business, politic

Proiect Rosia Montana, contacteaza-ti senatorul rezumatul intalnirii cu Senatorul de Maramures, Ciprian Rogojan

Cei de la Organizatia Alburnus Maior  au avut o initiativa, frumoasa si constructiva, aceea de a invita cetatenii sa contacteze senatorii si deputatii pentru a le afla pozitia legata de legea care vizeaza proiectul RMGC, data spre aprobare in Parlament. Legea o vedeti aici, desi  ea a mai suferit mici modificari de natura subiectiva http://legea.rosiamontana.org/textul-legii/

Proiectul de lege privind demararea exploatarii rezervelor strategice de la Rosia Montana  naste controverse, intre politicieni, intre cetateni si intre oficialitatile publice  si cetateni.

In nume si interes personal, pentru ca inainte de toate situatia mediului si a Romaniei in general ma intereseaza mai mult personal, decat in numele celor indiferenti si daca vreo data voi apara o cauza, sa stiti ca aceasta va fi strict in nume personal, desi colateral vor fi multi altii care vor beneficia. Nu fac parte din nici o organizatie, si nici nu am afinitati. Sunt mult prea dezamagita ca sa imi pot permite un asemea “lux”

Acum sa trecem la rezumatul intrevederii vis-a-vis de acest subiect, intrevedere care a avut loc in biroul senatorului Ciprian Rogojan in data de 2 nov. 2013, in sediul PDL, Baia Mare.

Expunerea va fi una subiectiva, si priveste strict punctul meu de vedere al acestei intrevederi si nu punctul de vedere al celorlalti participanti la aceasta intrevedere. (au mai fost alte 2 participante in aceeasi calitate ca si mine si inca 2 mebrii din partea PDL)

Din prima clipa in care am adus in discutie subiectul legii RMGC, Senatorul Ciprian Rogojan, ne-a precizat pozitia lui declarandu-se contra acestui proiect si ne-a dat de inteles ca in partid ar mai fi si altii care au aceeasi opinie. Nu ne-a mentionat daca pe linie de partid ar fi existat vreun ordin sa se voteze impotriva.

A tinut sa ne precizeze implicatiile lui pe teme ecologice, avand o actiune pro recilare cu trupa Sistem, unde pretul de intrare la spectacol ar fi constat in obiecte reciclabile: hartie, PET-uri etc.

Cand s-a adus in discutie despadurirea ce va interveni in mineritul de suprafata, a spus ca un raport de 1:1 in ceea ce priveste obligatia reimpadurii nu ar face dreptate, pentru ca nimic nu poate garanta ca pentru un copac taiat, un puiet plantat se va prinde si nu va muri in primii ani de viata. Un rapot de 1:2 ar fi mai constructiv

In ceea ce priveste noile articole de lege introuse in legea RMGC, cele care vizeaza expropierea, prin care Statul la propunerea si in numele RMCG poate face expropieri in locatiile mentionate de aceasta ne-a spus ca va fi un fenomen greu de controlat, si insasi actiunea de expropiere va naste dificultati de implementare pentru ca prin firea lor oamenii renunta greu la o propietate.

In ceea ce priveste actionariatul companiilor care au interes in exploatarea zacamintelor si resurselor solului si subsolului din Romania a spus ca nu-l stie iar la reactia mea spontana “Sunteti Senator, si nu stiti acest lucru?!?!” mi-a replicat “Poate il stiu, dar nu vreau sa vi-l spun” … nu am insistat urmand sa ma lamuresc pe parcursul discutiei… cu astfel de senatori scurgerile masive de capital din Romania spe conturile offshore nu e o problema, cum nu e o problema nici circulatiile dubioase ale banilor dinspre stat spre conturile unor companii cu actionariat dubios… Ne-a lamurit oricum ca ne poate fi de folos in ceea ce priveste cultura, fiind membru in Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa avand interese la ora actuala  in legi si proiecte care vizeaza: mass media si mai cu seama TVR si Realitatea TV, legea castrarii chimice a pedofililor…

A mai spus ca doreste sa faca o interpelare legata de mediu si interesul Romaltyn de a extrage aurul cu cianuri la Baia Mare, dar nu stia ca deja un alt coleg de Parlament, tot un baimarean a avut deja o interpelare de curand (cititorii blogului pot vedea interpelarea lansata de Deputatul Mircea Dolha aici raspunsul fiind unul foarte interesant pentru ca, conform legii Agentia de Mediu are obligtia sa informeze cetatenii atunci cand intervin procese de prelucrare cu materiale poluante)

Daca este sau nu un parlamentar corupt, nu pot sa ma pronunt dintr- o singura intrevedere si nici nu am incercat sa-l corup pentru a sti acest lucru, in schimb pot spune ca mi s-a parut un om istet, manipulativ, ii plac provocarile, un om deschis la dialog, rabdator, fara experienta legislativa ( in curs de familiarizare cu procesele legislative). A dobandit destul de repede si usor un compartament specific politicienilor de erijare atunci cand nu stapaneste un subiect si cam atat.

Concluzia: 

Cine e interesat de cultura, si legea castrarii chimice a pedofililor pot sa-l contacteze, cred ca va fi incantat

http://legea.rosiamontana.org/category/judete/maramures/

Eu va multumesc pentru interes

Cu entuziasm

Adelina

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s