psihologie

Cum ar fi daca am presupune ca imperfectiunea nu exista? Paradox?

Cum ar fi daca am presupune ca imperfectiunea nu extista si l-am considera pe Dumnezeu ARTIST?

Daca ma intrebati ce cred despre Dumnezeu v-as raspunde ca este artist.  Arta nu e niciodata perfecta dar e incantatoate. In natura nu vad nici o linie dreapta, toate sunt curbe, si daca nu ar fi asa ar fi plictisitoare, nu ai mai vedea lumini si umbre, nu ai mai vedea forme care sa lase loc imaginatiei. Si in fond orice artist este un creator, la fel cum si Dumnezeu are acelasi atribut.

Acesta tematica are o abordare psihologica, cred ca este deja vadita pasiunea mea pentru psihologie dar si pentru paradox (un antrenament care ascute mintea)

Va intreb: este perfectionismul presupunerea ca lumea nu este perfecta?

Dar sa-mi spuneti care oameni isi doresc sa perfectioneze lumea, sa perfetioneze oamenii si nu obiectele?  Pentru vointa de a perfectiona obiecte este o alta premisa. De ce unii oameni simt nevoia sa-i schimbe pe altii? De ce  unii oameni vor sa-i faca pe altii sa fie asa cum vor ei si nu cum sunt ei de fapt? Esta acesta un lucru sanatos? Au toate acestea o explicatie psihologica? DA, oamenii care sunt nemultumiti de cei din jur si vor sa-i schimbe au o  problema. Nu vorbesc de oamenii care sunt nemultumiti ca jumatate din copii Africii sunt analfabeti si vor sa-i scolarizeze, vorbesc de sotia sau sotul care vrea sa-si schimbe/modifice atitudinea si comportmantul partenerului, de cei nemultumiti de colegi si vor sa-si impuna vointa in fata lor, si pana la urma se ajunge la conflict.

Dar inainte de a raspunde la intrebarile de mai sus mai am una. “Exista alegeri perfecte?” Exista siguranta ca exista alegeri perfecte sau exista doar alegeri diferite? Sunt algeri care genereaza consecinte perfecte sau doar consecinte diferite?

Cand accepti durerea sau lucrurile asa cum sunt, durerea devine mai usor de suportat. Dar cand individul nu accepta asa cum vine viata vrea sa o schimbe,  ca isi schimba viata e in regula ca vrea sa-i schimbe pe altii poate fi o problema a lui personala. Si problema vine din impunerea vointei proprii in fata vointei celorlalti.

Da, exista unele alegeri care genereaza consecinte mai disructive decat altele, dar alegeri perfecte nu exista, exista decat alegeri potrivite cu vointa ta.  Dar alegerea de a exploata o alta persoana nu creeaza o legatura de respect si armonie. E o alegere care conduce la conflict. Omul e de asa natura ca nu-i place sa fie supus, si o face doar atunci cand considera ca nu are de ales si asta ii priveste adesea pe cei saraci, dar cand individul considera ca are de ales atunci se razvrateste. E vorba doar de acceptare sau inacceptare

Pana si gropile de gunoi desi nu ne plac sunt perfecte, pentru ca avem nevoie de ele. Asta ar sugera ca este inutil sa te straduiesti sa eviti imperfectiunea cand ea nu exista si sa vezi ca totul se petrece in mintea ta. Dar ce se intampla atunci cand consideri o situatie sau o alegere superioara alteia? Sa nu confundam preferintele cu perfectiunea, sunt lucruri diferite. Ceea ce un individ prefera nu este superior preferintelor celorlati. Ceea ce creezi prin alegerile tale, nu este superior comparativ cu creatiile celorlalti. De aici rezulta ca atunci cand incerci sa te impui celor din jur prin preferintele proprii nu creezi o lume mai aproape de perfectiune ci doar scoti in evindenta nevoia ta de a domina. Fie ca ii respecti pe ceilalti sau te impui consecintele pe care le generezi sunt rezultatele ALEGERILOR tale. Cand ii respecti pe ceilalti viata ta se umple de apreciere, bucurie si recunostinta dar inima ta se inchide atunci cand te impui in fata lor. Iti ridici singur o fortareata care iti provoaca suferinta, adica iti provoci singur suferinta, si te mai intrebi de ce nu esti fericit in viata? Tu singur ii indepartezi pe cei care nu-ti impartasesc preferintele

