business

Leadershipul si delasarea

Acum doi ani am avut o intentie pe care am abandonat-o. Respectiv provocarea de a milita pentru introducerea orelor de comunicare si leadership in scolile din Romania. Marea mea suprindere a fost atunci cand am vazut oameni din domeniul “dezvoltarii personale” foarte revoltati la auzul acestor vesti. Daca pentru introducerea orelor de comunicare au mai cazut de acord pentru cele de leadership aproape ca au fost gata sa ma ia la bataie si la propriu si la figurat. Neavand resursa de “materie cenusie” pentru a pune la punct o programa scolara adecvata elevilor din clasele I-VIII si pentru cei de liceu am abandonat ideea si proiectul.

Nimic mai convingator decat acest aspect, asupra convingerii mele ca unii desi vorbesc despre leadership, iti spameaza inboxul ca vor sa-ti fie coacheri pierd din vedere esentialul. Am fost sincera, sunt sincera, ii rog pe cei intelepti, si pe cei care inteleg  necesitatea introdcerii orelor de comunicare si leadership in scolile romanesti sa nu se contrarieze fata de cele relatate mai sus.

Pe blogul meu o sa gasiti posturi legate de leadership, pentru ca trebuie sa se clarifice o data ce este leadershipul.

Ca sa-l pot defini exact am sa spun ce nu este leadership: RAZBUNAREA, DORINTA DE A-I DOMINA PE ALTII, ORGOLIU PROPRIU, O BOALA MINTALA, DEPRESIE, SAU DEPRESIE-MANIACALA.  De aici ar reiesi un lucru clar, cam 90% din liderii istorici, lideri de razboi nu sunt lideri. Ce lider este acela care indeamna la distrugere si la crima? Sa distrugi e usor, sa construiesti e enorm de greu. …  Si de aici incolo se leaga si titlul acestui post respectiv leadeshipul si delasarea. (O sa vina intelepti si o sa spuna: dar liderii pot fi atat pozitivi cat si negativi. Iar eu va intreb la ce bun ce-i negativi. Va indeamna la crima. Uitati-va unde i-a pus istoria pe Gingis-Han, pe Hitler, si pe altii si unde la pus istoria pe Isus. Unii au ajuns doar in cartile de istorie si de unii prea luminati pomeniti in cartile de leadership si celalat Isus, a ajuns idol/dumnezeu  in biserica.)

Da, sunt atatea piedici, frustrari, lipsuri, neintelegeri intre oameni, pareri contrare, invidii incat foarte multi devin motivati in delasare. Dar ce este delasarea? Romanii, au proverb pentru asta “Nu lasa pe maine ce poti face astazi”. Dar de ce omul amana pe maine lucruri pe care le poate face astazi? Lenea? Sa fie oare lenea un motiv? Da, ocazional poate, dar daca delasarea sau “lipsa tragerii de inimina” persista atunci nu mai e vorba de lene. E vorba de lipsa de incredere care poate fi uneori de aceeasi categorie cu lipsa motivarii. Lipsa de incredere provine din frica. Frica de cele mai multe ori se traduce prin teama fata de cei din jur. Fata de critica lor. Poate multi au avut parinti nu foarte evoluati spiritual si in loc sa-i incurajeze sa realizeze ceva in viata si-au tot criticat proprii copii. E posibil ca in calitate de angajator sa aveti astfel de angajati, copii ai acestor parinti. Angajati pe care sa-i considerati lenesi, cand, defapt ei isi privesc viitorul fara pic de incredere ori provocare. Si aici intervine leadershipul. Leadershipul se poate traduce si prin auto-motivare cat si prin capacitatea de a-i motiva pe altii.  Reusiti sa va auto-motivati sa mergeti pe un drum plin de indrazneala atunci cand cei din jur va critica? Daca DA, atunci aveti ambitie, daca reusiti sa-i antrenati sa vi se alture atunci aveti calitati de lider in relatiile interumane. 

Sa revenim la delasare. Si va rog sa va raspundeti la o intrebare “Amanati realizare unui lucru sau a unei sarcini importante, inlocuid-o cu o alta secundara, neinsemnanta sau una de asa zisa relaxare doar ca sa treaca vremea?” “Lungile pauze de tigara sau cafea, ori joca la PC” pot intra si ele in lista activitatilor cauzate de, delasare? Daca cauti activ activitati care distrag atentia si lungesc timpul fata de scopul principal atunci vorbim de delasare.

Ca sa realizezi proiecte semnificative, ca sa devii foarte priceput intr-un domeniu e nevoie de timp si multa practica. Daca acest timp iti este furat de lucruri care te indeparteaza de obiectiv, atunci o sa-ti atingi obiectvul ocazional in perioadele tale de sclipire geniala.

Cum se invinge delasarea? Facand exact contrariul, adica exact acel lucru care iti e frica sa-l faci.

Bun si acum intrebarea finala. Care credeti sau considerati  ca ar fi viitorul Romaniei peste 30-50 de ani daca copii de scoala ar fi invatat aceasta lectie “Delasarea si leadershipul” ?…. categoric adaptata limbajului si varstei lor

*Scuzati lipsa diacriticelor nu excelez in rabdarea de a scrie si a parcurge un text pentru corectura

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s