cugetari personale, psihologie, psychology

Psihologie: furia si nervozitatea – “Ce se afla de fapt in spatele furiei”

psihologia persoanelor dificile

 

E un articol important, un articol care o sa va foloseasca in viata. Un articol care o sa va dea de gandit multora dintre voi din  2 motive: 1. s-ar putea sa fiti voi insiva o persoana nervoasa si cunoscandu-va mai bine s-ar putea sa va vindecati nervozitatea ori sa aveti de-a face cu o persoana nervoasa si atunci o sa intelegeti ce se afla de fapt in spatele furiei.

Ce este furia? O izbucnire nervoasa, agresiva, de obicei verbala, iar in cazuri maxime violenta.  De fapt furia este o stare cu radacini adanci, nu degeaba folclorul are o vorba “s-a umplut paharul” ori “nu mai pot, mi-a ajuns cutitul la os” Asta inseama ca furia este o acumulare de stari si experiente anterioare care au condus la o stare fizica “IZBUCNIREA”, dar nu toti oamenii stiu ce se afla in spatele furiei lor. De aceea s-ar putea sa fie nervosi de ani de zile, fiind foarte familiarizati cu aceasta traire si considerand-o printre altele o forma inteleapta de “a fi”.  E drept, izbucnirile nervoase sunt experiente dureroase pentru ambele parti implicate.

De fapt, sa nu va mirati dar persoanele nervoase sunt de fapt persoane fricoase. O persoana nervoasa, foloseste furia ca un zid de aparare.  Exact cum spunea un psiholog intelept “o persoana furioasa, care de fapt este lipsita de putere da tot ce are mai bun pentru a face fata lumii inspaimantatoare” Doar  o persoana inspaimantata ataca.

Frica este locul in care iau nastere toate manifestarile care nu deriva din siguranta, iar siguranta este oferita cel mai adesea de iubire  (asta pentru carcotasii care considera ca siguranta o ofera partea materiala, e drept dar nu complet).

Dar cand cum si de ce oamenii devin inspaimatati. Gelozia este un motiv serios de a deveni inspaimantat, la fel si experientele care provoaca razbunare. Deprimarea sau avaritia la fel provoaca stari de infricosare – iata ca am ajuns si la partea materiala a subiectului. Diferentele dintre siguranta si nesiguranta sunt cauzate de o viata nesatisifacatoare, pe cand o viata implinita nu are motive sa provoace astfel de stari.  Iata ce stari provoaca lipsurile.

Ati observat ce prietenosi sunt oamenii iubitori? Tocmai pentru ca iubirea este prietenul tuturor. Iubirea deplina nu cunoste frica. Furia blocheaza si indeparteaza iubirea. Omenii nervosi nu au prieteni.Furia indeparteaza prietenii, este ca un zid care desparte individul de grup.

Furia si leadershipul . Uneori oamenii furiosi reusesc sa obtina supunerea si ascultarea celor mai slabi. Confera furia o forma de leadership datorita acestui rezultat? Este conducerea prin teroare o forma de leadership? NUUUUUUU. Este o forma de a conduce de scurta durata. Leaderul se va confrunta tot timpul cu dusmani motiv pentru care va fi eliminat. Exista o asociere intre furie si curaj, care te indeamna sa savarsesti anumite fapte, care de cele mai multe ori conduc la vilotente catastrofale, dar vorbim de o stare compulsiva.

Furia ascunde suferinta, iar sub suferinta se gaseste frica 

Pentru unii este mai usor sa enerveze decat sa traiasca durerea, dar durerea nu se vindeca atunci cand se enerveaza. Cu cat individul isi neaga mai mult durerea cu atat mai dese ii sunt starile de nervozitate. O persoana care este nervoasa in permanenta traieste o durere continua sau nevindecata.Furia nu inseamna tarie, nu inseamna putere, oamenii nervosi vor sa lase impresia ca sunt puternici pentru a-si masca slabiciunea care ii inlantuieste in durere.

Furia este frustrarea cauzata de incapacitatea de a face sau de a obtine de la viata ceea ce-ti doresti. Furia nu este impotriva unei persoane, unei comunitati sau unui grup de persoane, furia nu are o astfel de tinta, desi uneori credem ca persoanele nervoase isi indrepta furia impotriva noastra personal.

Cand oamenii vad ca nu au putere atunci se inspaimanta si atunci apare  furia “ca o rezolvare”. Furia este un semnal clar ca individul furios simte multa durere

Cum traiesc oamenii nervosi durerea? Se izoleaza de lume si condamna lumea pentru ca ei sunt izolati, acesti oameni nu cred ca altora le pasa de ei tocmai pentru ca lor nu le pasa de altii. Acesti oameni se simpt lipsiti de valoare pentru cineva.

Dar cauzele durerii care sunt? Trairi emotionale dureroase: decesul unei persoane importante, pierderea locului de munca, partenerul pe care l-ai iubit te-a inselat ori parasit, ca ai fost agresat iar agresorul tau nu are nici o remuscare

Bun si ultima intrebare. Cand ajung oamenii la psiholog? Atunci cand isi pierd si ultimul prieten, iar acest ultim prieten este chiar persoana lor. Cand acest ultim prieten este pierdut, ai nevoie de un alt prieten care cel mai adesea il gasesti doar pentru bani, si aici vorbim de psiholog iar daca este un om intelept si experimentat isi va da seama de la bun inceput cu ce are de a face si va sti cum sa actioneze.

Daca sunteti angajator si aveti angajati nervosi atunci stiti ca nervozitatea lor e datorata unei dureri provocate de frica. Daca sunteti angajat si aveti un sef nervos atunci e clar ca aveti de-a  face cu un sef slab, dar care nu vrea sa va arate asta. Daca in familie aveti parinti nervosi care toata copiliraria sau viata au tipat la voi, stiti ca de fapt au fost sau inca mai sunt oameni care au suferit.

SI TOATE ACESTE SUFERINTE SE NASC DIN INCULTURA, DIN LIPSA DE CUNOASTERE. Manualul de psihologia de clasa a X-a nu te invata asta, ti-o arata viata, dar nu ti-o explica daca nu ai ochi deschisi ca sa intelegi semnalele.

Dar oamenii nervosi se vor apara, nu vor ceda, se vor lupta cu voi pana la ultima picatura de sange, ca sa-i vindecati trebuie sa le vindecati ori mai corect spus sa le oferiti acea stare care sa le pemita sa-si vindece singuri rana care nu se vede.

V-ar mai fi de folos informatii despre chakra 3 – plexul solar, gasiti aici cate ceva

Viata inteleapta va daruiesc

copyright © Adelina Mărieş

Standard

6 thoughts on “Psihologie: furia si nervozitatea – “Ce se afla de fapt in spatele furiei”

  1. Pingback: Consultanta psihologica in afaceri si nu este vorba de coaching « Adelina Maries

  2. Pingback: Psihologie – Furia si depresia – Poti trai situatii dificile in viata fara sa-ti fie frica? « Adelina Maries

  3. Pingback: De ce sunt oamenii nervosi? Acceptarea si reusita in viata | Adelina Maries

  4. crysty78ce says:

    Multumesc pentru cuvintele pe care leai scris. miai deschis din nou ochii sI am fost coplesit de ele cu drag un fost prieten pe care tu iai spu s nui frumos cei frumos ai frumos ceti place ciprian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s