De ce sa cauti puterea prin impunere? Ai nevoie de aceasta putere? Esti sigur ca ai nevoie? Chiar este nevoie sa ai abilitatea de a manipula si controla? E chiar necesar sa insisti ca alegerile pe care tu le preferi sunt perfecte pentru ceilalti? Aceste lucruri desi unii le considera leadership conduc la violenta si distrugere. Are omenirea nevoie de acesti leaderi?

Si acum sa vorbim de adevartul leadership “respectul naste armonie, cooperare, impartasirea ideilor si consecintelor” aceasta e munca in echipa, si atunci cand oamenii sunt de acord nu mai e nevoie de certuri, de impunere, de suferinta, de nervi si de singuratate. Si da asta INSEAMNA ADEVARATA PUTERE si nu impunerea. Oamenii confunda, daca se impun in fata altora au impresia ca sunt puternici si daca cedeaza pentru a cadea de acord se considerea slabi si incep sa devina frustrati. Primii sunt nebuni si cei din urma orbii care nu vad bogatiile care le au si in consecinta nu pot beneficia de ele.

Daca crezi ca alegerile din viata ta sunt imperfecte atunci nu poti vedea clar situatia  pentru a sti care sunt lucrurile sau aspectele care te favorizeaza sau de care te poti folosi. Viata e dimanica si in continua schimbare, alegerile noastre le influenteaza pe ale altora si ale lor pe ale noastre, de aceea e impropriu sa vorbim de perfectiune si imperfectiune intr-un mediu cu caracter dinamic.

De ce nu ti-ai asuma responsabiliatatea pentru circustantele generate de tine? Ne dorim o lume perfecta cu multi prieteni dar ne ignoram alegerile care ne–au condus la izolare si singuratate. Mai putem vorbi de realism? Mai putem sa-i invinovatim pe altii?

Viata inseamna a experimenta.  Toti experimentam circumstante diferite. Si in fond asa simtim viata

Si daca am ajunge la concluzia ca perfectionismul este procesul prin care ignori ceea ce deja este perfect? Si daca am considera lumea perfecta asa cum este ea, cu toate emotiile pe care le traim? Am iubi acum oare mai mult viata? Nevoia de perfectionism va distrage atentia de la emotiile care insotesc viata, va impiedica experimentarea si creativitatea care se naste din experimentare. (Caci da, asa apare si nevoia si creativitatea din experimentarea diverselor stari si stuatii din viata. Daca nu ai fi avut parte de experientele respective, nu ai fi cunoscut sau nu ai fi ajuns la concluzile sau la ideile respective).

Nevoia de perfectionism te face sa vezi capra vecinului ca fiind mai frumoasa ori iarba mai verde de partea celalta a gardului. Prin perfectionism iti consumi energia, pentru un rezultat dintr-un viitor pe care inca nu-l traiesti dar speri sa ajungi acolo. Si astfel se pierde din vedere bucuria clipei si a momentului. De ce sa traiesti intr-o lume imaginara (pentru ca asta inseamna perfectionsmul) cand nu e nevoie de nici un efort pentru a trai intr-o lume reala, care culmea mai este si perfecta🙂

Cu cat critici mai mult cu ata vezi mai multe defecte –  

oare de ce a spus Isus “Nu judeca si nu vei fi judecat

Perfectionismul o calatorie iluzorie spre un orizont care pe masura ce te indrepti spre el, el se indeparteaza de tine.

Va invit sa impartasiti aceste idei si cu altii, sunt mii de oameni care se zbat in nemultumire si singuratate, nevazand copacul din cauza padurii ori padurea din cauza copacilor

Cu darg

Adelina

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s