afaceri/consultanta, agriculture, business, economie

Dezvoltarea industriei de fashion in Romania in baza principiilor de dezvoltare durabila

Concurs de idei fara premii –  cum putem salva moda romaneasca? Dezvoltarea industriei de fashion in Romania in baza principiilor de dezvoltare durabila

Dezvoltare durabila in expresie francofona sau dezvoltare sustenabila in expresie saxona are la baza principii si programe prin care generatia actuala trebuie sa-si satisfaca nevoile existentiale fara sa pericliteze satisfacerea nevoilor generatiilor viitoare.  Astfel Romania, poate pune bazele  unei industrii textile bazata pe materii prime naturale (in,canepa,bubac, matase, lana etc) astfel incat sa existe o armonie intre factorii economici, ocuparea fortei de munca si sanatate.  ECONOMIC- ECOLOGIC- SOCIAL = triungiul dezvoltarii durabile

Dezvolatrea durabila fiind in sine si un factor de etica si cultura poate trece fara probleme in umbra modei, ea insasi putand fi un rezultat al modei asa cum industrializare excesiva si fibrele petrochimice au luat cu asalt lumea modei.

De curand banii din PIB proveniti din activitati ecologice au inceput sa poarte denumirea de ”PIB Verde”

Probabil in acest secol un stat dezvoltat ar putea fi doar un ”stat verde” care a reusit sa-si frunctifice echilibrul economiei durabile pe baza de principii ecologice.

Doar daca dezvoltam acest sector al industriei textila si implicit a industriei de fashion cu tot ce cuprinde avem ca rezultat o crestere atat economica cat si rezolvarea crizei locurilor de munca.

Personal nu mizez pe o industrializare excesiva a produselor finite pentru ca mai mult ca niciodata imi doresc ca atelierele de creatie si manufactura vestimentara sa ia amploare fiind vorba de acea stare care aduce satisfactie in munca , caci munca fara satisfactie nu produce placere. Cine a vandut obiecte create si realizate personal de el/ea intelege mai bine ce vreau sa spun.

De ce valoare se comercializeaza bunuri in industria de fashion in Romania? Ma refer haine/textile in general, marochinarie, cosmetice si farduri. Daca suma depaseste cu brio un sfert  din PIB sa nu va mirati.

Daca duceti lipsa de idei de afaceri investiti in acest sector, dar in Romania,  in afaceri cum ar fi:

– cultivarea plantelor tehnice: in,canepa

– cresterea animalelor pentru industria de marochinarie (e mult mai ecologic decat blana sintetica si imitatiile de piele care culmea culmilor o gasim sub denumirea de piele ecologica, un produs al petrochimiei, sintetica 100%)

– filaturi si tesaturi

– croitorie

– buticuri de moda

– make up pe baza de substante naturale , sau farduri pe baza de minerale naturale cum de exemplu este mica, un copus mineral de baza in multe farduri

– salaone cosmetice folosind produse pe baza de ingrediente naturale. Cine a incercat stie🙂

Aceasta industrie e ebsolut necesar sa existe local la fel ca cea alimentara. (Sa existe si sa consume local) E o falsa impresie ca ar fi mai avantajos financiar  si mai fiabil importul. De ce? In primul rand e un principiu sustinut de oameni care nu stiu sa produca,nu au facut productie niciodata si nu-i duce capul sa organizeze si sa intretina o activitate de productie pe langa lipsa de know-how.

Faceti niste calcule simple si o sa vedeti rezultatul.

Cati chiloti se vand anual in Romania?😛

Stiu,stiu, stiu exista o categorie care imi sare in cap la fiecare post de acest gen. Cat de avantajos ii e lui in calitate de consumator sa cumpere de unde e mai ieftin, dar el nu stie defapt nu cumpara mai ieftin,cumpara mai scump si nici nu stie ca uneori e mai ieftin sa produci lucruri de calitate decat noncaliate. Si mai e o categorie care porneste de la principiu ca pe tot ce scrie made in Romania e de calitate indoielnica. Domnilor va inselati, tocmai de aceea multe produse de calitate superioara  pleaca la export🙂

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s