business

Ce trebuie sa faca un bun manager?

Cum poti fi un bun manager?

In primul rand un manager trebuie sa aiba capacitatea de a intelege cum functioneaza lucrurile in afacerea si compania sa.

Este absolut primordial sa-si cunoasca foarte bine afacerea pe care o coordoneaza. Daca este vorba de o afacere sau companie cu ambitii mari in care managerul este de asemenea implicat intr-o viata sociala atunci e absolut necesar sa aiba si cunostinte de cultura generala pentru a intelege si comunica mai bine cu oamenii provenind din medii diferite dar care pot influenta direct sau indirect afacerea.

Cunostintele generale pe langa cele de specialiatate mai au un rol esential, te pot inspira, pot genera alte idei care pot scimba afacerea sau o pot influenta sa se dezvolte. Spre exemplu un manager de hotel are cunostinte despre gastronomie, in acest mod poate influenta meniul restaurantului, poate ajuta la organizarea diverselor evenimente gazduite de hotel sau ii poate intelege pe oaspetii din alte tari. Daca are si cunostinte despre geografie, istorie, cultura si traditia altor popoare se poate imprieteni cu oaspetii facandu-i se se simta bineveniti.

Daca managerul unui hotel dintr-o statiune balneoclimaterica are si cunostinte despre fizioterapie atunci va sti cum sa-si organizeze si dezvolte afacerea si marketingul hotelier astfel incat sa adopte acele decizii care sa atraga cat mai multi oaspeti.

Ideea de mai sus e in antiteza cu conceptul american despre management care sustine ca trebuie sa stii sa faci un singur lucru la perfectie si atunci afacerea va merge ca unsa.

Cel putin exeperienta mea in management mi-a demonstrat ca cu cat cunosti mai multe lucruri cu atat te poti plia mai usor pe specificul afacerii, o poti influenta pozitiv si-ti dezvolta creativitatea.

Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faca un manager bun este sa-si tina afacerea in frau, este un o vorba e sarac acela care cheltuie mai mult decat castiga. Asta se invata la fel cum o parte a leadershipului se invata,   mai precis se invata prin cunosterea mediului si adaptarea la mediu. In opinie personala o mare parte a leadershipului se invata si probabil doar cu anumite trasaturi de personalitate le ai din nastere, spun asta pentru ca daca analizezei cu atentie o buna parte a leaderilor provin dintr-o ambitie in viata iar alta dintre acei copii care au fost lasati sa se exprime liber si nu au fost ingraditi educational. In fond absolut orice poate deveni lider daca are curajul sa infrunte ”gura lumii”

……… continuare data viitoare lista continua

Standard

One thought on “Ce trebuie sa faca un bun manager?

  1. Pingback: avutia se rispipeste in mana celuia care nu-i constientizeaza valoarea – Ministerul Dezvoltării va construi la Poiana Braşov un patinoar de peste 30 de milioane de euro « Adelina Maries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s