psihologie

Despre oameni, oameni, oameni – despre oameni puternici

Daca ar fi sa descrii un om puternic cum l-ai descrie? … si daca ai descrie un om autoritar cum l-ai descrie?

Si te mai intreb un lucru te infricoseaza oamenii autoritari?

Da, pe seama acestor intrebari se desfasoara si articolul meu

Am sa va  vorbesc pentru inceput despre oameni slabi care se cred  puternici daca fac anumite lucruri (in sinea lor ei au impresia ca isi fac dreptate singuri, se inseala) cum ar fi: ii critica sau judeca pe altii, le reproseaza alora diverse lucruri chiar de insemnatate mica, ii invinovatesc pe altii ba chiar ii urasc sau dupa caz ii invidiaza pe altii. Acesti oameni se  cred puternici daca fac asta. Se cred puternici daca se razbuna. Ei sic,… ca nu sunteti atat de puternici pe cat doriti sa lasati impresia ca sunteti. In adancul sufletului stiti si voi ca sunteti slabi, si tocmai de aceea recurgeti la aceste tururi de forta exterioara. Ce credeti ca o sa va intimidati “dusmanul” astfel? Nu, poate ca nici nu aveti dusmani, acei oameni pot fi la fel de slabi ca si voi. … Si acum ce o sa faceti, o sa va pacaliti reciproc?

Sau alta categorie de oameni, considera ca isi rezolva problemele daca ii schimba pe altii. Si cei pe care vor sa ii schimbe sunt prieteni lor, membrii familiei, prietenii din gasca etc. Vor sa-i schimbe pe altii, da,  e mai usor, sa faci eforturi sa-i schimbi pe altii decat sa te schimbi pe tine. Si de ce sa ne schimbam, putem sa ne remediem anumite atituni dar sa ne schimbam asta e deja haios, caci e consum de energie care se duce pe apa sambetei. Poti face o gaina sa fie vultur? Poti face un leu sa fie pisica? Oamenii nu trebuiesc schimbati, oameni trebuiesc sustinuti sa ne ofere ce au mai bun in ei si sa ii apreciem pentru asta. Daca ii vom aprecia, ne vor oferi, si atunci nu mai trebuiesc schimbati ci doar ne fac cunoscuta o alta latura a lor. (da stiu, e vorba de perceptie ) Si acum cine e omul puternic? Acela care vrea sa ii schimbe pe altii sau acela care ii face pe alii sa se descopere pe ei insisi si pe altii in ipostaze pozitive? Ce intrebare frumoasa, nu-i asa!?

Cand oamenii slabi nu sunt puternici, si iata cateva situatii

– atunci cand simti discomfort fata de oamennii autoritari. Si daca nu ti-ar pasa de autoritatea lor cum ai fi? Oamenii autoritari pot fi sefii, parintii, membrii ai familiei etc

– invidia si gelozia ca altul a facut un lucru inaintea ta, lucru pe care si tu vroiai sa il faci sau sa il ai

– luptele pentru putere cu partenerii de dialog, colegii, membri familiei, gasca. De ce simti nevoia sa te impui? Crezi ca altfel vei fi considerat slab si lumea nu va tine cont de spusele tale?

Situatiile de mai sus se pot remedia, prin creativitate. Nu exista carti care sa iti spuna exact ce sa faci, este doar potrivirea pe frecventa de moment. Ai prins frecventa ai creat armonie in grup sau cu cei cu care interactionezi. Ai incredre in tine, te simti bine in propria persoana? Esti puternic in acele momente? Dar stiti ce este de fapt puterea? Acceptarea celorlati, cand ceilalti ne accepta si se simt bine in prezenta noastra, e ca acea putere care vine de la sine. In aceste situatii nu mai trebuie sa apelam la intimidari si sa ne aratam coltii furiosi ca sa parem puternici.

Acestea sunt gandurile si ideile mele, puteti prelua idei, proprozii si fraze de pe blog cu dorinta de a mentiona sursa

O viata frumoasa, traita in pace si armonie va doresc

Cu drag

Adelina

 

 

 

 

 

 

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s