business

Prietenul lauda-l in public si critica-l in taina – ce inseamna pritenia –

Despre critica si prietenie

Cred ca acest proverb persan din titlu va spune multe despre critica si prietenie.

Se spune ca prietenul e bine sa-ti spuna adevarul. Uneori modul de a spune adevarul imbraca forma criticii prin modul cum adevarul este livrat, adica exprimat.

Dar, cu un accent mare pe dar, adevarul poate avea mai multe valente care sa se contrazica intre ele dar toate sa fie adevarate. Multe adevaruri intra in categoria paradoxurilor.

In primul rand un prieten trebuie sa-ti inteleaga motivarea care te determina sa faci anumite lucruri sau sa fii ori sa te comporti intr-un anumit fel. Intelegand motivarea iti intelegi si prietenul si in loc sa-lcritici incepi sa-l sustii si sa ii oferi alternative.

Daca nu ai alternative de a rezolva un lucru e sanatos sa critici?

Sa luam un exemplu, nu are legatura cu prietenia ci cu latura sociala.

Vezi tigani care cercesc sau aurolaci ori homeless people, si le spui ”nu mai cersi du-te si nunceste!”

E un fel de critica, pentru ca in mintea ta ii critici dar oare care pot fi motivatiile pentru care acesti oameni nu muncesc:

– 1. firmele si alte institutii angajeaza persoane nespalate?

– 2. poti munci cu stomacul gol? Ai putere de munca daca nu esti hranit suficient?

-3.  poti gasi usor un loc de munca daca nu ai acte?

– 4. poti gasi usor un loc de munca daca nu ai o calificare, nu stii sa faci ceva?

– 5. poti munci daca nu stii sa citesti?

* acesti oameni vesnic respinsi de societate ori de cei o idee mai instariti mai au curajul sa socializeze cu cei care sunt o treapta socialia mai sus? Mai au acesti oameni speranta, incredere? Cand au auzit acesti oameni o vorba buna ultima data, o vorba de incurajare sau au primit un zambet cald din partea cuiva?

Acum haideti sa raspundem la intrebarile de mai sus:

– 1. de cate ori nu ati fugit in tramvai, pe stada sau in magazin daca langa voi statea o persoana nespalata? Puteti munci o zi intreaga langa o persoana nespalata?

– 2. Hrana e cea care iti confera energie pentru a munci. Daca nu esti hranit suficient te doare capu, nu ai energie, nu ai forta pentru munca bruta specifica persoanelor necalificate, esti anemic plus alte afectiuni ale aparatului digestiv

-3.  Cine te angajeaza fara acte? Primariile cand au nevoie de ingrijitori spatii publice, si pentru lucrari ocazionale de dezapezit ori curatenie de primavara. In rest e considerata munca la negru si cunoasteti problemele cu autoritatile publice responsabile in privinta angajarii la negru si corectitudinea patronilor care angajeaza la negru

-4. Daca nu ai o calificare trebuie sa astepti sa apara vacante posturi pentru care nu trebuie o calificare. De regula posturile necalificate sunt foarte prost platite si banii iti ajung doar de mancare si alte cheltuieli de supravietuire nici o sansa sa poti inchiria o locuinta cu apa unde sa te speli

-5. Chiar si pentru  munca necalificata apar situatii in care trebuie sa citesti.

In incheiere pe aceasta tema o paranteza. Am o prietena foarte apropiata care este medic rezident. Povestindu-mi despre diverse aspecte legate de jobul ei am aflat printre altele ca cele mai multe persoane internate in spital erau persoane fara adapost. Cele mai multe boli apar de la saracie. Ulcere gastrice, cancere ale aparatului digestiv, infectii provocate de microbi si lipsa igienei si multe altele.

Cati bani se fac din cersit, sa-i lasam pe oportunisti de o parte, sunt persoane care s-au adaptat si decat sa fie ca cei care ii gasiti vesnic prin spitale ei macar au avut curajul sa ceara adica sa cerseasca mai de voie sau fortati ori invatati. Multi nu cer si uite asa se autodistrug. Cere si ti se va da si uite ca functioneaza

 

Vezi si:

Asigurarile sociale, statul roman si adevarata forma a generozitatii

Pentru a lua si voi parte la inititiva Loredanei  Stop, nu mai criticaţi! | NaivBeauty  vizitati-i blogul

Standard

One thought on “Prietenul lauda-l in public si critica-l in taina – ce inseamna pritenia –

  1. Pingback: Cand sprijini oferi solutii, cand oferi solutii nu mai ai timp de critica :) « Adelina Maries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s