psihologie

Paradoxuri in psihologie – Sanatatea mintala este la fel de greu de definit ca boala mintala

Da, psihologia aceasta “stiinta” relativa care se rezuma la individ si la modul cum priveste el lumea, e greu sa stabilesti ce e sanatos si ce nu e. Psihiatria e clara, psihologia e sub semnul interpretarii.

Imi place psihologia, e acel ceva care iti ascute mintea, te face sa intelegi modul de a gandi al acestei fiinte complexe care poarta denumirea de “OM” da, om, si nu Dumnezeu sau Zeu, desi in Biblie se spune ca am fost creati “dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu” ceea daca am urma firul logicii am putea spune ca si omul e un fel de Dumnezeu. Interesant, nu-i asa?

Ok, sa trecem la paradox, geniile ori nebunii versus oameni sanatosi.

“Entuziasmul exceptional, extremismul fundamentalist si profetul sunt intotdeauna prezenti, la fel ca excrocii si infractorii- omenirea este plina de ei”- dar prospera numai in vremuri de criza. Pe timp de pace acesti indivizi sunt pacientii din cabinetele psihologice si ii conducem noi pe ei, in vremuri de criza ne conduc ei pe noi. Acestea sunt ideile lui Ernst Kretschmer- psihiatru german de la inceputul sec XX si primul cercetator modern al personalitatii anormale. E mai putin popular decat Freud ori Jung dar fiozofia lui e mult mai intersanta. (nu stiati de el, nu-i asa😉 ?)

Nebunia, “catalizatorul indispensabil al geniului” dar aceste descoperiri nu sunt deloc moderne, doar abordarea este moderna. Romanii acum 2000 de ani aveau un proverb “Saracia descopera talentul pe cand prosperitatea il ascunde” e adevarat si astazi si este vorba despre motivarea individului. Sunt mii de oameni talentati, dar nu toti au nevoie sa-si valorifice talentul pentru a reusi in viata.

Ce inseamna sanatate mintala? E greu de definit, la fel de greu de definit precum e si boala mintala. Depinde cat de mult si mai ales cum ne afecteaza comportamentul celorlalti

Si acum va intreb: Care sunt cei mai buni lideri in perioade de criza? Reusesc oamenii “nebuni” sa obtina in aceste situatii -de criza- rezultate remarcabile sau exceptionale?

Standard

One thought on “Paradoxuri in psihologie – Sanatatea mintala este la fel de greu de definit ca boala mintala

  1. gheorghehognogi says:

    Mai mult de o grămadă de lucruri minunat de interesante.
    Încântat să citesc astfel de materiale!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s