afaceri/consultanta, business, economie

Este sau nu este intelept sa cultivam relatii de prietenie cu Rusia?

Lasand la o parte elemente de ordin cultural si istoric, pentru ca stim istoria apartine trecutului dar influenteaza prezentul.  Nu am sa ma refer in acest post nici la tezaurul si documente oficiale pe care l-am trimis la rusi in timpul primului razboi mondial pentru a le proteja de invazia germana si nici de numaraul dosarelor prizonierilor de razboi din cel de al doilea razboi mondial pe care rusii ni le vand contra unui cost de 1 $ / dosar si ca am avea aproximativ 200.000 de dosare (printre care probabil si dosarul bunicului meu)

Am sa vorbesc in acest post desi frumos mi-ar place sa spun despre noua ordine mondiala care de fapt este noua ordine energetica ori noua ordine petroliera depinde cum doriti sa-i spuneti. Nu, nu voi vorbi despre anticonspirationism ci voi vorbi despre ENERGIE

Primul pe lista este GAZUL, si mai precis ”Gazpromul lui Putin” Stim ca gazul rusesc a creat dependenta Europei. Conform studiilor Rusia este cel mai mare detinator mondial de rezerve de gaz. Rezervele de gaz comparativ cu cele petroliere sunt mult mai crescute mai ales ca  se descopera anual noi depozite. In plus gazul poate fi transformat in GPL (gaz petrol lichefiat si transportat la distante mai mari de 3000km ). Dar Gazpromul, are in strategie sa distributia directa la consumatori.  O intreaga Europa va deveni dependenta astfel de politica unei singure companii private aflate in mainile unui grup de oligarhi rusi (cam cum ati auzit in povestile legate de moartea spionului rus Alexandru Letvinenko, cu care de altfel si decedatul a avut legaturi directe). Asta ca sa nu mai spun tot asa ca o paranteza ca in Malaysia s-a dezvoltat o industrie (cam de prin 1993) care produce combustibil diesel pe baza  de gaz natural cu randament destul de ridicat. Gazul se afla la adancimi mult mai mari decat petrolul si necesita tehnologii mult mai specializate.  OK, o alta functie a gazului este utilizarea lui in cogenerare (lumina/electricitate +caldura).

Si daca va intereseaza pentru pasionati doar- tehnologiile de lichefiere indirecta a gazului pe baza sintezei Fischer-Tropsch au fost dezvoltate de Germania nazista, apoi de Spania francista si apoi de Africa de Sud in timpul aparteidului

Bun,… mai departe sa trecem la elemete de geopolitica petroliera

Pe teritoriul fostei URSS se afla rezerve masive de petrol, cca 17,7 miliarde tone de petrol, cu o pondere de 10% in rezervele mondiale dintre care 2/3 in Rusia, restul in Azerbajan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan (acum stiti de ce a vandut Patriciu actiunile sale din Rompetrol catre compania din Kazahstan, KazMunaiGaz). Recent Rusia, a fost desemnata primul producator mondial de petrol asta insemnand si o contraputere pentru OPEC. Acum stiti si de ce se cultiva in ultimii ani o prietenie ruso-chineza si ruso-indiana. Aceste 2 tari: India si China in plina crestere productiva sunt si vor fi prinipalii clienti in importurile petroliere. SUA incearca sa nu-si creeze dependenta energetica fata de Rusia si are in plan construirea unei conducte care sa plece din Baku – Azerbaidjan in Turcia trecand prin Georgia si ocolind Rusia🙂 . Daca SUA va importa pentrol din Rusia, va insemna o crestere a dependentei de la 3% la 10%. Tocmai de aceea si Germania, a investit masiv in energie verde. Totusi exista un alt impact economic legat de energia verde respectiv plantele tehnice oleaginoase pentru biodiesel.  Acestea sustrag terenurile agricole de la productia de hrana determinand la nivel regional sau mondial crestera preturilor la produsele agricole pentru ca oferta scade.

Rusia are un  indice demografic in declin plus o imbatranire a populatiei, pe urmatorii ani economia Rusiei va fi dependenta de sectorul energetic petrol-gaz, care de altfel a fost si va fi principalul atuu de crestere economica un mijloc de influenta geopolitica. Oricum,  dupa  cum arata istoria de la Boris Eltin  in coace toata economia Rusiei e in mainile unor oligarhi rusi implicati in grupari de crima organizata, asta in cazul in care ordinea statala nu va casitiga.

”Rusia lui Putin” a facut din Gazprom o arma politica si una economica, pe langa productia nucleara si cea de armament

Deci a facut bine sau nu a facut bine Marga ca s-a  dus in Rusia sa-l salute pe Putin ?🙂

Cu entuziasm

Adelina

Argumentele inainte, criticile dupa …….

Standard

One thought on “Este sau nu este intelept sa cultivam relatii de prietenie cu Rusia?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s