business

Pozitia mea privind ACTA – ACTA priveste in primul rand monopolul unor companii si vorbim de marci inregistrate/ branduri care doresc sa-si apere interesele.

Faptul ca exista voci in Romania care au luat atitudine… Asta e extraordinar de bine. Romania ar putea impune clauze la semnarea acestui tratat ACTA ”Nu va piratam daca vindeti Romaniei produse cu cel putin 50% mai ieftine decat o faceti in prezent pe alte piete indiferent de brandurile de care vorbim”
Asta DA, negociere dura si cu atitudine. Daca stam linistiti si nu cerem nimic in schimbul fatului ca am devenit piata de desfacere si la exportul de produse manufacturate romanesti se fac nazuri atunci nici nu e de mirare ca Europa nu ne considera decat o tara ex-comunista plina de tigani.
Sunt de acord sa se semneze ACTA in conditiile unor capitole foarte dur negociate in modul win-win.

Pozitia mea privind ACTA

Avand in vedere faptul ca vorbim deocamdata de niste ipoteze si problema merge dincolo de ”buna intentie” sau apararea drepturilor unora prin lezarea altora trebuie sa privim din prisma avantaje versus dezavantaje, castig si pierdere.

ACTA priveste in primul rand monopolul unor companii si vorbim de marci inregistrate/ branduri care doresc sa-si apere interesele.

Tot timpul ne inspiram din ideile altora si altii se inspira din ideile si actiunile noastre.
Daca vorbim de internet 80% din activitatea desfasurata in mediul online este o activitatea voluntara.
S-a tot vorbit la conferinta ACTA – “ACTA – Intre amenintarile Anonymous si controlul guvernamental” 15 februarie 2012- despre ipoteza vizualizarii unui film pe youtube, si incidentele clauzelor ACTA asupra utilizatorilor casnici de internet.. dar… Producatorii si-au creat ei singuri conturi oficiale unde si-au incarcat videoclipurile, exista softuri pin care poti downloada continutul…. Haide sa analizam videoclipul Adele ”Rolling in the deep”… Care este popularitatea acestui video –235,513,842 – waw o cifra aproape ca as putea spune astronomica si e in crestere. Care ar fi fost popularitatea daca ar fi trebuit sa platim drepturi de autor.

Unde platim drepturile de autor in America, in Romania, a cumparat cineva drepturile de autor pentru Romania? Cat timp se aplica drepturile de autor in Romania? Care sunt operele de arta libere de drepturi de autor la nivel mondial. Exista o baza de date ca sa stim daca am piratat sau nu? Ce se imtampla cu operele de arta ”orfane”?

Da, milionarii americani din industria show-biz au inceput sa joace dur pentru ca activeaza intr-o industrie in declin, trebuie sa recunoastem asta e adevarul. Dar pe ce considerente pot atesta originaliatea multora dintre creatiile muzicale? Cat de mult s-au inspirat de la cei din jur?… anonimi de altfel, cine are grija de acesti anonimi pe care soarta, conjuctura sau imposibilitatile financiare i-au aruncat in anonimat.
Era un film (cu parare de rau dar nu-mi amintesc titlul- voi posta un update dupa ce voi gasi filmul cu pricina) despre hakeri care ulterior au devenit programatori pentru o companie dar unul dintre ei nu a acceptat oferta si a ramas pe caont propriu. Acesta a pus gratis pe internet un program creat de el, program pentru care o companie daca l-ar fi creat si l-ar fi vandur ar fi castigat bani. Replica tipului care a facut acest gest a fost urmatoarea -ceva de genul- ”consider ca, cultura apartine omenirii si ar trebui oferita acesteia, pentru a perfectiona si a creste schimbul de informatie”

Avand in vedere ca, comunitatea online e formata in mare majoritatea din voluntari acesti voluntari vor ajunge dornici sa se afirme. Si ei vor posta pe internet asa cum deja o fac tutoriale si opere cu caracter informational, cultural, artistic GRATIS. Si va asigur ca o data depasite barierele timiditatii orice noname va deveni o vedeta a onlinelui, gratis pe cand casele de productie incercad sa scoata bani si distribuindu-si creatiile limitat vor scadea si mai drastic,pentru ca au o concurenta care se poate afirma gratis si poate fi la fel de creativa si de calitate ca o casa de productie sau artist consacrat. Vorbim de muzica, creatii muzicale, fashion cu caracter comercial, care sunt la moda astazi si la anul viitor nu mai esti in top, cu ei ce faci…. Casele de dicuri creeaza muzica comerciala, …. Ce fac daca nu reusesc sa vina cu ceva interesant?

Cea mai vizualizata televiziune este YOUTUBE, cea mai citita presa-  devin blogurile, …, cele mai active sunt forumurile, …
Pentru partea artistica si de creatie cititi acest post de pe Blogul lui Iulian Andrei

ACTA si copyrightul in epoca Internetului (dovezi ca Superman este roman si Spiderman este stelist)

….. Merita toata atentia pentru ca pune accentul pe elemente esentiale

Daca vreti sa va dumiriti un pic ascultati punctele de vedere ale celor care au avut curajul si placerea de a lua parte la conferinta ACTA…. puteti asculta inregistrarile aici:  Conferinta partea 1 si Conferinta partea 2  – Multumesc pe aceasta cale lui Eduad Tric pentru ca a avut amabilitatea de a ma informa asupra evenimentului si organizatorilor & participantilor pentru atitudine.

