Uniunii Europene? “

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s