business

Avantajele si dezavantajele investitiilor straine directe

In primul rand trebuie avut in vedere efectul pe care investitiile straine directe (ISD) il au asupra deficitului de cont curent. ISD pot finanta aceste dficite dar pot si dezechilibra prin contributia lor la cresterea deficitului balantei comerciale.

Paralela este urmatoarea crestere la intrarea de capital in tara si descresterea la iesirea din tara a captaluirilor iar acestea afecteaza atat tara receptoare de capital cat si tara exportatoare de capital.

Cand investitia aunge la maturitate capitalul impreuna sau nu, cu profitul este repatriat in tara de origine atunci iesirile de capital din tara receptoare cresc dezechilibrand balanta comerciala dar veniturile la bugetul de stat cresc ca urmare a ratelor profitului inregistrate in firmele detinute de captalul strain.

Pornind de la fluxurile de capital si balanta comerciala voi prezenta avantajele, dezavantajele si influentele ISD in tara receptoare de capital strain….

Efectele ISD pe termen scurt si lung

Pe termen scurt:  in stadiul initial al ISD nu se cunosc influente in cresterea economica, deficitul balantei comerciale poate creste, intervin modificari in economie si daca e vorba de restructurare/privatizare se constata cresterea somajului

Pe termen lung se observa urmatoarele efecte: daca compania care beneficiaza de ISD face exporturi atunci aceste exporturi inregistreaza cresteri si balanta comerciala se amelioreaza, se simte o accelerare a cresterii economice , iar repatrierea profitului influenteaza la scadenta balanta comerciala

Pentru dezavantaje si avantaje mai pe larg voi face zilele acestea un update la acest post

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s