Sa vorbim despre avantaje:
– Oprirea patrunderii pe piata din Romania a bunurilor contrafacute… Oprirea?… NU, limitarea DA.
– Sustinerea artistilor care doresc sa faca bani din creatiile lor, in special a muzicienilor tineri, exemplu Aldo Blanga pe care unii dintre voi il stiti de pe youtube sau de la Vocea Romaniei, si care incearca sa-si vanda muzica aici 
– Cresterea in popularitate a celor necunoscuti, oamenii vor fi fortati sa gaseasca mijloace alternative. Creativitatea apare atunci cand esti nevoit sa satisfaci o nevoie, sa rezolvi o problema sau pur si simplu manipulezi o informatie.
– As putea spune ca va creste creativitatea populatiei Si asta are o explicatie in fizica privind legile echilibrului.Una dintre ele sustine ca echilibrul cauta sa atinga cea mai probabila stare posibila

http://ppdrromania.posterous.com/stiinta-este-a-patra-putere-in-stat-desi-ziar

Dezavantaje:
– Haideti sa vorbim de bunuri generice si vorbim de medicamente. Medicamentele generice sunt medicamente pentru care au expirat drepturile de autor, au aceasi reteta ca originalul (daca producatorul o respecta). Medicamentele cu licenta sunt ceva mai scumpe. Despre mafia farmaceutica care doreste sa joace un rol in cadrul adoptarii ACTA, cititi cartea lui Louis de Brouwer ”Mafia Farmaceutica” si pentru alte detalii picante in ceea ce privesc BRANDURILE , si mai cu seama cele farmaceutice cititi Noua Carte Neagra a Firmelor de Marca, — CITITUL E OBLIGATORIU  – daca vreti sa fiti bine si clar informati cu argumente si exemple. (puteti categoric citi si cartea Falsuri si Contrafaceri) Vorbim de o proliferare a celora care deja au monopolul in industrie si nu va faceti griji, posibil ca medicamentele contrafacute sa fie mai putin noocive sau placebo fata de medicamentele generice care va pun viata in pericol. Vrand sa omoare microbii omoara si pacientul- asta inseamna chimioterapie.
– Semintele in agricultura si produsele alimentare- …. Aici las poarta deschisa argumentelor si interpretarii
– Limitare educationala. Cati oameni nu s-au inspirat din lucrarile altora. Am scris o data pe un site ca omenirea s-a dezvoltat extraordinar de abia in clipa in care invatamantul a fost introdus obligatoriu peste tot in lume. Am fost jicnita si contrazisa de un user anonim. Mi s-a replicat ca nu cunosc absolut nimic si omenirea s-a dezvoltat in perioada renascentista. OK, acela a fost imboldul pentru ca educatia in perioada aceea era doar pentru cei care aveau bani nu si pentru PULIME care era obligata sa traiasca in adanc analfabetism. Dar o data cu sfarsitul secolului XIX si tot secolul XX- am avut parte de un adevarat salt. Un numar tot mai mare de copii au avut acces la invatamant, cultura si informatie, informatie pe care cunoscand-o au putut medita asupra ei perfectionand-o imbunatatind-o prin idei noi au condus la formarea unui fenomen de ”bulgare de zapada”. Ce s-ar fi intamplat cu atati oameni inteligenti si saraci care daca n-ar fi avut acces la carti si informare s-ar fi pierdut in anonimat. …Nici nu va pot spune cate lucruri interesante le-am aflat o data cu internetul… Si asta stiti de la cine le-am aflat? De la voluntari, care au facut tutoriale si le-au pus pe net.
– In conditiile in care un CD pentru un muzician consacrat nu valoareaza mai mult decat o care de vizita, care va fi avantajul daca va mai trebuie sa si platim pentru lalaiala sau zdranganeala lui muzicala. Nu-i destul ca ii auzim toata ziua la radio, cine mai da bani pentru asa ceva, dupa ce esti invadat ? Pentru a asculta un ARTIST e nevoie de ceva educatie sau inclinatie spre arta respectiva
– Blocare si panica in randul populatiei
– Scadearea popularitatii si vanzarilor pentru anumite branduri.

-MONOPOLUL Brandurilor
Sa vorbim de ADOBE, cati nu-l au piratat in calculatoar doar din pasiunea de a coelctiona softuri, marea majoritatea nici nu-l folosesc fie ca nu au nevoie fie ca nu stiu si nici nu invata. Nimeni nu va mai downloada ADOBE in aceste conditii si cine vrea sa foloseasca pentru functii primare va folosi programe care executa identic aceleasi funtii cum ar fi GIMP2

Lista e lunga ,…

Va multumesc pentru ca m-ati citit pana in acest punct si aveti dreptul la libera exprimare

 

Cu entuziasm

Adelina

TEXT ACTA tradus in Romana poate fi citit aici

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s