afaceri/consultanta, business, economie

Economia mondiala- pozitia Romaniei

Stim deocamdata pentru ca nu avem industrie complexa, Romania, nu face parte din categoria  „tarilor-motor”  ci mai degraba face parte din categoria tarilor importatoare alaturi de Franta, Marea Britanie, Italia, Spania. Tarile importatoare au o contributie scazuta la cresterea economiei mondiale comparativ cu tarile exportatoare cum sunt China, SUA, Japonia, Brazilia, India, Germania, Canada, Rusia, Coreea de Sud, Mexic . Aceste tari, considerate ”tari-motor” sunt clasificate in functie de contributia la PIB mondial, PIB calculat fie in baza PPC (partile puterii de cuparare) fie pe baza de rate de schimb curente.  In top mondial, Romania se afla pe pozitia 43,  devansand Finlanda (44) Spania (47) si Grecia (48)

SUA, este o exceptie in sine pentru ca este atat un stat importator cat si un stat producator, cu precadere in industria serviciilor cum ar fi cea de divertisment (cinema, muzica). Intrebarea este daca SUA, va pierde suprematia economica mondiala in fata Chinei. In trecut, adica inaintea aparitiei crizei din 2006-2008 se considera ca puterea economica este egala cu puterea militara. Stim ca SUA, nu a ezitat niciodata sa frucifice acest aspect.

O alta intrebare este daca in acest context Europa, va cunoaste o stagnare si daca cresterea demografica implica si crestere economica. In acest sens CHINA a fost un exemplu iar pe alocuri India un contra exemplu, dar India a inceput sa-si puna motoarele economice in miscare incercand pe langa altele si investitii in tehnologie avansata.

Nu intamplator am metionat informatiile de mai sus. Ar fi ideal daca fiecare dintre voi ati incerca sa va imaginati un scenariu in care Romania, sa aiba un cuvant hotarator de spus in economia mondiala.

Acest articol vine o data cu initiativa infiintarii ASOCIATIEI PENTRU PROMOVAREA SI DEZVOLTAREA ROMANIEI.

Standard

One thought on “Economia mondiala- pozitia Romaniei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s