psihologie, psychology

Cand sprijini oferi solutii, cand oferi solutii nu mai ai timp de critica :)

„Vorbele prietenului  adevarat sunt ca vraciul care taie si apoi pune balsam pe rana” e un proverb persan

Este o vorba „gluma nu depinde de gura care o spune ci de urechea care o aude” oare sa fie la fel si cu critica?

Partial sau oarecum regasim acest aspect si legat de critica. Nu toti primim la fel critica precum nu toti o interpretam la fel, asta depinde de sensibilitatatea noastra si mai ales din partea cui si cu ce scop primim critica. Putem reactiona diferit la critica in functie de educatia noastra, de experientele de viata anterioare sau de nemultumirile din ziua sau saptamana respectiva.

Daca suntem ceva mai caliti atunci ignoram critica, probabil ca ne-am obisnuit sau probabil uneori din respect pentru cel care ne critica tacem, tacem nu din lasitate ci din dorinta de a nu spune ceva care mai tarziu s-ar putea sa regreti.

Cand critica este construtiva este livrata intr-un mod constructiv iar atunci cand e sub forma de razbunare, repros, sau ceva de genul paiul din ochiul prietenului este livrata sub forma de repros si cu un puternic iz de cearta sau scandal.

M-am aflat de curand in ultima situatie, si ma bucur tare mult ca am avut forta de a ma abtine si sa nu ofer nici o reactie, m-am stapanit astfel sa nu spun ceva ce stiam ca o sa raneasca si astfel mai tarziu am sa regret.

Daca vrei sa darami psihic in general, profesional sau emotional pe cineva,  loveste-l acolo unde stii ca e mai slab.     Ei bine toti stim unde suntem slabi, problema e factorul timp, respectiv cat timp dureaza sa imbunatatim sau sa perfectionam un lucru, cat timp trebuie sa exersam sau cat efot trebuie sa depunem, mai depinde si de vointa altora sau numai de a noastra?  Pentru ca multe lucruri pe care le facem afecteaza sau depind si de altii nu doar de noi.

Dupa modul cum te critica iti dai seama cine iti e prieten sau nu. Te critica in public sau te critica cand iti vorbeste direct. Te critica la altii sau ti se adreseaza personal…

Situatiile sunt complexe si particulare in acealsi timp, nimic din ce tine de relatiile personale sau de psihologie nu poate fi generalizat dintr-un singur motiv pentru ca se rezuma la motivatie, motivatia  cu care criticam si la motivatia cu care facem anumite lucruri care in viziunea unora pot fi gresite dar in viziunea ta sa fie corecte. In fond nu exista cale pe care sa o alegi in viata si sa fie numai avantaje, orice drum ati alege veti fi criticati de unii si apreciati de altii. Si nu va speriati, fiecare suntem alternativ fie in pozitia celuia care critica fie in postura celui criticat.

Si cum se zice e nebum acela care vrea sa multumeasca pe toata lumea inchei aici acest post, lasandu-va libertatea de a gandi si medita

Multumiri Loredana Maria Pricopie  pentru inspiratie si felicitari pentru initiativa si curajul de a lua atitudine fata de acest aspect. Mai multe detalii  despre critica pe grupul de pe facebook aici  sau pe blogul ei Stop, nu mai criticaţi! | NaivBeauty

Alte posturi despre critica

Politetea nu costa nimic dar cumpara orice – despre cum sa oferi o critica

Omul nu are prieten mai bun si dusman mai rau decat pe sine – despre autocritica

Este critica o arma politica  puternica – despre cum sa-ti darami adversarul politic

Preitenul lauda-l in public si critica-l in taina – despre critica si prietenie

Critica s-a demodat, cine critica si de ce? despre moda de a critica, comportamentul copiat sau influentat de anturaj

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s