business

avutia se rispipeste in mana celuia care nu-i constientizeaza valoarea – Ministerul Dezvoltării va construi la Poiana Braşov un patinoar de peste 30 de milioane de euro

Marketing, marketing si iar marketing

Ministerul Dezvoltării va construi la Poiana Braşov un patinoar de peste 30 de milioane de euro

Oare cati nu spun sau spunem patinuar si de fapt e patinoar?

Ei bine, ma gandeam la marketing, de fiecare data cand se construieste ceva mare, maret, sau important lumea incepe sa se adune. O astfel de cladire,  mareata, devine o emblema a locului respectiv, a zonei geografice si a tarii.

Deja imi imaginz campionate europene de patinaj organizate la acel panioar.  Imi imaginez turismul generat de astfel de evimente si-mi imaginez articolele de presa cu mentiunea Romania si alte elemente de marketing.

Cand cei pe care i-am votat se ocupa de administratie si nu de politica treburile incep sa mearga bine. Ma refer cu titlu general, luati-o ca si un aforism by Adelina Maries. In fond asta e si rolul statului de a administra si sustine dezvoltarea. Unui investitor sau grup de investitori i-ar fi fost prea greu sa faca o astfel de investitie si perioada de recuperare a invetitiei  ar fi fost mai lenta, tocmai de aceea printre altele rolul statului este sa se ocupe de acele investitii pe care mediul privat nu le poate suporta sau nu are curajul sa riste.

Mai am o intrebare fie ea retorica sau nu… Un manager fie el in mediul privat sau in administratie publica trebuie sau nu trebuie sa aiba cultura generala pe langa specializarea specifica domeniului?

Va mai amintiti valva de anul trecut legata de gazonul de pe noul stadion proaspat inaugurat… Sorin Oprescu, se vaita la realitatea TV ca nu a stiut ca trebuie sa fie si specialist in domeniul ierbii si ca vina pentru rezultate nu-i apartine lui ci firmei contractante.

E un lucru care vreau sa-l clarific de  mult, sper totusi greseli la patinoarul de la Brosov sa nu existe.

Domnul, Sorin Oprescu fost medic si actual primar ar fi trebuit sa stie ce inseamna in sine atitudine manageriala.

Primarul are si responsabilitati administrative, nu mai stiu care e intelesul de a fi un bun gospodar dar stiu ca orice manager administrativ are in resposabilitate supervizarea, informarea si verificarea planului de lucrari prin consultare si dialog cu specialistii. Un lasa-ma sa te las si se darama o lucrare de milioane de euro doar pentru ca nu ti-a trecut prin minte ca daca nu verifici si controlezi nu obtii rezultate de calitate.

Asa e, nimeni nu se naste lider si nici macar manager, si pentru una si pentru alta te formeaza soarta sau daca ai norocul inveti din timp de la altii mai performanti decat tine.

Nici cultura generala nu o avem din nastere, si nici nu putem sa ne-o formam intr-o viata dar lipsa cunostintelor poate fi acoperita prin curiozitatea de a cunoaste. Nu poti administra ceva ce nu cunosti.

Daca Sorin Oprescu ar fi intrebat firma contractanta despre ce tip de gazon are de gand sa puna, de ce l-a ales pe acesta in defavoarea altora, care sunt costurile de intretinere, care sunt riscurile, daca ar fi data un ”goagal” search ar mai fi aflat ceva si daca mai stie si ceva engleza ar fi fost deja doctor in iarba si n-ar mai fi ras strainii de starea gazonului. Acest dialog, intrebari iti mai returneaza un rezultat, te ajuta sa identifici calitatea firmei cu care semnezi contract. Se numeste abilitatea de a adresa intrebari si se formeaza prin exercitiu si scoala vietii. Nu exista traininguri care sa va faca asi in acest domeniu.

Tebuie sa ai fermitate si nu aroganta, sa fii democrat-consultativ  si nu laissez -faire

Nu pentru ca as avea ceva in mod particular cu primarul de la Baia Mare, dar se pare ca el a inteles ce inseamna administratie, avand in vedere ca in CV apar studii superioare in economie si un doctorat in resurse umane pare sa stie ce are de facut. Catalin e un prim exemplu de ce sustineam de cativa ani de zile ca in politica si administratie avem nevoie de economisti si nu de absolventi de inginerie, studii umane: politica, comunicare, drept. Daca te uiti peste CV-uri toti sunt avocati, specialisti in comunicare si stiinte politice, fosti ingineri de pe vremea lui Ceausescu. E si normal ca avutia se rispipeste in mana celuia care nu-i constientizeaza valoare
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s