psihologie, psychology

Ce este inteligenta

In primul rand ar trebui sa vorbim de inteligenta nativa a individului. Acea inteligenta de adaptare la mediu, insotita de curiozitate, conexiuni rapide intre informatii si logica sau intuitie.

Cu cat individul proceseaza mai repede informatia si o intelege mai rapid cu atat e mai istet. Ati auzit expresia “ii fuge mintea” sau “ii merge mintea”

O forma superioara a inteligentei e creativitatea. Creativitatea iti permite sa creezi lucruri pe care nu te-a invatat nimeni chiar daca acele lucruri au fost deja create si de altii. E un plus, uneori iti permite sa salvezi bani, chiar foarte multi bani. Un om inteligent chiar daca va improviza, improvizatia lui va dura, e acel lucru diferit de ceea ce se spune ca fac “carpacii”

O forma superioara a inteligentei e curiozitatea, curiozitatea te conduce la raspunsuri

Restul formelor de inteligenta se pot incadra la categoria inclinatii, sau daca excelezi fantastic intr-un anumit domeniu poti fi binecuvantat si cu talent. Talentul e talent, iar munca e ceva diferit. Pentru orice domeniu ai nevoie de practica (unii o confunda cu munca ceea ce inseamna efort lipsit de entuziasm) pentru ca practica iti permite sa te descoperi si sa te cunosti

Ok, cat despre inteligenta emotionala se dezvolta la indivizii carora le pasa de relatiile si raporturile lor cu ceilalti, sunt curiosi sa-i cunosca mai bine si sa-si raspunda la intrebarea “de ce?” Nu e o forma de inteligenta care sa se dezvolte la oamenii egoisti si dominativi. Exploatarea nu este o forma de inteligenta.

Inteligenta inseamna calea spre echilibru ori unde veti gasi dezechilibru veti gasi poate doar ceva interesant dar nu o manifestare vie a inteligentei pentru ca inteligenta inseamna si armonie

Si nu in ultimul rand creativitatea e forma in care inteligenta se manifesta cel mai complex. 

Tot ce este scris pe acest blog si marcat © intra sub incidenta drepturilor de proprietate intelectuala si poate fi reprodus numai citand sursa.

Standard

One thought on “Ce este inteligenta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s